Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sămânţă de scandal în PNL: Revanşa lui Blaga. Miza de dinainte de Congres

Inquam Photos / Octav Ganea
Vasile Blaga DNA

Şi-a reactivat vechii colaboratori, apropiaţii săi sunt încă în funcţii la partid, primarii cu influenţă se mişcă la directivele lui, continuă să beneficieze de privilegiile de şef de partid şi se pregăteşte să recâştige terenul pierdut după ce s-a dat la o parte pe motiv de dosar penal. În primul BPN al PNL, convocat astăzi pentru declanşarea alegerilor interne în partid, Vasile Blaga vrea să creeze condiţiile propice pentru organizarea Congresului viitor în folosul lui. La fel procedează însă şi vechii liberali.

Astăzi în şedinţa de conducere a PNL ar trebui să se fixeze calendarul intern pentru alegerile interne şi să se creeze comisia de organizare, dar şi cea de statut. Ambele sunt esenţiale pentru modul în care se vor desfăşura ostilităţile interne în cursa pentru şefia partidului. Prima va avea competenţe cu desfăşurarea şi organizarea viitoarei Convenţii Naţionale, în timp ce comisia pentru statut va fi forul care va primi toate propunerile de modificare şi de îmbunătăţire a acestui document, în baza căruia va fi şi organizat acest Congres. Cine controlează deciziile în cele două comisii, poate face legea şi înclina sorţii de izbândă în beneficiul unei tabere sau alteia.

Conştienţi de avantajele obţinerii unei majorităţi în cele două comisii, oamenii lui Vasile Blaga trec astăzi la ofensivă. Potrivit unor surse din conducerea PNL, de la înălţimea procentelor obţinute la ultimele alegeri, liderul PNL Alba, Mircea Hava, susţinut şi de alţi lideri şi primari din partea fostului PDL, este pregătit să ceară în şedinţa de astăzi partea leului.

Pretenţiile primarilor din fostul PDL ar putea provoca însă un adevărat scandal intern. „Să nu uite Hava că la parlamentare a pierdut 15.000 de voturi faţă de alegerile locale. Şi nu numai el. Şi Clujul şi Aradul şi Bihorul”, susţin surse din tabăra vechilor liberali, iritaţi de planurile colegilor de partid.

„Hava va mişca pe ideea de rezultat, Boc, prin Alin Tişe, la fel, Falcă stă mai în spate, dar îi sprijină din umbră, ca să vadă din ce direcţie bate vântul. Iar în spatele tuturor se află Blaga”, ne-au explicat sursele citate.

Potrivit acestora, din momentul retragerii de anul trecut şi până în prezent, Blaga nu a renunţat decât formal la atribuţiile sale de şef. Mai mult, şi-a reactivat o parte din foştii săi colaboratori pe care-i foloseşte acum pentru a strânge relaţiile cu o parte din foştii pedelişti. „Nu i-a ocupat nimeni biroul din Modrogan, dispune în continuare de maşină şi şofer personal, oamenii săi încă sunt în funcţii diferite în aparatul administrativ central al partidului. De o lună şi ceva vedem cum Liviu Negoiţă şi Roberta Anastase au revenit şi stau zilnic la cafele cu el, în timp ce colegii din teritoriu ne dau semnale că s-a pornit un adevărat turneu prin filiale după sprijin”, ne-au mai relatat aceleaşi surse.

Deocamdată, ca şi în tabăra vechilor liberali, încă nu se ştie pentru cine se adună sprijin. În jocul candidaturilor, pe lângă Cătălin Predoiu, a intrat şi Alin Tişe, finul lui Emil Boc, primarul Clujului. „E doar o mutare în negocierile care vor urma. Tişe vrea să vadă cine oferă mai mult pentru voturile pe care le poate aduce la Congres. Adevăraţii candidaţi au răbdare, îşi fac acum calcule şi vor apărea pe scenă mai târziu”, ne-au explicat surse din tabăra lui Blaga.

Nici din zona vechiului PNL, pretendenţii nu se grăbesc să-şi asume o candidatură publică. Înafară de Ludovic Orban, etern candidat la o funcţie, în spatele său au gînduri similare Marian Petrache, Dan Motreanu şi Cristian Buşoi. Deocamdată, se pregăteşte doar o mutare strategică. Dan Motreanu şi-a dat acceptul să preia funcţia de secretar general din mâinile lui Petrache, decizia urmând să fie votată abia într-un viitor BPN. Nu şi pentru şefia partidului, Motreanu preferând mai degrabă, activitatea din umbră, cea organizatorică, ca locul doi în partid, şi să susţină un alt coleg pentru funcţia de şef de partid, gurile rele vorbind deja de un posibil tandem cu Petrache.

Între timp, achitat în primă instanţă în dosarul în care este incriminat, Orban a prins aripi. Potrivit unor surse liberale, acesta se bucură încă de sprijin din partea primarilor liberali, pe care a ştiut să şi-i apropie din vremea când făcea partea din Liga Aleşilor Locali ai PNL, dar miza este impunerea în viitorul statut al partidului a unui vot de jos în sus – alegeri genereale pentru şefia partidului la care să participe fiecare membru PNL - adevărata bază electorală pe care contează în cursa pentru şefia partidului.

„Scopul principal al şedinţei este declanşarea alegerilor în partid, de la bază spre vârf. Aştept hotărâri care să garanteze alegeri libere şi corecte, care să permită membrilor PNL să îşi aleagă liderii cei mai buni la toate nivelele”, a susţinut de altfel Orban pe un site de socializare.

În prezent, conform actualului statut, e nevoie mai întâi de alegeri interne în toate organizaţiile locale şi apoi judeţene, înainte de aavea un Congres. La alegerile din organizaţiile locale, votează toţi membrii. La conferinţele judeţene, delegaţii organizaţiilor locale, iar la Convenţia Naţională, delegaţii votaţi de fiecare filială judeţeană.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.