Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL la Chișinău: Președintele Dodon, HUIDUIT la întoarcerea de la Moscova - VIDEO

Inquam Photos / Adel Al-Haddad
Igor Dodon

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost întâmpinat cu proteste în noaptea de miercuri spre joi pe aeroportul din Chişinău la venirea de la Moscova, organizate de un grup al tineretului liberal, care l-a acuzat de "servivilism" faţă de Kremlin, relatează Moldova.org şi Unimedia.info.

Tinerii liberali au declarat că Igor Dodon continuă să dezbine societatea şi i-au sugerat că ar face bine dacă ar rămâne acolo de unde s-a întors. Mai mult simbolic, tinerii i-au adus lui Igor Dodon un covor şi mai multe valize pentru a se muta "la curtea ţarului Putin".

"După ce două zile s-a aflat la Moscova la curtea 'ţarului Putin', unde s-a distrat (...), sluga ruşilor a aterizat la ora 01:00 la Chişinău, iar Tineretul Liberal a decis să-i facă o primire originală", a scris Ionel Puşcas, purtătorul de cuvânt al Partidului Liberal (PL), pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Reacția UE după ce Elveția i-a INTERZIS pe români și bulgari: Ce anunță Uniunea Europeană

Igor Dodon a efectuat o vizită de lucru de două zile la Moscova, oficial pentru a participa la ceremoniile ocazionate de Ziua Victoriei asupra fascismului, sărbătorită la 9 mai, bucurându-se de un tratament special din partea liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, poate că şi din cauza că a fost singurul şef de stat străin care a participat la eveniment, în contextul izolării Rusiei pe arena internaţională şi al tensiunilor dintre Moscova şi Occident.

Chiar dacă Igor Dodon afirma că vizitele sale în Rusia - aceasta din urmă a treia de la preluarea mandatului în decembrie anul trecut - au scopul de a stabili relaţii cât mai bune cu Moscova, în beneficiul cetăţenilor moldoveni, analiştii politici de la Chişinău remarcă "servilismul preşedintelui moldovean faţă de Kremlin", potrivit Radio Chişinău.

Analistul politic Vlad Ţurcanu crede că prin participarea sa la parada militară de la Moscova, alături de Putin, Igor Dodon şi-a promovat propria imagine de apropiat al Rusiei pentru a câştiga simpatia electoratului prorus moldovean.

"Cred că Igor Dodon a dat o lovitură din punct de vedere al imaginii. Imaginile cu Putin şi Dodon vor face înconjurul lumii, iar pentru acei cetăţeni pentru care Vladimir Putin este liderul suprem, şi Igor Dodon va deveni cineva. Dacă Dodon şi-a făcut un calcul, atunci din punctul său de vedere a fost unul bun", a afirmat el, adăugând că Dodon a încercat - şi se pare că şi a reuşit - să-şi adjudece electoratul monolit prorusesc şi antieuropean al lui Vladimir Voronin.

Citește și: Înfrângere DURĂ pentru Donald Trump: Ce lovitură i-au dat senatorii

În tabăra proeuropeană de la Chişinău, Igor Dodon nu poate fi perceput decât ca un "vasal" al Federaţiei Ruse şi al lui Putin.

Igor Dodon face jocul Kremlinului, care vrea să deturneze Republica Moldova de la parcursul său european şi, astfel, să destabilizeze situaţia în regiune, a declarat în acest context istoricul şi analistul politic, Octavian Ţîcu. Acesta a remarcat că vizitele frecvente pe care le efectuează Dodon la Moscova demonstrează mai degrabă comportamentul unui şef de partid, şi nu al unui şef de stat. "Igor Dodon acţionează nu ca preşedintele unei ţări, ci ca preşedinte al Partidului Socialist din Republica Moldova care, din punctul lui de vedere, se află în campanie electorală", a spus el, subliniind că Rusia joacă cartea Republicii Moldova în actuala configuraţie geopolitică, regională şi globală.

Igor Dodon a declarat miercuri la Moscova, în cadrul unei întrevederi cu preşedintele Dumei de Stat, Viaseaslav Volodin, că Republica Moldova intenţionează să-şi menţină neutralitatea şi se opune în mod categoric aderării acesteia la NATO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.