Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal în comisia ANRE! Un fost ministru din Guvernul Ponta și un deputat PSD și-au aruncat cuvinte grele: 'Este o încercare de a manipula'

scandal

OMV Petrom a cerut Guvernului în 2012 elaborarea unui act normativ prin care să beneficieze doar de gaze de producție internă pentru centrala de la Brazi, în perioada în care Răzvan Nicolescu, ajuns ulterior ministrul al Energiei, era director de afaceri corporative în cadrul companiei, a declarat, joi, deputatul PSD Iulian Iancu, informează Agerpres.

Fostul ministrul de resort Răzvan Nicolescu (în perioada martie-decembrie 2014) a participat, joi, la audierile din cadrul Comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea ANRE, condusă de deputatul PSD Iulian Iancu.

De-a lungul audierii, Iancu și Nicolescu s-au contract aproape încontinuu, amândoi vorbind unul peste altul, pe ton ridicat, în timp ce ceilalți membri ai comisiei încercau să restabilească calmul în sală.

Dezvăluiri EXPLOZIVE - Eduard Hellvig, scos de pe scena politică, în 2012, pe protocolul secret SRI-ANI

Nicolescu a început prin a spune că deține date care ar putea ajuta în ancheta Comisiei, însă Iancu a precizat că întâi membrii Comisiei îi vor pune întrebări. A urmat apoi un lung schimb de replici între cei doi pe această temă, Nicolescu susținând că vrea să ofere datele cu care a venit, Iancu refuzând și continuând să-i pună întrebări.

Într-un final, după mai bine de cinci minute în care cei doi s-au contrazis, Nicolescu și-a ținut totuși discursul, relatând cum în perioada când era ministru prețul energiei a scăzut, iar el a emis un ordin prin care erau obligatorii tranzacțiile de gaze pe bursă și a prelungit calendarul de liberalizare la gaze.

"În anul 2014, principalul obiectiv al comisiei de anchetă, prețurile au fost în scădere la energie electrică și pe o creștere mult mai mică decât era preconizat la gazul natural. Relația cu ANRE nu a fost lipsită de divergențe, dar pe cei de acolo i-am simțit integri. Cu toate acestea, am inițiat un proiect de lege prin care am propus cele mai aspre reguli privind conflictul de interese din autoritățile de reglementare din UE, pe care l-am lucrat cu cei din autoritatea de reglementare din Marea Britanie, care întărea și mai mult capacitatea și independența ANRE", a spus Nicolescu.

În continuare, Iancu l-a întrebat dacă, în 2012, când era director de afaceri corporative la Petrom, a participat la discuțiile prin care se pregătea o hotărâre de Guvern prin care Petrom să utilizeze doar gaze de producție internă la centrala de la Brazi, inclusiv într-o reuniune care a avut loc la Consiliul Concurenței, în care se punea în discuție discriminarea consumatorului final prin acea exceptare.

"Observ la dumneavoastră nu dorința de a pune întrebări și de a afla adevărul, ci o încercare de a insinua și a manipula. În anul 2012, ministrul Economiei în Guvernul României era Daniel Chițoiu, vă adresez rugămintea să îl invitați și să-l întrebați. Eu am participat la milioane de dezbateri publice, nu știu dacă am participat sau nu la asta", a susținut fostul ministru.

"Gata, am încheiat discuția", a spus Iancu, în replică.

Românii au 'rupt NORMA' de Black Friday: Un retailer a vândut de zeci de milioane de euro, încă de la primele ore ale dimineții

Nicolescu l-a întrebat și el pe Iancu dacă a participat la privatizarea Petrom, dar ceilalți membri ai comisiei au intervenit din nou între cei doi.

