Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal pe numirea lui Kovesi la DNA: Cine se împotrivește dorinței lui Iohannis și a lui Prună

kovesi bilant dna

Numirea Laurei Codruța Kovesi în fruntea DNA pentru un al doilea mandat nu e pe placul tuturor. Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a declarat, joi, la Alba Iulia, că 'îşi menţine critica' în ceea ce priveşte modul în care ministrul justiţiei, Raluca Prună, a anunţat reînvestirea Codruţei Kovesi la conducerea DNA.

'Nu am fost încântat de modalitatea în care s-a procedat, pentru că DNA, în mod cert, a avut rezultate pozitive - s-au atins zone ale corupţiei pe care nu le credeam posibile a fi atinse. E clar că trendul de anchetă şi modul în care s-au făcut anchetele e unul mai mult decât pozitiv. Dar cred că nu e bine să se vină intempestiv cu o propunere, în condiţiile în care se cer anumite criterii pe care tocmai Comisia Europeană le spunea în raportul MCV. Aici modalitatea am criticat-o şi îmi menţin critica. Cred că ar fi fost necesar să vină cu anumite criterii pe care să le discute public doamna ministru', a afirmat, într-o conferinţă de presă, judecătorul Horaţius Dumbravă. Acesta a spus că, din 2005, toate funcţiile publice la instanţe şi la parchete se bazează pe competiţie, pe transparenţă şi pe onestitatea procedurii. 'Cred că s-ar fi impus şi în cazul procurorului şef al DNA. Nu face bine, cu atât mai puţin doamnei Kovesi, procedura în care s-a ajuns de a fi nominalizată intempestiv. Nici nu ştiu dacă avea, la momentul în care s-a propus renominalizarea, cerere pentru a fi reînvestită în funcţia de procuror şef', a declarat Horaţius Dumbravă.

Citește și: Care este linia de succesiune a Casei Regale a României: Ce se întâmplă după retragerea Regelui

Judecătorul a opinat că trebuie discutate şi "sincopele", respectiv de ce sunt mai puţini inculpaţi trimişi în judecată, ce se întâmplă cu achitările, cu restituirile la DNA etc. 'Sunt convins că o discuţie într-un interviu în faţa ministrului Justiţiei, care să fie public, ar fi făcut mult mai bine, inclusiv doamnei Kovesi, chiar dacă ar fi fost reînvestită şi chiar dacă, evident, concluzia s-ar fi putut să fie aceeaşi. Plus că, poate, şi alţi procurori ar fi avut dorinţa să participe la această competiţie', a mai spus Dumbravă. El a menţionat că sistemul de justiţie se bazează pe transparenţă, pe onestitate şi pe competiţie. 'E normal ca şi aici, măcar, aparenţa să fie păzită. Sunt convins că nu cu rea-credinţă a fost făcută propunerea de reinvestire, dar modalitatea în care a fost făcută nu a fost, din păcate, cea mai bună', a conchis acesta.

Citește și: Andreea Marin, revenire spectaculoasă în televiziune: Cu cine a semnat

Mai mult, Dumbravă a declarat, joi, la Alba Iulia, că ar trebui să existe un control civil, pentru a nu se comite abuzuri, cu asigurarea confidenţialităţii, asupra instituţiilor care fac interceptări, fie că este vorba de DNA, de SRI sau de orice serviciu tehnic. 'Oricine face interceptarea - că este DNA, că este SRI, că este 'Doi şi un sfert', orice serviciu tehnic care face interceptarea - asupra lui trebuie să existe un control, să spun, civil. Trebuie să existe un control al societăţii (...) să nu se comită abuzuri. Acesta a fost cred, dar o să vedem decizia Curţii Constituţionale şi spiritul în care a fost adoptată acea decizie a Curţii Constituţionale. Vom vedea şi motivarea. Adică e nevoie ca societatea, într-un fel, să aibă controlul tuturor interceptărilor. Sigur, cu asigurarea confidenţialităţii, cu asigurarea secretului de serviciu, sau chiar de stat, a informaţiilor clasificate, dar e nevoie să existe un control', a spus, într-o conferinţă de presă, membrul CSM.

Horaţius Dumbravă a apreciat că serviciul tehnic de la nivelul DNA din structura centrală funcţionează foarte bine. 'Deci aici nu cred că avem discuţii de făcut. El este rupt de SRI ca serviciu tehnic şi nu au fost discuţii', a adăugat judecătorul. În ceea ce priveşte declaraţia făcută joi de procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, potrivit căreia vor exista "anumite consecinţe" după ce Curtea Constituţională va publica motivarea deciziei privind interceptările şi că va fi extins numărul persoanelor de la serviciul tehnic, Dumbravă a opinat că această afirmaţie probabil 'vine în acest spirit, că a funcţionat bine acest serviciu'.

Citeşte şi: Partidul lui Gabriel Oprea joacă tare: Riscă un conflict dur cu cei din PSD

'Probabil declaraţia doamnei Kovesi vine în acest spirit - că a funcţionat bine acest serviciu - dar eu aş spune să nu ne grăbim. Să vedem în primul rând decizia Curţii Constituţionale şi ce putem face noi, nu eu, judecătorul Dumbravă de la CSM, ci întreaga societate, cum punem într-o cheie firească, logică, democratică această problemă', a spus membrul CSM. Întrebat cum anume ar vedea acest control al societăţii, Horaţius Dumbravă a subliniat că 'probabil Curtea Constituţională ne va da anumite idei'. Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat joi că vor exista "anumite consecinţe" după ce Curtea Constituţională va publica motivarea deciziei privind interceptările, amintind că în cadrul Direcţiei există un serviciu tehnic care are rol în executarea acestor autorizaţii. "Este posibil ca în urma motivării acestei decizii să fim nevoiţi să extindem numărul persoanelor care lucrează la acest serviciu tehnic şi de asemenea întărim serviciul, pentru că am avut situaţii în care am lucrat şi cu alte instituţii pentru punerea în aplicare a acestor autorizaţii", a afirmat Kovesi, după prezentarea bilanţului DIICOT.

Citește și: Ponta: Isar a cerut în SUA o întâlnire cu Gold Corporation

Pe 16 februarie, plenul CCR a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor din Codul de procedură penală care prevăd că supravegherea tehnică dispusă de procuror poate fi efectuată nu doar de "organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei", ci şi de "alte organe specializate ale statului", conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.