Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scade influenţa lui Liviu Dragnea în PSD? 'Autoritatea lui s-a înjumătăţit'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Liviu Dragnea

Influenţa lui Liviu Dragnea în PSD s-a înjumătăţit. Asta susţine un consultant politic care îl şi avertizează pe preşedintele Camerei Deputaţilor. Cozmin Gușă a explicat, în direct la Realitatea TV, că prezentarea pe care Liviu Dragnea i-a făcut-o lui Mihai Tudose arată că autoritatea liderului PSD s-a înjumătățit, cel puțin, la nivelul partidului. După părerea consultantului politic, Dragnea l-a ironizat miercuri pe premierul desemnat.

Vezi şi: Dan Radu Ruşanu, fost şef ASF, a fost ACHITAT definitiv

Acesta a subliniat că, în acest moment, PSD nu are cum să mai fie înlăturat de la guvernare, cel puțin în acest ciclu electoral, întrucât opoziția șchioapătă, bazându-se pe singurul partid care i-a prezentat o alternativă președintelui Iohannis privind candidatul pentru funcția de prim-ministru, respectiv formațiunea politică condusă de Traian Băsescu.

"Întotdeauna, și în politică, și în viață, termenul comparativ contează. PSD nu prea are cum, multă vreme de acum înainte, să plece de la putere, pentru că alternativa este foarte șchioapă. Faptul că această alternativă trăiește prin semi-partidul lui Traian Băsescu, arată degringolada în care sunt partidele de opoziție. Însă, PSD, într-adevăr, suferă astăzi din pricina acestui management politic fuzionar pe care l-a introdus Liviu Dragnea. Dacă putea să facă neîndeplinirea programului de guvernare rău PSD-ului, e adevărat. Dar într-o formă minoră. Felul în care Liviu Dragnea a procedat, felul în care a descăpățânat acest guvern prin demiterea lui Sorin Grindeanu, care era preferatul lui, acea solidaritate falsă a membrilor de partid care a dus invalidarea acestui guvern, promisiunile făcute unor posibili viitor prim-miniștri și a 50-60 de miniștri, toate acestea vor eroda acest guvern", a declarat Cozmin Gușă.

Citeşte şi: Sentinţa completă în dosarul Antena TV Group - RCS&RDS/ MINUTA

"Nu mai puțin, prezentarea de astăzi a fost una nefericită. Liviu Dragnea, disperat după părerea mea, a simțit că autoritatea i s-a diminuat mult și a ridiculizat într-un fel protagonistul PSD. Toate lucrurile acestea vor lăsa urme. Mai ales că au fost destule articole de presă care îl loveau destul de tare pe Mihai Tudose, cel care trebuia să fie apărat de către partid, felul în care a fost făcută prezentarea publică ne-a arătat un Liviu Dragnea debusolat. Nu sunt auspicii favorabile. Dragnea a ținut să aibă această atitudine prepotentă tocmai pentru că autoritatea lui cel puțin s-a înjumătățit în acest moment la nivelul partidului, pentru că sunt foarte multe tabere în partid care nu-i mai acceptă nici felul de a conduce, nici felul în care se poartă cu ei", a continuat acesta.

Citeşte şi: Captură de senzaţie a DIICOT: Pe cine au încătuşat procurorii

Consultantul politic este de părere că existența unor miniștri din cabinetul Grindeanu în actualul Executiv decredibilizează Guvernarea Tudose: "Faptul că avem niște miniștri care au fost și în Guvernul Grindeanu și care sunt și în acest Guvern și care au trecut prin acel extemporal penibil, în care și-au votat propriile nerealizări atât în partid, cât și în Parlament, asta este într-adevăr un element cumulativ care decredibilizează mult această guvernare a lui Mihai Tudose. Vor trebui să facă eforturi mari, în plan concret, pentru a arăta că a fost un accident, o slăbiciune omenească. Mi-l amintesc pe Teodor Meleșcanu cum explica cu elocință cât de discplinitat este, acceptând acel joc ridicol, ca să ne dăm seama totuși cât de mare este problema de credibilitate pe care acest guvern o are în acest moment și, sigur, să înțelegem în contrapartidă cât de mare este serviciul pe care managementul lui Liviu Dragnea i l-a adus lui Klaus Iohannis".

