Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL 800.000 EURO bucata de prefect. Cum se vând funcțiile

coruptie

Surse juridice vorbesc de o mega-anchetă despre cum se fac numirile de reprezentant al Guvernul în teritoriu. Mai pe scurt - procurorii anticorupție anchetează modul în care anumiți oameni ajung să fie numiți prefecți și subrefecți pentru că sunt informații și probe care susțin că funcțiile numite mai sus se vând contra cost.

Potrivit informațiilor din piată târgul cu prefecți si subprefecți era făcut prin intermediar sau direct cu persoana nominalizată: ori funcția era solicitată de un protector politic pentru un anume personaj și atunci plata să făcea prin intermediarul politic sau chiar de către intermediarul politic SAU direct între cel care nominaliza și cel care era nominalizat.

Îțele afacerii ar duce spre actualul lider al Partidului Liberal Reformator (PLR) Radu Stroe, fost ministru al Afacerilor Interne pe vremea când era în PNL.

"Din informatiile intrate in posesia noastra reiese ca mai multi fosti sau actuali prefecti si subprefecti si-ar fi cumparat pur si simplu functiile, negocierile pentru sumele care trebuiau virate protectorilor politici avand loc ca la piata, cu targuiala de rigoare. Iar dupa cum sustin sursele noastre, itele „targului de prefecti” duc inclusiv la fostul ministru de Interne, chiar daca Radu Stroe avea obiceiul sa poarte tot felul de discutii „periculoase” nu la biroul de la MAI, ci la cel detinut la subsolul din sediul PNL.", susțin cei de la National.

Potrivit surselor citate pe vremea cand detinea portofoliul MAI, Radu Stroe a fost interceptat pe Legea sigurantei nationale purtand unele tratative cu iz mai mult comercial decat politic. Din acel moment, speriat ca DNA se afla pe urmele sale, Stroe a preferat ca toate discutiile sensibile sa le poarte in ceea ce denumea „buncarul sovietic”. Este vorba despre biroul pe care il detinea ca vicepresedinte al liberalilor si pe care il considera pe deplin securizat, fiind la subsolul sediului PNL, cu pereti grosi si o usa pe masura. Iata insa ca masurile de siguranta luate de fostul ministru de Interne s-ar putea sa nu-i fi fost de folos, din moment ce mai multi beneficiari ai sprijinului acordat de acesta au ajuns sa se laude prin teritoriu ca sunt oamenii lui Stroe. Iar cum in unele cazuri laudele lor chiar s-au adeverit, acestia ajungand prefecti sau subprefecti si fiind felicitati la instalarea oficiala pe functii chiar de catre cel care i-a propus. Adica fostul ministru de Interne, Radu Stroe.

Că anumite numiri au fost suspecte s-a văzut public prin prestația multora din prefecți și subprefecți.

Practic, se stabilea doar „tariful” pentru un asemenea post, in functie de importanta judetului care urma sa fie pastorit, fara sa mai conteze numele celui care achita suma ceruta. Ce-i drept, s-au iscat si neintelegeri, mai multi doritori vrand musai aceeasi prefectura. Ceea ce a dus la organizarea ad hoc a unor adevarate licitatii, pentru a fi instalat prefect cel care da mai mult. Astfel, cei aflati la „butoanele” numirilor au beneficiat de castiguri suplimentare nesperate, dar aceasta este doar partea plina a paharului. Pentru ca procurorii se bazeaza acum pe dorinta de razbunare a pierzatorilor, dintre care unii au trebuit sa se multumeasca doar cu cate o functie de subprefect. Asta dupa ce nu au mai facut fata concurentei financiare, unii oprindu-se chiar dupa prima strigare de 800.000 de euro, cat se pare ca a fost pretul de pornire al unei astfel de licitatii, mai susține sursa citată.

PS: Deocamdată fostul ministru de interne nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.