Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a lansat documentul strategic 'România competitivă'

iohannis ciolos

București, 5 iulie 2016: Astăzi, la Palatul Parlamentului a avut loc evenimentul de lansare în consultare publică a documentului strategic: „România competitivă: un proiect pentru o creștere economică sustenabilă”, eveniment organizat de Guvernul României, prin Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, sub Înaltul patronaj al Președintelui României Klaus Iohannis și cu sprijinul Academiei Române și al Băncii Naționale a României.

Au participat Președintele României, E.S. Klaus Iohannis, Prim-Ministrul Dacian Cioloş, Viceprim-ministrul Costin Borc, Ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Guvernatorul Bancii Naționale a României, Mugur Isărescu, Președintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, Economistul-Șef al Bancii Naționale a României, Valentin Lazea, Gheorghe Zaman, Membru corespondent al Academiei Română, Cristiana Pașca Palmer, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor și Vasile Iuga, Senior Advisor PwC, moderatorul independent al sesiunilor ulterioare de consultare.

Cu această ocazie, Klaus Iohannis, Președintele României, a precizat, în intervenția sa, că: ”Am agreat deja, în cadrul consultărilor de ieri cu liderii partidelor politice, cu Guvernul și BNR, că este mai oportun ca niciodată, la aproape un deceniu de prezență în Uniunea Europeană, să lucrăm la un proiect de țară post-aderare, prin care să definim ambițiile de progres ale României în cadrul construcției europene.

Cota unică trebuie păstrată, nu doar pentru a spori atragerea de investiții străine, ci pentru a susține și capitalul românesc. Avem nevoie de politici pro-piață, care să încurajeze capitalul românesc, pentru ca întreprinzătorii români să consolideze clasa de mijloc și să devină vector de schimbare.

Trebuie să regândim profund relația dintre stat și cetățean: a fi cetățean nu înseamnă a avea doar obligații fiscale către stat, ci a avea și dreptul legitim de a pretinde de la stat corectitudine, tratament egal, eficiență și chibzuință în cheltuirea banului public, adică bună guvernare.

Avem nevoie de o economie sănătoasă, care să nu stea un an în exporturi, un alt an în consum, şi altădată în diverse alocări bugetare motivate electoral. Ca dovadă de responsabilitate, trebuie să gândim politicile economice dincolo de orizontul ciclurilor electorale.

La nivel guvernamental, însă, este prioritară întărirea capacității administrative în privința investițiilor publice, a căror execuție bugetară a fost, în ultimii ani, nefiresc de precară. Totodată, trebuie să recuperăm restanțele în materie de accesare a fondurilor europene, adică să normalizăm suportul financiar european.

Sunt ferm convins că merită să acordăm o atenție specială agriculturii și fermierilor români. În ultimii 20 de ani, ponderea agriculturii în PIB a scăzut continuu, de la circa 18% în 1995 la 4-5% în ultimii ani. Avem un potențial agricol imens, dar agricultura noastră este încă la discreția condițiilor meteo. Deși spunem că am încheiat tranziția la economia de piață, regimul de proprietate funciară este încă un șantier, care se mișcă lent, care nu și-a găsit direcția indiferent de cei care s-au succedat la guvernare. ”

De asemenea, și Prim-Ministrul Dacian Cioloș a apreciat importanța acestui demers, declarând că: ”Proiectul lansat astăzi este despre viitorul României, despre România în care vrem să trăim. Dezvoltat cu implicarea cetățenilor, a mediului economic și politic, proiectul "România Competitivă” va arăta un drum de urmat pentru o economie durabilă, care să valorifice potențialul real al României. Este un proiect cu atât mai necesar, cu cât în noul context european, strategiile noastre trebuie calibrate pentru a răspunde provocărilor, dar și oportunităților, în timp real. România are nevoie să-și definească o linie de parcurs, credibilă și asumată, un set de priorități de dezvoltare economică asupra cărora să existe consens politic și societal, astfel încât acestea să fie urmate dincolo de ciclurile electorale.”

La rândul său, Viceprim-Ministrul Costin Borc, ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, care a și moderat evenimentul, a apreciat în intervenția sa activitatea depusa, împreuna cu partenerii de dialog, pentru realizarea documentului prin care : ”Ne dorim niște schimbări care să ne facă să vrem să trăim, să muncim și să ne întoarcem în România. Toate măsurile din documentul ”Romania competitivă” converg către o idee comună : Încurajarea producției oriunde în România - concept care implică nu doar crearea tuturor condițiilor necesare care țin de infrastructura critică, precum educație, sănătate, energie, transport, comunicații, ci și un alt mod de a ne raporta la dezvoltarea economică.

Calitatea unei viziuni și a unui proces transformațional este atât de bună pe cât de bine este înțeleasă și acceptată de cât mai mulți parteneri și de cât de clare și realiste sunt mâsurile și planurile de acțiune care o acompaniază. În lunile care au trecut am direcționat efortul nostru in aceste două direcții. Pe de-o parte, am discutat cu ministerele 16 fise cu măsuri, calendar și buget specific, iar în ceea ce privește pregătirea unui consens, am discutat întregul document atât cu Președinția României, cu Banca Națională, cât și cu Academia Română.

Documentul pe care vi-l propunem astăzi este o sinteza unui proces de colaborare inter-instituțională și sperăm ca în urma discuțiilor și consultărilor ce vor avea loc să servească drept fundament unei viziuni economice care să asigure dezvoltarea și prosperitatea României.”, se anunţă într-un comunicat de presă.

Documentul strategic: „România competitivă: un proiect pentru o creștere economică sustenabilă” poate fi studiat accesând link-ul :

http://www.economie.gov.ro/presa_2016/iulie/Romania_competitiva_un_proiect_pentru_o_dezvoltare_economica_sustenabila.pdf

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.