Referitor la Ioan-Marcel Ciolacu, propus vicepremier fără portofoliu, Cozmin Gușă a susținut că această funcție ar fi trebuit ocupată de o persoană respectată, "cu rang de general". "Garda este complexă, apropo de Ciolacu, de care nu a auzit nimeni, nici măcar un mare baron nu a fost considerat. Atunci când îți impui un paznic fără portofoliu, el trebuie să fie un paznic respectat, cu rang de general. Dacă îl punea, habar n-am, pe Marian Oprișan, tot era ceva. Adică pe cineva cu notoriotate, un alter ego al tău în mijlocul guvernului, care să nu însemne doar că îți este frică de deciziile din guvern, care s-ar putea să nu te asculte, ci să arate că: 'mi-e teamă că nu m-ați ascultat, dar, uite, a venit generalul cu atâtea stele ca să asigure legătura între deciziile noastre de la partid și deciziile voastre de la guvern, pentru a nu mai avea încă un episod în genul Sorin Grindeanu'", a spus consultantul politic.

"Nici măcar atât nu s-a întâmplat, și este evident că prin numirile care au fost făcute Liviu Dragnea a trebui să cedeze unele locuri sau să le păstreze pe altele, conform multiplelor tabere din partid, care de data asta au stat la masa negocierilor. Dacă Liviu Dragnea era un președinte democrat, să asculte, să țină cont și de părerea altora, era bine să fie autoritar și să nu fie tabere în partid. Dragnea nu mai are această prezumție de democrat, iar faptul că există tabere în partid poate să fie un control mai bun asupra posibilelor excese, dar asta nu înseamnă neapărat o guvernare lină", a continuat acesta.

Cozmin Gușă este de părere că există și o parte pozitivă în Guvernul Tudose, care poate să înceapă cu Ministerul de Finanțe. Potrivit acestuia, faptul că un profesionist care nu s-a invalidat niciodată prin deciziile sale din interiorul sistemului de finanțe din România este propus ministru în locul vreunui aventurier sau politruc, aceasta este o măsură de siguranță. Faptul că la Ministerul Apărării vine un om cu o mare autoritate în partid, căpătată în ultima vreme, cum este Țuțuianu, iarăși este important. Faptul că avem un prim-ministru modest în abordări, deloc infatuat, tot un copil al partidului, nu este un lucru rău, apropo de spiritul acestei guvernări. "S-au făcut tot felul de glumițe. Vreau să spun că este un om care se pricepe la guvernare, la macroeconomie și este de încredere că nu va face lucruri împotriva interesului național. Dar s-a tot speculat ceva legat de consumul de alcool. În 17 ani, am stat de multe ori la masă cu Mihai Tudose. Nu a băut niciodată alcool. Mihai Tudose nu consumă alcool. A băut tot timpul doar sucuri sau apă", a puncat consultantul politic.

Referitor la speculațiile apărute în spațiul public, potrivit cărora Mihai Tudose ar colabora cu SRI, Cozmin Gușă a subliniat că acest lucru, dacă se desfășoară în mod legal, nu este un delict. "Treburile care par de demonizat legate de colaborarea, relația bună, apartenența la SRI, pentru mine abia acestea reprezintă un exces. Noi am început să discutăm că, astăzi, a fi într-o relație bună, de colaborare, deloc ilegală, cu un serviciu secret al României ar fi un delict. Eu nu vorbesc de partea de delict, în care un ofițer acoperit nu are voie să fie demnitar al statului român, după cum am avut cu toții suspiciuni, care nu s-au confirmat, dar nici infirmat, în cazul lui Traian Băsescu sau al lui Victor Ponta. Ca să nu mai vorbesc de Teodor Meleșcanu. Dar să ajungi să demonizezi și să faci un cal de bătaie sau, culmea, să fie un delict că cineva ar preda la Academia Națională de Informații, abia asta este un act anti-național. Iar jurnaliștii care se aventurează în asemenea aventuri, cred că pot să fie primii suspecți că ar fi colaboratori ai altor servicii secrete, care de-abia așteaptă să primească o comandă care să poată să murdărească imaginea cuiva", a declarat consultantul politic.

În opinia acestuia, Mihai Tudose este de departe alternativa cea mai bună: "Are expertiză, are experiență, și politică, și administrativă. Din ce putea să ofere astăzi PSD, Mihai Tudose într-adevăr era premiantul clasei. Acum, dacă președintele în funcție al partidului își permite să-l ironizeze, asta este un punct în minus pentru președinte, care fie arată disperare, fie arată imaturitate".

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.