Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sa radem cu Ministerul Afacerilor Externe

Bogdan Aurescu este un ministru bun. Conduce insa, din pacate, genul de minister atat de prost croit, de indolent procedural si de nereformat, incat si desfacerea unui borcan de compot poate dura aici cateva luni in asteptarea unor mesaje secretizate din tara („Rugam instructiuni clare, prin curier diplomatic, privind desfacerea compotului”) si din lehamitea de a misca mana („Poate o misca, totusi, altcineva...”).

Atasez mai jos – din ratiuni pragmatice – un model de neputinta si nepasare tipice pentru MAE. Un schimb de mesaje demn de telegramele lui Caragiale. Un exemplu pentru seriozitatea cu care raspunde MAE pentru a remedia o eroare facuta tot de el pe banii unui cetatean roman. Nu pentru ca vreau sa critic ministerul sau pentru ca am vreo asteptare ampla de la el (nu are niciun rost, nu se schimba nimic si astfel de cazuri se intampla zilnic), ci din simplul motiv ca, in mod normal, acest articol ar trebui sa intre, prin intermediul cuvintelor cheie, in revista presei ministrului Aurescu. Care va rezolva problema pe care birocratia din subordinea sa se cazneste de aproape doi ani sa o rezolve.

2014. Ministerul Afacerilor Externe intra in actiune...

 

Mesaj FB de la Alina Al Mohtasib pe 12 octombrie 2014:

Buna seara! Imi cer scuze ca va deranjez, dar am nevoie de un sfat. Am inteles ca d-voastra va ocupati cu problemele romanilor din Dubai. Am facut certificat romanesc fiului meu la consulatul din Abu Dhabi si CNP este gresit. Am fost in Romania sa-i fac copilului pasaport romanesc si nu se poate din cauza CNP-ului gresit, am trimis email la consulatul din Abu Dhabi si am primit raspuns ca nu se poate schimba CNP. Problema este ca dumnealor au gresit CNP. Ce as putea face? Va intreb pe d-voastra ca de la consulat nu am primit raspuns si nici nu pot sa merg sa vorbesc cu dumnealor fara programare. Daca nu imi trimit email sa ma programeze, eu ce sa fac? Va multumesc si imi cer inca odata scuze de deranj!

Pe 13 octombrie 2014 am scris Ambasadei din EAU:

Stimate domnule Consul,

Doamna Alina al Mohtasib a facut certificat de nastere romanesc fiului ei la consulatul Romaniei din Abu Dhabi insa CNP-ul copilului a fost scris gresit pe acest certificat. Cum se poate remedia aceasta situatie, avand in vedere ca nu este vina doamnei Al Mohtasib ca CNP-ul a fost transcris gresit?

Pe 13 octombrie 2014 doamna Alina al Mohtasib ne scrie:

Am primit email. "Corectarea CNP inscris gresit se poate face doar la Starea civila din cadrul Primariei Sectorului 1 Bucuresti". Dar eu nu inteleg, dumnealor au gresit, de ce trebuie sa platesc eu pentru greseala lor? De ce exista consulat si ambasada, nu ca sa ne ajute? Tare dezamagita sunt cum suntem tratati. Am platit acum 5 ani 1350 AED pe certificat pe cand alte romance - 250 AED. Nici in ziua de azi nu stiu de ce mie mi-au luat asa mult, doar pentru ca sotul a fost sa plateasca si nu cunostea pretul sau fiecare are pret pentru ochi. Si cand am fost sa primesc o explicatie, nu au stiut ca sa imi spuna si mi-au mai facut cateva copii in original. Toate aceste probleme raman nerezolvate pentru ca sunt trimisa de aici in Romania si din Romania la cei care au facut certificatul. Foarte trist si dezamagitor. Va rog sa ma ajutati si va multumesc! Imi cer scuze ca va tot dérangez, dar domnul consul in Dubai ma va ajuta, ar fi trebuit domnul consul din Abu Dhabi ca dumnealui a gresit. Dar cel putin bine ca ma ajuta cineva.Va multumesc si imi cer scuze de deranj.

Pe 14 octombrie 2014 primim raspuns de la Ambasada:

Stimate domnule deputat,

Sectia consulara a Ambasadei Romaniei la Abu Dhabi a fost, deja, sesizata de doamna Alina Misalie, mama minorului Almohtasib Hamza, in legatura cu inscrierea gresita a CNP-ului acestuia in Certificatul de nastere eliberat. Dupa clarificarea circumstantelor, diplomatul cu insarcinari consulare a solicitat autoritatii romane competente initierea procedurii de corectare a CNP-ului si eliberarea unui Certificat de nastere corect.

