Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a scris ISTORIE: Cele şapte 'minuni' ale moţiunii de cenzură

Inquam Photos / Octav Ganea
dragnea grindeanu

Uneori, expresia "fără precedent" este folosită forţat, mai ales în presă. De această dată, însă, se poate spune fără teama de a greşi că moţiunea de cenzură a PSD-ALDE a adus câteva evenimente fără precedent. Dacă există cele şapte minuni ale lumii antice şi chiar o listă cu alte şapte minuni ale lumii moderne, Parlamentul României nu putea să nu-şi producă propria listă de "minuni". Sunt tot şapte şi toate s-au produs în aceeaşi zi: miercuri, 21 iunie, cu ocazia "trântirii" Guvernului Grindeanu.

Lista celor şapte "minuni" ale moţiunii de cenzură:

1. Prima moţiune de cenzură a Puterii împotriva propriului Guvern. La nici şase luni de la instalarea propriului guvern, PSD şi ALDE au recurs la gestul extrem al moţiunii, ca ultimă soluţie pentru a scăpa de un premier care nu se dădea dus. Au trecut doar două săptămâni de când liderii coaliţiie se jurau că nu vor să schimbe premierul, că un asemenea gest ar fi absurs.

2. Prima moţiune de cenzură nevotată de Opoziţie. PNL şi USR au rămas în sală, însă nu au votat, adoptând o poziţie care ar putea fi rezumată astfel: Guvernul trebuie să plece, dar nu vrem să-l dăm noi joi. PMP a părăsit sala, cu excepţia a doi deputaţi care au "trădat". Chiar şi parlamentarii UDMR, care spijineau Coaliţia PSD-ALDE fără să fie la guvernare, au părăsit sala de plen.

3. Primul Guvern demis de Grupul minorităţilor naţionale. Fără votul deputaţilor din grup, moţiunea nu ar fi trecut. Deşi liderul grupului afirma că nu este războiul minorităţilor şi că aşteaptă doar să treacă "nebunia", deputaţii din grup s-au trezit într-un rol mult mai important decât şi-ar fi dorit.

4. Primii miniştri care votează împotriva lor înşişi. Rând pe rând, miniştrii demisionari au trecut pe la urne şi au "depus mărturie" cu privire la propriul eşec. O umilinţă "înghiţită" destul de greu de unii dintre ei.

5. Prima moţiune care consfinţeşte pierderea majorităţii de către cei care au câştigat. PSD-ALDE nu ar fi avut majoritate fără minorităţi, deci va fi greu de demonstrat matematic existenţa majorităţii în negocierile cu preşedintele Iohannis pentru un nou premier. Dacă parlamentarii PSD care nu au votat moţiunea vor fi iertaţi, s-ar putea vorbi despre o majoritate la limită. Cel mai probabil, se vor demara noi negocieri cu UDMR.

6. Primii miniştri care, după trecerea moţiunii de cenzură, îşi revocă demisiile care au generat criza guvernamentală. Deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu a declarat miercuri seară, într-o emisiune televizată, că este foarte probabil ca foştii miniştri din Guvernul Grindeanu să-şi retragă demisiile şi să asigure interimatul până la numirea noului guvern. Gestul a fost ironizat rapid de Ponta şi de Băsescu.

7. Primul parlamentar care votează fără să se uite la bile şi, prin urmare, nici nu ştie cum a votat. Varujan Pambuccian, liderul Grupului minorităţilor naţionale, a afirmat că a luat bilele de vot în mână fără să se uite la ele şi le-a introdus în urme la întâmplare. Gestul ar fi fost făcut din dorinţa de a nu se implica în favoarea unei tabere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.