Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL internaţional: SUA şi Arabia Saudită, acuzate de încălcarea legilor militare

yemen

Coaliţia condusă de Arabia Saudită, ce desfăşoară în Yemen raiduri aeriene împotriva rebelilor houthi sprijiniţi de Iran, a folosit în aceste operaţiuni bombe cu fragmentaţie produse în SUA, arme interzise prin convenţiile internaţionale, a anunţat duminică organizaţia non-guvernamentală Human Rights Watch (HRW), citată de AFP.

content-image

Mai multe fotografii, o înregistrare video şi alte elemente credibile obţinute de la jumătatea lunii aprilie indică faptul că muniţii cu fragmentaţie au fost folosite în ultimele săptămâni în timpul loviturilor aeriene executate de coaliţie în guvernoratul Saada, bastion al rebelilor houthi în nordul Yemenului, susţine HRW, potrivit Agerpres.

content-image

Vezi şi: Nebunie în Orientul Mijlociu: Arabia Saudită atacată

Această organizaţia afirmă că, în urma analizei unor imagini captate din satelit, respectivele bombe au căzut peste un platou cultivat, la doar circa 600 de metri de o zonă locuită.

Bombele cu fragmentaţie eliberează în aer submuniţii care se împrăştie pe o suprafaţă extinsă şi explodează la contactul cu solul. Dar uneori aceste submuniţii nu explodează şi rămân pe sol, devenind - la fel ca minele antipersonal - un pericol pentru civili. Acest tip de armament a fost interzis în anul 2008 printr-un tratat internaţional semnat de 116 state, dar SUA şi Arabia Saudită nu se numără printre semnatari.

Vezi şi: SUA intervine în războiul din Yemen. Un portavion blochează Golful Aden

Rebelii houhi, sprijiniţi de Iran şi fideli fostului preşedinte Ali Abdallah Saleh, se confruntă cu aşa-numitele 'Comitete Populare' care-l susţin pe preşedintele legitim Abd Rabbo Mansour Hadi, după cucerirea capitalei de către rebeli acesta fiind constrâns să se refugieze, mai întâi la Aden, iar apoi în Arabia Saudită, după ce şi această localitate a fost asediată.

Arabia Saudită a decis la 26 martie să intervină cu raiduri aeriene, alături de o coaliţie de nouă state musulmane, conflictul fiind văzut de mulţi analişti drept o confruntare între Iranul şiit şi Arabia Saudită sunnită.

Conform ultimului bilanţ provizoriu comunicat vineri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în intervalul 19 martie - 27 aprilie, în urma confruntărilor armate din Yemen s-au înregistrat peste 1.200 de morţi şi 5.000 de răniţi. Totodată, ONU a avertizat că situaţia umanitară din această ţară a devenit critică.

Vezi şi: Tensiunea creşte în Orientul Mijlociu. Rebelii houthi au atacat din nou obective din Arabia Saudită

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.