Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Săptămâna cea lungă pentru Liviu Dragnea: două momente CRUCIALE pentru viitorul politic

Inquam Photos / Octav Ganea
liviu dragnea iccj

Liderul PSD Liviu Dragnea își începe probabil una dintre mai importante săptămâni din punct de vedere politic. În partid se anunță un adevărat cutremur, pentru că se ia în calcul inclusiv schimbarea întregului Guvern condus de Sorin Grindeanu și desemnarea unui alt premier din partea PSD.

Citește și: Răceală totală pe relația Guvern - Coaliție. Soarta premierului pe muchie de cuțit: Tic, tac...

Citește și: Gabriela Firea DINAMITEAZĂ coaliția: REMANIEREA lui Sorin Grindeanu, variantă în PSD

Lucrurile vor fi tranșate în ședința Comitetului Executiv al PSD, de la finalul acestei săptămâni. Pe surse din interiorul PSD ni s-a explicat că varianta este una foarte probabilă, iar Liviu Dragnea și apropiații săi din PSD l-ar mazili în orice moment pe Sorin Grindeanu, pentru că acesta nu mai ascultă ordinele de la partid, ci a început să asculte ”cântecul de sirenă” venit din alte zone mai mult sau mai puțin militarizate.

În spațiul public, Liviu Dragnea și Gabriela Firea au dat foarte clar de înțeles că sunt nemulțumiți de premierul Sorin Grindeanu, dar și de miniștri din actualul Cabinet. Este fezabil scenariul în care acum de va face o remaniere amplă, dar fără premier, tocmai pentru ca Liviu Dragnea să recâștige controlul total asupra Guvernului.

Dacă s-ar merge pe scenariul radical al remanierii premierului, pentru Liviu Dragnea și PSD asta ar însemna să ajungă din nou la mâna lui Klaus Iohannis și i-ar da acestuia posibilitatea de negociere. Spre exemplu, unul dintre subiectele de în care Dragnea și Iohannis ar avea de negociat este noul șef al Serviciului de Informații Externe. Klaus Iohannis este cel care desemnează directorul, dar acesta trebuie să treacă de votul din Parlament, iar Dragnea și PSD nu vor accepta un om cu care nu au ”valori convergente”.

Toată această discuție despre remaniere și schimbarea Guvernului vine într-un context politic nefavorabil PSD. Președintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în SUA, acolo unde a fost invitat de președintele Donald Trump. Cei doi vor avea o întâlnire oficială și foarte probabil că întreaga atenție se va concentra pe acest subiect. Ba mai mult, un Iohannis primit cu căldură la Casa Albă ar face inutile jocurile PSD de a-l marginaliza pe Klaus Iohannis în jocul politic.

Emoții mari la Curtea Constituțională

Mâine, 6 iunie, Liviu Dragnea are un moment de cotitură la Curtea Constituțională. Judecătorii CCR judecă contestația fostei sale soții, contestație depusă în același dosar în care este implicat și liderul PSD. Dacă judecătorii CCR îi vor da dreptate Bombonicăi Prodana, atunci procesul de la ÎCCJ își pierde substanța, iar Liviu Dragnea scapă de amenințarea unei noi condamnări, ceea ce îl va revitaliza puternic din punct de vedere politic.

Bombonica Prodana, fosta soție a lui Liviu Dragnea, judecată pentru abuz în serviciu, a cerut instanței să sesizeze Curtea Constituțională în legatură cu articolul din Codul Penal privind abuzul în serviciu, pe motiv că nu există un prag al prejudiciului sub care fapta sa nu constituie infracțiune. Practic, judecătorii Curții Supreme cer Curții Constituționale să decidă dacă e nevoie de impunerea unui prag al prejudiciului astfel încât o faptă să devină infracțiune penală- initiativă similară cu ceea ce stabilea OUG 13.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.