Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL monstru în Italia după cutremur. Datele privind intensitatea ar fi fost falsificate/ VIDEO

cutremur italia

Autorităţile din Italia sunt acuzate că au falsificat magnitudinea cutremurului produs, miercuri, în centrul ţării, pentru a evita să plătească cetăţenilor despăgubiri în urma daunelor produse de seismul devastator. Însă aceste speculaţii ar fi demontate de seismologi şi mai mulţi ziarişti din Italia.

Vezi și: ANUNȚUL ICECHIM: Analizele care dau peste cap toate acuzațiile, în cazul Hexi Pharma

Un cutremur cu magnitudinea de moment 6,2, potrivit institului american USGS, a avut loc miercuri, la ora locală 3.36 (4.36, ora României), la aproximativ 100 de kilometri nord-est de Roma, într-o zonă muntoasă din centrul Italiei. USGS susţine că acesta s-a produs la mica adâncime, de circa 10 kilometri.

Cu toate acestea, autorităţile italiene susţin că seismul a avut magnitudinea 6 şi s-a produs la numai patru kilometri adâncime.

Plecând de la această diferenţă, în media italiană au apărut ipoteze potrivit cărora Institutul Naţional de Geofizică, la cererea autorităţilor, a falsificat magnitudinea seismului iniţial, pentru ca statul să nu fie obligat să plătească despăgubiri, aşa cum prevede o lege adoptată în 2012, conform News.ro.

“În afara ţării se vorbeşte de o magnitudine de 6,2. Potrivit legii Monti, dacă un seism nu trece de 6,1 statul nu plăteşte despăgubiri”, este unul dintre mesajele apărute pe Twitter şi citate de publicaţia La Stampa, care încearcă însă să demonteze o astfel de speculaţie.

Vezi și: Toți românii născuți înainte de 1990 trebuie să facă acest test medical: Ce boală ar putea avea

Autorul articolului din La Stampa menţionează că cei care cred în această teorie a conspiraţiei îşi bazează speculaţiile pe o lege adoptată în 2012, în contextul cutremurului din L'Aquila.

“Farsa care circulă pe Internet se bazează pe decretul numărul 59 adoptat pe 15 mai 2012, prin care guvernul condus atunci de Monti a reorganizat Protecţia Civilă. Articolul 2 din decret stipula următoarele: "Pentru a permite începerea unei scheme de asigurare pentru acoperirea riscurilor legate de catastrofe naturale" exclude "intervenţia statului, chiar şi parţial, pentru pagubele produse clădirilor”. La momentul respectiv, presa a scris că statul nu va mai plăti despăgubiri în cazul producerii de cutremure. Însă, adevărul este că temutul articol 2 a fost anulat prin legea numărul 100 din 12 iulie 2012”, scrie La Stampa.

Vezi și: Un nou CUTREMUR politic se anunță în Europa. Măsură fără precedent

Un alt aspect sesizat de publicaţia italiană se referă la faptul că magnitudinea ar sta la baza plăţii despăgubirilor, când de fapt acestea sunt calculate în funcţie de intensitatea seismului, care sunt două valori total diferite.

Institutul Naţional de Geofizică din Italia a explicat că magnitudinea cutremurului este dată în Italia la 6.0 şi în exterior la 6.2 deoarece aceasta este calculată şi detectată în feluri diferite de la staţie la staţie.

Vezi și: SURSE - Se mișcă PLĂCILE TECTONICE în politică: scurgeri MASIVE în Parlament

Bilanţul seismului de miercuri, din Italia, a crescut la 278 de morţi şi aproape 400 de răniţi, a anunţat Protecţia Civilă.

Reprezentanţi ai Protecţiei Civile, care au actualizat bilanţul vineri după-amiaza, au anunţat că 238 de persoane au fost salvate dintre dărâmături.
Bilanţul definitiv al victimelor din zona localităţii Arquata este de 49 de morţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.