Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scala din Milano: Stagiunea 2016-2017 debutează cu Madame Butterfly

milano_01403200

Teatro alla Scala din Milano îşi deschide miercuri seară stagiunea 2016-2017 cu "Madame Butterfly", operă compusă de Giacomo Puccini şi care va fi prezentată pentru prima dată după 112 ani în versiunea sa iniţială, semnalează AFP. Acest spectacol, desfăşurat sub bagheta dirijorului Riccardo Chailly şi urmat de un dineu de gală, este unul dintre momentele-cheie ale vieţii culturale din Italia şi la el vor asista numeroase personalităţi, printre care fostul rege al Spaniei, Juan Carlos.

În schimb, din cauza crizei politice care zguduie în prezent peninsula, preşedintele Republicii, Sergio Mattarella, ministrul economiei şi finanţelor, Pier Carlo Padoan, şi ministrul culturii, Dario Franceschini, nu vor fi prezenţi. În semn de solidaritate, patru locuitori din regiuni afectate de recentele cutremure de pământ au fost invitaţi în loja regală. La Scala, care în această stagiune va pune din nou la loc de cinste tradiţia italiană cu nouă dintre cele 15 opere prezentate, a ales pentru început "Madame Butterfly", în versiunea iniţială.

Giacomo Puccini fusese entuziasmat de piesa cu acelaşi nume a lui David Belasco, prezentată în 1900, şi a achiziţionat rapid drepturile. După succesul de care s-au bucurat "La boheme" (Boema) şi "Tosca", premiera acelei "tragedii japoneze" la Scala la 17 februarie 1904 a fost un fiasco, protestele degenerând chiar în încăierări. "În 1904, această premieră a fost foarte contestată. Epoca nu era încă pregătită pentru a avea o operă în care o femeie se omoară în faţa publicului făcându-şi harakiri", a explicat directorul artistic al teatrului de operă, Alexander Pereira. Criticile presei au fost feroce: operă prea lungă, plictisitoare, monotonă... Puccini a decis atunci să refacă lucrarea, să o reorganizeze în trei acte în loc de două - originalitate care suscitase critici - şi să taie din ea. Noua versiune, prezentată în oraşul italian Brescia în mai 1904, a fost un triumf, iar opera a străbătut lumea în lung şi-n lat. Va fi extrem de interesant pentru public să descopere această operă "în versiunea în care Puccini o gândise iniţial", a apreciat Alexander Pereira.

Cireşi în floare, gheişe... Scala va plonja la ora 18:00 (17:00 GMT) într-un univers japonez. În "Madame Butterfly", un locotenent american aflat în trecere prin Nagasaki se căsătoreşte cu o gheişă. El vede în această căsătorie o simplă distracţie şi se întoarce în ţara sa. În schimb, Cio-Cio-San (Madame Butterfly) se îndrăgosteşte de el, îl aşteaptă şi se sinucide când el revine, după trei ani, cu o soţie americană. "Cine nu poate trăi cu cinste trebuie să moară cu cinste". Soprana uruguayană Maria José Siri va interpreta rolul tinerei gheişe, tenorul american Bryan Hymel, pe cel al locotenentului Pinkerton, iar baritonul spaniol Carlos Alvarez, rolul consulului american Sharpless. Spectacolul va fi transmis în direct de televiziunea publică italiană şi de diverse canale şi posturi de radio, ca şi de sute de săli de cinema. În mai multe locuri din Milano, teatre, muzee, spaţii publice dar şi închisori vor răsuna ariile din "Madame Butterfly".

Teatrul de operă La Scala îşi începe totdeauna stagiunea la 7 decembrie, ziua Sfântului Ambrozie, patronul oraşului Milano, conform Agerpres. În această stagiune, La Scala va mai prezenta, printre altele, "Don Carlos", "Falstaff" şi "Traviata" de Verdi; "Boema" de Puccini; patru opere germane, printre care "Hänsel şi Gretel"; "Don Giovanni" şi "Răpirea din Serai" de Mozart.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.