Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Salah Abdeslam, unicul supravieţuitor al comandourilor de la Paris, a contactat extremişti de dreapta în Ungaria

europe1.fr
salah abdeslam

Salah Abdeslam, unicul supravieţuitor al comandourilor jihadiste responsabile de atentatele de la Paris de pe 13 noiembrie 2015, s-a întâlnit cu neonazişti din Ungaria în această ţară la două luni după atacurile teroriste, scrie luni portalul de ştiri zoom.hu , citând surse guvernamentale de la Budapesta, care au dorit să-şi păstreze anonimatul, transmite DPA. Potrivit celor relatate de site-ul ungar, Salah Abdeslam s-a întâlnit cu membri ai Frontului Naţional Ungar (MNA), de extremă dreapta, în luna ianuarie 2016.

Conform aceloraşi surse, suspectul a fost monitorizat de serviciile ungare de securitate în timpul şederii sale în ţară, dar, în acord cu serviciile secrete din Franţa şi Belgia, nu a fost arestat pentru a i se stabili contactele în Ungaria. Abdeslam, singurul supravieţuitor al comandourilor care au acţionat în noiembrie 2015, a fost arestat în martie 2016, la Bruxelles. Potrivit informaţiilor cunoscute până acum, Abdeslam s-a aflat în Ungaria de două ori.

MNA, despre care se spune că are legături cu serviciul de informaţii al armatei ruse GRU, a utilizat înregistrări video de la Statul Islamic pentru propaganda proprie. În octombrie 2016, poliţia ungară a percheziţionat locuinţa liderului MNA, Istvan Gyorkos, din oraşul Gyor, în vestul ţării. Gyorkos a tras asupra poliţiştilor cu o puşcă de asalt, dar a fost arestat. O turistă austriacă l-a observat pe Abdeslam într-o cafenea din Sopron, un oraş situat nu departe de graniţa ungaro-austriacă. Femeia a informat poliţia austriacă, iar cotidianul vienez Kronen Zeitung a scris ulterior despre acest lucru, conform Agerpres.

Luni s-au împlinit doi ani de la cele mai sângeroase atentate teroriste pe care le-a cunoscut Franţa. La 13 noiembrie 2015, trei comandouri au atacat în şase locuri publice din Franţa şi din suburbia Saint-Denis, omorând 130 de persoane şi rănind peste 400. Atentatele, care au traumatizat întreaga ţară, au fost revendicate de Statul Islamic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.