Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sârbii bosniaci, criticaţi de Consiliul Europei pentru distincţii acordate unor criminali de război

consiliul europei

Consiliul Europei a criticat marţi autorităţile sârbe din Bosnia pentru că au decorat cu o zi înainte mai mulţi foşti lideri ai sârbilor bosniaci condamnaţi pentru crime de război, printre care Radovan Karadzic, relatează AFP. "Această decizie (...) dă o lovitură serioasă eforturilor de reconciliere din Bosnia şi Herţegovina şi este o insultă la adresa numeroaselor victime care rămân traumatizate de trecutul violent", a declarat comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks, într-un comunicat.

Radovan Karadzic, lider politic al sârbilor bosniaci în timpul războiului intercomunitar din 1992-1995, Biljana Plavsic, vicepreşedinte al Republicii Srpska în perioada războiului, apoi preşedinte, precum şi Momcilo Krajisnik, primul preşedinte al parlamentului sârbilor bosniaci, au primit luni distincţii onorifice "pentru meritele lor deosebite", cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a Adunării sârbilor din Bosnia. "Ne exprimăm deplina recunoştinţă şi respectul pentru fondatorii Republicii Srpska", a declarat în cursul unei ceremonii preşedintele parlamentului entităţii sârbe, Nedeljko Cubrilovic. La rândul său, înaltul reprezentant al comunităţii internaţionale pentru Bosnia şi Herţegovina, Valentin Inzko, a deplâns o "politică de glorificare a criminalilor de război".

Cei trei foşti lideri au fost condamnaţi de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) pentru rolul lor în conflictul soldat cu peste 100.000 de morţi. Radovan Karadzic a fost condamnat la sfârşitul lunii martie, în primă instanţă, la 40 de ani de închisoare pentru genocid şi crime împotriva umanităţii în timpul războiului din Bosnia. Biljana Plavsic, care şi-a recunoscut responsabilitatea pentru atrocităţile comise în timpul războiului şi a pledat vinovată, a fost condamnată la 11 ani de închisoare şi a beneficiat în 2009 de o eliberare anticipată. Condamnat la 20 de ani de închisoare, Momcilo Krajisnik a fost şi el eliberat în 2013, după ce a executat două treimi din pedeapsă. El a participat la ceremonia de luni în care i-a fost înmânată personal distincţia, în timp ce pentru Radovan Karadzic a fost prezentă fiica acestuia Sonja Karadzic Jovicevic. Biljana Plavsic, 86 de ani, va primi ulterior distincţia, în prezent ea locuind la Belgrad, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.