Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal în UE între Germania şi Polonia: 'O putinizare'

UE PE

Scandal în UE între Germania şi Polonia. Ministrul polonez de externe, Witold Waszczykowski, l-a convocat pe ambasadorul Germaniei la Varşovia din cauza "declaraţiilor antipoloneze ale unor politicieni germani", în contextul în care preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a denunţat o "putinizare" a politicii europene în Polonia, relatează AFP.

"Ministrul Witold Waszczykowski l-a invitat luni pe ambasadorul Republicii Federale Germane, Rolf Nikel, în urma declaraţiilor antipoloneze ale unor oameni politici germani", potrivit unui comunicat emis duminică de Ministerul polonez de Externe. Purtătorul de cuvânt al ministerului, Artur Dmochowski, a indicat presei că această întâlnire va avea loc luni dimineaţă. Şeful diplomaţiei poloneze doreşte să transmită ambasadorului "o poziţie în apărarea intereselor şi imaginii Poloniei", a indicat acesta postului de televiziune privat TVN24.

Citeşte şi: Ce ar putea să le dea guvernul elevilor: Anunţul de la început de an / VIDEO

Purtătorul de cuvânt a refuzat să precizeze care declaraţii ale politicienilor germani au iritat Varşovia. Preşedintele Parlamentului European, germanul Martin Schulz, a criticat deschis -duminică - guvernul conservator polonez pentru reformele sale în domeniul justiţiei şi în cel al presei, evocând o "putinizare" a politicii europene. "Guvernul polonez consideră victoria sa electorală drept un mandat care îi permite să-şi subordoneze binele statului voinţei partidului victorios", a declarat el într-un interviu acordat publicaţiei Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. "Este o democraţie dirijată după modelul lui Putin, o putinizare periculoasă a politicii europene", a estimat el, făcând aluzie la preşedintele rus Vladimir Putin.

Citeşte şi: Elena Udrea, mesaj şocant pentru unul dintre cei mai mari duşmani: 'Iert totul şi pe toţi'

Deja în decembrie, Schulz îşi atrăsese protestele conducătorilor polonezi comparând situaţia "dramatică" cu o "lovitură de stat". Şefa guvernului polonez, Beata Szydlo, a pretins apoi să-şi ceară scuze. Aflat la putere în 2005-2007, Partidul Dreptate şi Justiţie (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, întreţinuse relaţii foarte tensionate cu Germania, pe care o acuza că nu ţine seama de interesele ţărilor mai puţin importante ale Uniunii Europene. Kaczynski este cunoscut, de altfel, pentru retorica sa antigermană, comentează AFP. "Noi nu avem nevoie de ajutor din partea Germaniei în ceea ce priveşte democraţia", declara el în decembrie la televiziunea poloneză online Republika.

Citeşte şi: Apar noi amănunte din noaptea groazei de Anul Nou: Ce au făcut islamiştii

Mai mulţi politicieni europeni şi-au exprimat, de asemenea, recent rezervele asupra evoluţiei statului de drept în Polonia după reformele introduse de conservatorii aflaţi la putere de două luni, în special în domeniul justiţiei şi al presei. Noile măsuri suscită nelinişte la Bruxelles. Ca o primă etapă a unei proceduri de evaluare, Comisia Europeană va ţine o dezbatere asupra situaţiei statului de drept în Polonia în 13 ianuarie, spun cei de la Agerpres.

Citeşte şi: Merkel trece la deportări: Trebuie să facem asta

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.