Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL între Marea Britanie și SUA după dezvăluirile apărute în presă: Noi informații despre BOMBĂ

www.nydailynews.com
atac Manchester

Bomba detonată de un atacator sinucigaş la Manchester luni seara, care a provocat moartea a 22 de persoane şi rănirea altor câtorva zeci, era puternică şi sofisticată, potrivit fotografiilor poliţiei, publicate şi analizate miercuri de New York Times, dezvăluiri care au provocat indignarea Londrei, conform DPA.

Analiza iniţială a bombei - pe baza elementelor fotografiate şi recoltate la locul atentatului - nu permite să se deducă tipul sau cantitatea de explozibil care compunea încărcătura principală, dar permite presupunerea că era vorba de un dispozitiv artizanal fabricat după o "analiză atentă şi cu grijă", scrie cotidianul american, citat de AFP.

El publică în exclusivitate opt fotografii care arată diferite elemente ale dispozitivului exploziv, între care detonatorul, o baterie, fragmente ale unui rucsac albastru şi bucăţi de metal şi şuruburi.

Aceste elemente, analizate de artificieri intervievaţi de NYT, permit să se deducă faptul că bomba era "puternică, dotată cu încărcătură ultrarapidă, dar şi că şrapnelul (bucăţile de metal) a fost dispus cu grijă şi metodic" pentru a face cât mai multe victime.

Citește și: Poliţia britanică, o NOUĂ arestare în urma atentatului de la Manchester: De unde province suspectul

Bomba, care se afla într-un rucsac mai degrabă decât într-o vestă, era destul de puternică pentru a propulsa torsul sinucigaşului departe de locul exploziei şi a devasta o suprafaţă mare în formă de semicerc, unde au fost şi cele mai multe victime, subliniază cotidianul, potrivit Agerpres.

Publicaţia insistă asupra faptului că bomba era dotată cu un detonator neobişnuit care conţinea un mic circuit imprimat şi nu un simplu întrerupător, cum este cazul adeseori. Prezenţa piesei electronice ar putea sugera un temporizator sau chiar un receptor pentru declanşare de la distanţă, sau poate chiar o combinaţie între cele două.

Potrivit experţilor intervievaţi de New York Times, s-ar putea ca această posibilă combinaţie să fi fost instalată pentru a oferi diverse opţiuni declanşării exploziei de către sinucigaş sau de celula care a planificat atentatul. Dispozitivul mai era dotat cu o baterie mai puternică decât cele utilizate în general pentru acest tip de bombe. Acestea sunt tot atâtea indicii că artificierul care a confecţionat bomba "s-a străduit să fabrice un detonator fiabil".

Canalul de televiziune NBC a avut şi el informaţii din partea unui responsabil american apropiat serviciilor britanice, care i-ar fi declarat că a fost vorba de o "bombă mare, sofisticată", fabricată cu materiale dificil de obţinut în Marea Britanie, ceea ce ar proba - potrivit acestui responsabil - că sinucigaşul a avut complici.

Responsabili britanici au reacţionat cu mânie miercuri după ce New York Times a publicat fotografii judiciare de la locul atentatului din Manchester Arena, care ar fi fost divulgate de serviciile de informaţii americane, potrivit DPA.

Premierul britanic Theresa May ar urma să abordeze această problemă la întâlnirea cu preşedintele american Donald Trump joi, cu ocazia summitului NATO de la Bruxelles.

Fotografiile care par să indice un detonator, bucăţi de metal şi şuruburi, precum şi un rucsac Karrimor bleu, presupus a fi conţinut bomba, au fost publicate după o zi de la scurgerea de informaţii în presa americană vizând numele atentatorului, în pofida dorinţei poliţiei din Manchester.

Citește și: Igor Dodon REACȚIONEAZĂ după interviul STIRIPESURSE.RO: Ce spune despre SUSPENDAREA sa

"Suntem furioşi. Este absolut inacceptabil", a reacţionat o sursă guvernamentală britanică, adăugând că "problema a fost ridicată la fiecare nivel corespunzător de autorităţile britanice omologilor lor americani".

Poliţia naţională de luptă împotriva terorismului a Marii Britanii a reacţionat de asemenea, afirmând că scurgerile de informaţii au subminat ancheta asupra atentatului de luni seara, în care 22 de persoane au fost ucise.

"Apreciem foarte mult relaţiile pe care le avem cu partenerii noştri de încredere din serviciile de informaţii, de aplicare a legii şi de securitate din toată lumea", a spus un purtător de cuvânt al poliţiei antitero. "Când această încredere este încălcată, faptul compromite aceste relaţii şi ne afectează investigaţiile şi încrederea victimelor, martorilor şi familiilor acestora", a continuat el.

"Acest prejudiciu este şi mai important când implică divulgarea neautorizată a unor probe potenţiale aflate în centrul unei importante anchete împotriva terorismului", a adăugat el.

La rândul său, primarul oraşului Manchester, Andy Burnham, a scris într-o postare pe Twitter: "M-am plâns ambasadorului american de aceste scurgeri de informaţii din SUA şi am fost asigurat că ele vor înceta. Nu au încetat. Arogant, greşit şi nerespectuos faţă de Manchester".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.