Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL electoral în Serbia: Partide din opoziţie contestă numărarea voturilor

serbia

Mai multe grupări sârbe din opoziţie au acuzat vineri nereguli în numărarea voturilor la alegerile legislative din 24 aprilie care, în opinia lor, privează o listă a extremei dreapta să intre în parlament, scrie AFP.

Liderii acestor coaliţii, care au obţinut fiecare între 5% şi 6% din voturi, au lansat un apel în cursul unei conferinţe de presă pentru manifestaţii sâmbătă la Belgrad. 

Partidul prorus DSS-Dveri (extremă dreapta), Partidul Democrat (centru stânga) şi o grupare liberală 'Dosta je bilo' (Ajunge) au chemat la această manifestaţie în faţa sediului comisiei electorale (RIK). Potrivit presei locale, un alt mic grup liberal s-a alăturat acestui apel. 

"Ce se întâmplă astăzi cu lista DSS-Dveri se poate întâmpla mâine oricărui partid politic", a declarat Sanda Raskovic Ivic, unul dintre liderii acestui partid prorus, denunţând un "regim autoritar" pe cale de a fi instalat sub tutela premierului Aleksandar Vucic. 

Complet ostil procesului de aderare la Uniunea Europeană, acest partid părea, în primele ore după alegerile de la sfârşitul săptămânii trecute, că a depăşit pragul electoral de 5% pentru a accede în parlament. 

În cursul nopţii de joi spre vineri, bazându-se pe numărarea aproape completă a voturilor, comisia electorală a anunţat însă că DSS-Dveri a obţinut numai 4,99% din sufragii. 

Lista Partidului Progresului (SNS, centru dreapta), condusă de Aleksandar Vucic, a câştigat detaşat aceste alegeri (48,24%), asigurându-i majoritatea absolută, cu 138 din totalul de 250 de mandate, potrivit noii numărători. 

Comisia electorală a ordonat, înainte de anunţarea oficială a rezultatelor, ca alegătorii din 15 secţii de votare din întreaga ţară să se întoarcă la urne. 

În semn de solidaritate, liderul Partidului Democrat (DS, centru), Bojan Pajtic, a îndemnat ca în cele 15 secţii să se voteze pentru lista DSS-Dveri, pentru a-i permite să depăşească pragul electoral. 

Aleksandar Vucic a acuzat opoziţia că exercită presiuni "fără precedent" asupra comisiei electorale pentru a avea deputaţi. 

În total, şase partide par în măsură să intre în parlament, faţă de patru în precedentul. 

Potrivit ultimelor centralizări ale rezultatelor, SNS devansează confortabil actualul partener din coaliţia guvernamentală, socialiştii (SPS, centru stânga, 10,96%), extrema dreaptă a lui Vojislav Seselj (SRS, 8,11%), DS (6,03%), liberalii din 'Dosta je bilo' (Ajunge, 6,03%) şi o altă coaliţie condusă de fostul preşedinte Boris Tadic (5,02%).AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.