Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDALOS Româncele în sclavie, Guvernul se face că lucrează

sclavie

Ministrul Românilor de Pretutindeni Andreea Păstârnac a declarat marți, într-o intervenție telefonică la Antena3, că urmează să efectueze o vizită de lucru în Republica Italiană, în contextul informaţiilor despre existenţa unor cazuri de exploatare a cetăţenilor români aflaţi la muncă în regiunile Sicilia şi Calabria. Ministrul însă nu a relevat nicio măsură concretă pentru a preîntâmpina astfel de cazuri sau de a pune capăt acestui „fenomen uriaş”, care are loc în acea parte a Italiei.

Bătălie pentru putere în USR. Cum se pregăteşte Cioloş să dea o nouă ţeapă. Planul fostului premier

„(...) Va trebui să găsim modalitatea pentru a comunica cetățenilor aflați la muncă în Italia. Nu doar care sunt drepturile lor, dar care sunt instrumentele prin care pot să ajungă la autorități. Una din problemele cu care ei se confruntă acolo este incapacitatea de a avea un acces către autorități, fie italiene, fie din România, care să le asculte. Când vorbim de victime ale traficului de ființe umane, victime ale abuzului, trebuie să înțelegem situația deosebită în care regăsesc. Această misiune avea loc și fără ancheta din presa internațională, deoarece cazurile de abuz împotriva cetățenilor care muncesc în Sicilia sunt în creștere și sunt semnalate autorităților române. Trebuie să menționăm că avem posibilitatea de a prelua victimele, de a le aduce în România și de a le da asistența necesară. Acesta este un obiectiv al misiunii noastre. De a informa victimele și de a le da posibilitatea să ajungă în România și să beneficieze de tot suportul și de asistența necesară”, a declarat Andreea Păstârnac.

Mii de românce, SCLAVE în Italia. Reacția premierului Sorin Grindeanu

Un reportaj publicat duminică de săptămânalul britanic "The Observer" relevă că mii de românce care lucrează în agricultură în provincia Ragusa din Sicilia sunt victime a numeroase abuzuri, inclusiv ameninţări şi agresiuni sexuale.

De asemenea, reportajul sugerează că, pe lângă teama femeilor de a se adresa poliţiei, nici autorităţile italiene nu prea îşi dau interesul să rezolve această problemă. Încercările de a aduce această chestiune în dezbaterea parlamentului de la Roma nu au dat rezultate, singurul demers mai notabil fiind o cerere adresată guvernului în anul 2015 să iniţieze o investigaţie

Potrivit Proxyma Association, organizaţie italiană care apără drepturile imigranţilor, citată de publicaţia britanică, "mai mult de jumătate dintre româncele care lucrează în fermele din acea zonă sunt obligate să întreţină relaţii sexuale cu angajatorii lor, iar aproape toate lucrează în condiţii de muncă forţată şi de exploatare severă". 

"The Observer" spune că poliţia locală menţionează că aproximativ 7.500 de femei, majoritatea din România, trăiesc şi muncesc în "condiţii de sclavie" în fermele din regiunea Ragusa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.