Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal diplomatic: Consulul Bulgariei de la Istanbul a fost expulzat

"Turcia l-a expulzat pe consulul Bulgariei, Zornita Petrova Apostolova, de la Istanbul", informeaza publicatia turca "Hürriyet".

Prin aceasta masura, Ankara a reactionat fata de decizia Sofiei de a-l declara "persona non grata" pe Uğur Emiroğlu, atasat in cadrul Consulatului General al Turciei de la Burgas. Duminica, Ministerul Afacerilor Externe de la Sofia a trimis o nota diplomatica Turciei, in care se specifica faptul ca motivul acestei decizii il reprezinta desfasurarea de catre Emiroğlu a unor activitati incompatibile cu Conventia de la Viena privind relatiile diplomatice. Diplomatul turc a fost acreditat ca atasat pe probleme sociale, in timp ce in majoritatea timpului petrecut in Bulgaria a fost implicat in activitați religioase.

Partea bulgara considera ca diplomatul turc a exercitat presiuni asupra minoritatii turce din Bulgaria, pentru a extinde sustinerea fostului lider al Miscarii pentru Drepturi si Libertati (formatiunea etnicilor turci din Bulgaria), Liutvi Mestan.

Dupa ce Sofia nu a fost de acord sa renunțe la poziția sa inițiala, in ciuda acuzațiilor respinse de Ankara, Turcia a raspuns prin declararea consulului Zornita Apostolova drept "persona non grata". "Situatia a provocat o fisura care se adanceste intre Ankara si Sofia", a comentat publicatia "Hürriyet", care asociaza tensiunile diplomatice dintre cele doua tari cu apropierea dintre Bulgaria si Rusia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.