Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL în Coreea de Sud: Americanii ar fi introdus în țară mai multe LANSATOARE decât era permis

Daily Express
THAAD

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a dispus efectuarea unei anchete cu privire la intrarea neautorizată a patru lansatoare de rachete balistice THAAD în ţara sa, suplimentar faţă de cele două lansatoare de acest tip desfăşurate de armata americană înainte de alegerile prezidenţiale din Coreea de Sud, a anunţat marţi purtătorul său de cuvânt Yoon Young-chan, citat de agenţiile de presă Yonhap şi Reuters.

Moon s-a declarat 'şocat' de vestea că încă patru lansatoare THAAD, desfăşurate pentru a contracara ameninţarea nord-coreeană, au fost aduse în Coreea de Sud fără ca noul guvern de la Seul sau opinia publică să fi fost informate în prealabil.

Citește și: TRAGEDIE în Rusia: Un avion s-a PRĂBUȘIT în regiunea Saratov

Desfăşurarea sistemului Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) de către forţele armate americane, convenită cu guvernul sud-coreean precedent, a fost o temă controversată în alegerile prezidenţiale din 10 mai şi a provocat iritarea Chinei, singurul aliat important al Coreii de Nord.

Potrivit Yonhap, preşedintele Moon Jae-in i-a telefonat personal ministrului apărării sud-coreean Han Min-koo pentru a i se confirma informaţiile referitoare la intrarea neautorizată a celor patru lansatoare de rachete pe teritoriul sud-coreean.

''Preşedintele Moon le-a cerut secretarului său pentru probleme civile şi şefului Biroului de Securitate Naţională să afle adevărul despre intrarea neautorizată a patru lansatoare de rachete. De asemenea, el le-a solicitat să afle de ce noul guvern şi populaţia nu au fost informate în legătură cu această chestiune'', a explicat Yoon Young-chan, potrivit Agerpres.

Citește și: Bulgaria, Cehia şi România au stabilit un precedent în Coreea de Nord: Ce decizie RADICALĂ au luat

La începutul lunii mai, China a cerut suspendarea 'imediată' a desfăşurării scutului antirachetă THAAD în Coreea de Sud, în contextul în care Washingtonul a anunţat că acest sistem ar fi operaţional pentru a contracara ameninţările din partea Phenianului.

Tensiunile s-au agravat considerabil în ultima perioadă în Peninsula Coreeană după o serie de tiruri cu rachete nord-coreene şi avertismentele Washingtonului potrivit cărora opţiunea militară este 'pe masă'. Casa Albă aşteaptă din partea Chinei să facă mai mult pentru a limita ambiţiile nucleare ale aliatului său nord-coreean, dar Beijingul este furios din cauza desfăşurării THAAD, care în opinia sa ameninţă echilibrul regional şi propriile capacităţi de apărare balistică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.