Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal uriaş: Lider rus interzis în UE, invitat în România

rusia romania

Serghei Narâşkin, preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), se află vineri în România, pentru a participa la Adunarea Generală a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN). Narâşkin are interdicţie de a intra în UE, fiind considerat unul dintre cei responsabili de situaţia din Ucraina. Prezenţa lui în România a stârnit reacţii dure atât la adresa preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cel care l-a invitat pe liderul rus, dar şi la adresa Ministerului de Externe, care nu a acţionat pentru evitarea acestei situaţii.

Preşedintele executiv al Mişcării Populare, Eugen Tomac, el însuşi interzis pe teritoriul Rusiei, îl acuză pe Tăriceanu că face jocurile ruşilor. Potrivit lui Tomac, "Tăriceanu rămâne un politician care n-are nimic în comun cu interesele României". "Este inadmisibil ca al doilea om în stat să dea dovadă de atâta slugărnicie. Să-l inviţi pe șeful Dumei de Stat a Rusiei la București, în condițiile în care Narâşkin are interdicție în Uniunea Europeană, înseamnă fie că eşti inconştient, fie că îţi propui să sfidezi, cu bună ştiinţă, statul român şi pe cetăţenii ei", afirmă Tomac, pe Facebook.

"Eu am primit interdicție de a intra în Rusia tocmai pentru că am susținut intodeauna că Rusia, prin acțiunile sale, disprețuiește poporul român de pe ambele maluri ale Prutului. Rusia ne-a amenințat în repetate rânduri în ultimii ani, tocmai pentru că nu-şi dorește o Românie puternică și stabilă în regiune. Se pare că sunt însă și destui 'oficiali' ai statului român dispuși să facă jocul Moscovei", mai spune liderul MP.

Pe de altă parte, europarlamentarul Cristian Preda critică MAE pentru că nu acţionează în acord cu propriile angajamente. "Senatul României și MAE ignoră sancțiunile decise de UE la adresa președintelui Dumei de Stat, unul dintre oficialii ruși care au fost considerați responsabili pentru agresiunea Moscovei în Ucraina. Președintele Dumei e prezent la București la o reuniune a Adunării Cooperării Economice la Marea Neagră, iar ministerul condus de Lazăr Comânescu susține că, în acest caz, sancțiunile UE (la care, evident, și România a fost parte) nu se aplică. În iulie, autoritățile finlandeze au interzis intrarea aceluiași oficial rus la o reuniune mult mai importantă decât cea de la București, Adunarea parlamentară a OSCE. E regretabil că MAE nu poate lua decizii în acord cu propriile angajamente și cu practica din alte state-membre", afirmă Preda.

Cea de-a 46-a Adunare Generală a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice de la Marea Neagră este organizată, de miercuri până vineri, la Bucureşti, cu ocazia încheierii preşedinţiei române a APCEMN, această reuniune fiind găzduită de Senatul României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.