Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal uriaș în SUA: armata a mințit Congresul despre forța ISIS

siliconangle.com
steag isis

Responsabilii militari americani au cosmetizat informaţiile pe care le difuzau despre eforturile SUA în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Irak şi în Siria, prezentând o imagine mult prea optimistă, acuză raportul unei comisii a Congresului american, făcut public joi, potrivit AFP.

Vezi și: Fost consilier prezidențial: Sky News are dreptate! Șeful SRI și șefii Poliției ar fi trebui demiși

Documentul respectiv, redactat de membri ai Congresului, a fost comandat după avertismentele unui lansator de alertă, potrivit căruia şefii serviciilor de informaţii îşi triau datele destinate să fie făcute publice pentru a arăta o imagine mai puţin ameninţătoare despre pericolele pe care le reprezenta gruparea jihadistă Statul Islamic şi cosmetizau eforturile americane pe teren. 

'De la jumătatea anului 2014 până la jumătatea lui 2015, responsabilii Comandamentului forţelor americane în Orientul Mijlociu (CENTCOM) au manipulat producţia de informaţii pentru a atenua ameninţarea pe care o reprezenta gruparea Statul Islamic în Irak', a afirmat alesul republican Mike Pompeo într-un comunicat.

Vezi și: BOMBĂ Plângere PENALĂ la DNA împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu / DOCUMENT

'Rezultat: cei care se serveau de aceste informaţii aveau în mod constant o viziune cam prea roză despre succesele operaţionale americane împotriva SI', a adăugat el, notând că aceasta 'putuse foarte bine' să pună în pericol soldaţi americani. 

Autorii raportului au intervievat zeci de analişti ai CENTCOM, mulţi dintre aceştia considerând încadrarea lor la vremea respectivă ca fiind de intoxicare. 

'Aproape 40 % dintre analişti au răspuns că fuseseră supuşi presiunilor pentru a deforma sau suprima unele informaţii în timpul anului trecut', notează raportul. 

Între altele, CENTCOM a difuzat comunicate de presă şi a făcut declaraţii publice potrivit cărora situaţia era 'semnificativ mai pozitivă' decât realitatea, au descoperit anchetatorii.

Vezi și: Ce a fost de fapt în spatele materialului difuzat de Sky News (DIICOT)

La mijlocul anului 2015, situaţia s-a ameliorat odată cu sosirea unor noi conducători în fruntea CENTCOM. 

Inspectorul general al Pentagonului face în prezent o anchetă internă asupra acestui subiect, motiv pentru care Ministerul Apărării nu a răspuns detaliat deocamdată acuzaţiilor formulate în raportul comisiei parlamentare. 

'Comunitatea informaţiilor prezintă cu regularitate un vast evantai de evaluări bazate pe date legate de situaţia securităţii', a declarat locotenentul Patrick Evans, purtător de cuvânt al Pentagonului. "Aceste evaluări şi experţii care le fac sunt vitali pentru eforturile noastre, în special când se ia în calcul natura incredibil de complexă a bătăliilor duse pe mai multe fronturi în acest moment în Irak şi în Siria.' 

'Experţii sunt câteodată în dezacord asupra interpretării datelor complexe şi Comunitatea informaţiilor şi Departamentul Apărării sunt foarte deschise unui dialog constructiv asupra acestor subiecte vitale pentru securitatea naţională', a mai spus el.

Vezi și: DIVORȚUL anului în politica din România: Cel mai cunoscut cuplu se DESPARTE

Alesul republican Brad Wenstrup a subliniat, la rândul său, că nu ştie pentru ce aceste informaţii fuseseră manipulate. 

Responsabilii CENTCOM trebuie să dea socoteală dacă au exercitat presiuni asupra analiştilor pentru ca aceştia să deformeze informaţiile despre lupta împotriva SI, a cerut în fine aleasa republicană Kelly Ayotte, care face parte din Comisia forţelor armate din Senat.

Citește și: SEX TAPE cu o cunoscută politiciană / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.