Va vom tine la curent in legatura cu evolutia acestui caz.

2015. Actiunea MAE continua cu fermitate

Pe 16 ianuarie 2015 ne scrie Alina Al Mohtasib:

Buna ziua! Imi cer scuze ca va deranjez dar vreau sa va spun ca nici in ziua de azi acel CNP nu a fost schimbat, incredibil, nu? Sunt 4 luni si inca astept, asa ceva nu credeam ca se poate, dar la ambasada din Abu Dhabi se poate orice. Am tot sunat si imi spun ca vor verifica si ca ma vor suna, dar in zadar, ultimul email a fost acum 2 luni si suna cam asa ''Romanian Consulate Abu Dhabi. Stimata doamna, de indata ce primesc raspunsul de acasa va informez! Cu stima ''

Pe 26 ianuarie 2015 am revenit la Ambasada:

Excelenta Voastra, domnule Ambasador,

In data de 13 octombrie 2014 va aduceam la cunostinta cazul doamnei Alina Al Mohtasib (Misalie) care a facut certificat de nastere romanesc fiului ei la consulatul Romaniei din Abu Dhabi, insa CNP-ul copilului a fost scris gresit pe certificat de catre functionarul consular. In data de 14 octombrie 2014 imi raspundeati ca s-a solicitat autoritatii romane competente initierea procedurii de corectare a CNP-ului si eliberarea unui Certificat de nastere corect.

Doresc sa va intreb daca aceasta problema – pendinta de circa patru luni – a fost solutionata si daca va pot fi de ajutor in orice mod in acest sens.

Pe 29 ianuarie 2015 Ambasada raspunde:

Stimate Domnule Deputat,

La solicitarea dumneavostră, vă informăm că, împreună cu Direcția Relații Consulare (DRCo) din MAE român am procedat la cele necesare soluționării situației semnalate în scopul rectificării ei.

Foaia consulară din Registrul de Stare Civilă – Acte de Naștere a minorului ALMOHTASIB HAMZA, cu Act înscris la 25.09.2010 a fost identificată și urmează să parvină la DRCo cu proximul curier, 14 februarie a.c., astfel încât operațiunea să poată fi efectuată în conformitate cu cerințele legale.

Vă vom informa, punctual, asupra evoluției soluționării cazului.

 

Pe 16 martie 2015 ne-a scris doamna Al Mohtasib

Buna ziua. Stiu ca incercati sa ma ajutati si va multumesc tare mult, dar nici in ziua de azi nu sa rezolvat problema. Nici nu stiu ce sa fac, imi tot promit ca ma vor anunta prin email sau tel si nimic. Tot astept in zadar.

Pe 17 martie 2015 am scris din nou Ambasadei

Excelenta voastra, domnule Ambasador,

Revin in atentia dumneavoastra cu situatia doamnei Alina Al Mohtasib care ne-a semnalat in luna octombrie a anului trecut o problema legata de certificatul de nastere al fiului sau. Ca raspuns la intrebarile formulate in lunile octombrie si ianuarie m-ati asigurat ca "foaia consulară din Registrul de Stare Civilă – Acte de Nastere a minorului ALMOHTASIB HAMZA, cu Act înscris la 25.09.2010 a fost identificată si urmează să parvină la DRCo cu proximul curier, 14 februarie a.c., astfel încât operatiunea să poată fi efectuată în conformitate cu cerintele legale."

Doresc sa va anunt ca doamna Al Mohtasib mi-a adus la cunostinta faptul ca certificatul de nastere al minorului inca nu a fost rectificat.

Imi exprim pe aceasta cale disponibilitatea de a va sprijini pe orice cale procedurala astfel incat sistemul birocratic romanesc sa-si confirme seriozitatea.

Pe 14 mai 2015 ne scrie doamna Al Mohtasib

Buna ziua!

Ma puteti ajuta va rog, cum as putea verifica in Romania daca exista certificatul copilului care a fost eliberat acum 5 ani cu un CNP gresit si la consulat nu mai exista nici o arhiva si nu ma poate ajuta. Eu trebuie sa verific, dar nu stiu cum. Ei au luat banii si au eliberat un certificat gresit si acum sa ma descurc, dar nu stiu unde sa sun sau cum sa procedez. Domnul consul actual m-a ajutat cu o adesa de email la drco.mae.ro, dar am trimis foarte multe email-uri si niciun raspuns.