"Aici e Comisia de anchetă ANRE care pune întrebări, invitații răspund. Domnule Nicolescu, totuși, nu puneți dumneavoastră întrebări membrilor Comisiei, iar pe de altă parte, domnule președinte Iancu, vă rugăm să fiți concis, ca să știm până la urmă ce relevanță au aceste întrebări din trecut, care este sensul, că suntem așa într-un balamuc și nu înțeleg...", a spus senatorul PNL Daniel Zamfir.

"Din nou, Comisia de anchetă a devenit problema dumneavoastră, domnule Iancu. Dacă aveți o problemă personală cu domnul Nicolescu, nu cred că este problema noastră, dar nu mai putem asista la un asemenea nivel al dezbaterilor care se îndepărtează de scopul acestei comisii, vă rog să terminăm cu acest ping-pong", a spus și deputata USR Cristina Prună.

Totodată, Nicolescu a fost întrebat de un membru al comisiei dacă, în calitatea sa de ministru, a favorizat în vreun fel compania Petrom, iar el a răspuns că niciodată.

El i-a spus lui Iancu: "Am avut tot timpul senzația, și am în continuare, inclusiv prin comportamentul dumneavoastră de astăzi că este o dispută de fapt personală și ce mă doare cel mai tare este că, dacă am merge într-un loc privat sau într-o piață publică și am avea astfel de discuții, nu aș avea nicio problemă, dar am sentimentul că folosiți instituții și instrumente democratice ale statului român pentru a vă rezolva vendete personale, lucru care mă doare".

"Deja ați depășit limita", i-a răspuns Iancu.

După ce audierea lui Nicolescu s-a terminat, Iancu a chemat în sală un fost consilier juridic al Ministerului Economiei, Teodor Bobiș, care a relatat cum, în 2012, Nicolescu, la acea vreme director de afaceri corporative în Petrom, în timpul unei dezbateri la Consiliul Concurenței privind solicitarea Petrom de a consuma gaze de producție proprie pentru centrala de la Brazi, l-ar fi catalogat drept "trădător de țară" pentru că s-ar fi opus dorinței Petrom.

Nicolescu s-a întors ulterior în sală și a precizat că se va întâlni în instanță cu domnul Bobiș.

"Vreau să știți că în privința independenței dumneavoastră sau mai bine zis a lipsei dumnevoastră de independență, am depus ieri un memoriu la cei doi președinți ai Parlamentului României. Nu spun despre ce este vorba, sunt lucruri foarte grave. Aștept să se pronunțe Parlamentul României și am încredere că este în stare să-și facă curat în propria ogradă", a adăugat Nicolescu.

După încheierea ședinței, Iancu le-a declarat jurnaliștilor:

"Ați fost martori la dispută. Nouă ni s-a spus aici că OMV Petrom a făcut demersuri atât în perioada Guvernului Ungureanu, când Bode era ministrul Economiei — domnia sa a spus că și lui i s-a făcut această solicitare expresă din partea OMV Petrom, dar că nu i-au dat curs. OMV Petrom a revenit cu această solicitare, în perioada Guvernului Ponta. Au venit cu o propunere de hotărâre de Guvern, care a fost supusă ministerului prin secretariatul de stat în energie și s-a cerut punctul de vedere al consilierului juridic, domnul Bobiș. La discuții a participat din partea OMV Petrom domnul Răzvan Nicolescu. Consilierul juridic nu a acceptat forma prezentată, pentru că era o clară discriminare, pentru că era menționat doar OMV Petrom beneficiar, nu au ajuns la nicio concluzie, au făcut o dezbatere la nivelul Consiliului Concurenței și în timpul acelei discuții, întrucât domnul Bobiș și-a menținut punctul de vedere, s-a intrat într-o situație conflictuală. Domnia sa a relatat că a fost făcut trădător de țară pentru că nu susține punctul de vedere al OMV Petrom", a precizat Iancu.

Ministerul Economiei, condus la acea vreme de Daniel Chițoiu, a introdus și Romgaz printre beneficiarii acestei hotărâri, alături de OMV Petrom.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.