Pe 18 mai i-am scris consulului din Dubai

Excelenţă,

Doamna Alina Al Mohtasib ne-a semnalat că certificatul de naştere al fiului său conţine o greşeală în codul numeric personal. Din discuţiile anterioare, am primit asigurări că "foaia consulară din Registrul de Stare Civilă – Acte de Nastere a minorului ALMOHTASIB HAMZA, cu Act înscris la 25.09.2010 a fost identificată si urmează să parvină la DRCo cu proximul curier, 14 februarie a.c., astfel încât operatiunea să poată fi efectuată în conformitate cu cerintele legale." Doamna Al Mohtasib mi-a transmis recent că problema nu s-a rezolvat şi că a încercat să ia legătura prim email cu Ministerul Afacerilor Externe, dar nu a primit niciun răspuns.

Pe 19 mai 2015 am primit raspuns din partea consulului din Dubai

Stimate Domnule Deputat Ovidiu Raetchi,

Am verificat la DRco si documentele pentru minorul  ALMOHTASIB HAMZA au fost procesate la Ambasada Romaniei la Abu Dhabi, iar fila consulara ar trebui sa fie acolo, la sectia consulara, in arhiva. Voi retransmite mesajul Dvs. catre DRCo, doamnei Iustina Cojocaru,  care cunoaste situatia si procedeaza astfel incat sa fie solutionata aceasta problema.

Pe 31 mai ne scrie doamna Al Mohtasib:

Buna ziua, pai asta este problema ca fila nu este in arhiva. Eu cred ca dumnealor ar trebui sa sune in Romania si sa ceara un alt certificat cu CNP corect, eu am sunat, dar nu ma pot ajuta pentru ca nu trimit personal, ci doar prin consulat. Dar domnul consul de la Abu Dhabi a spus sa sun eu, chiar nu stiu ce sa fac. Am nevoie de certificat sa pot face pasaportul. Acum am vorbit cu domnul consul la Abu Dhabi si nu stie cum ma poate ajuta, eu nu mai inteleg nimic. Merg joi personal sa vorbesc, cumva trebuie sa se rezolve problema.

Pe 25 iunie 2015 am scris iar la Ambasada

Excelenţă,

În calitate de reprezentant parlamentar al românilor din Orientul Mijlociu şi Africa, revin în atenţia dumneavoastră cu situaţia doamnei Alina Al Mohtasib, cetăţean român cu rezidenţă în Emiratele Arabe Unite.

Doamna Al Mohtasib încearcă de anul trecut să remedieze eroarea din certificatul de naştere al fiului său, Al Mohtasib Hamza, iar în iulie are programată o călătorie în România. Din spusele doamnei Al Mohtasib, situaţia nu poate fi remediată decât printr-o cerere adresată de Consulatul României din Abu Dhabi Direcţiei Generale de Evidenţă a Populaţiei din România.

În aceste condiţii, vă întreb, Excelenţă, dacă informaţiile doamnei Al Mohtasib sunt corecte şi, dacă este cazul, cum pot contribui la îndreptarea acestei situaţii.

Pe 20 iulie 2015 Ambasada ne raspunde:

Urmare sesizării doamnei Misălie Alina, mama minorului Al Mohtasib Hamza, născut la 26.09.2009, la Dubai, E.A.U., din data 25.06.2015, prin care reclama faptul că nu poate solicita corectarea CNP-ului copilului ei, întrucât MAE – DRCo nu a transmis a documentația necesară Oficilui de Stare Civilă București, am identificat în arhiva misiunii, netransmisă in țară, în fila nr.50 din Vol. 1 și 2 Acte de Naștere, parțial completată și cu erori materiale. În vederea corectării situației existente am informat Direcția Relații Consulare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, care a dispus ca domnul consul Cătălin Nistor să se deplaseze de urgență la Abu Dhabi, în vederea efectuării demersurilor legale. Menționăm că, în conformitate cu legislația în materie de Acte de stare civilă, singura persoană care poate efectua corecțiile necesare pe Actele de stare civilă completate și emise greșit, care conțin erori materiale prin omisiune, este diplomatul care a avut calitatea de consul, la data respectivă. Ambasada României are în atenție această speță, cât și altele, similare, urmând ca de îndată ce s-au efectuat corecțiile necesare, să o informeze pe doamna Misălie Alina.

2015-2016 Asteptam. Doar Ministerul Afacerilor Externe ne-a asigurat ca are in atentie aceasta speta...

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.