Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul Eurovision BUBUIE în Parlament: jocul SUBTERAN făcut de Guvernul Cioloș

trilulilu.ro
pumn lovitura

România a fost exclusă de la Eurovision de EBU (European Broadcasting Union), dar efectul major al acestei decizii este faptul că TVR, exclusă din EBU, nu va mai putea transmite competițiile sportive precum Campionatul European de Fotbal din Franța, la care participă și România, dar și Jocurile Olimpice de la Rio.

Guvernul arată cu degetul către Parlament și susțin că din cauza lor TVR este în această situație. Președintele Comisiei de Cultură din Senat, Georgică Severin, dă însă o replică acidă Guvernului și arată că i-a pus la dispoziție lui Cioloș soluția pentru salvarea TVR.

”Guvernul nu a vrut, să nu ne spună că nu s-au găsit soluții. Eu am oferit domnului prim-ministru Cioloș, la dezbaterea care a avut loc acum două luni, dacă vă aduceți aminte, pe tema TVR, documentele din care am arătat că în anul 2008 statul francez a oferit televiziunii de stat un ajutor în valoare de 150 de milioane euro, ajutor considerat eligibil de către UE. Deci, existau precedente, existau celelalte argumente, asta în legătură cu ceea ce am citit în comunicatul Guvernului, că era o problemă de concurență și de ajutorare. Există precedent și i-am dat domnului Cioloș exact toată documentația necesară. Dacă se dorea, se putea”, a declarat Georgică Severin, pentru STIRIPESURSE.RO.

Severin ridică și un semn de întrebare, cu efecte pe termen lung atât asupra TVR, cât și a consumatorilor de televiziune.

”Nu vreau să fac procese de intenție sau teorii ale conspirației, dar dacă Guvernul continuă să aibă această atitudine aș fi foarte curios care vor fi acele televiziuni care vor prelua transmisiunile Jocurilor Olimpice și ale Campionanului European de Fotbal, în locul TVR. Eu vorbesc despre acele drepturi ”liber la retransmie” de la Campionatul European, iar la Jocurile Olimpice nici nu mai vorbesc. Vă dați seama că toată suma din publicitate care ar fi revenit TVR, în aceste condiții, se va duce la altcineva. Iar afirmația Guvernului că nu exista posibilitate legală eu nu o cred.

Eu nu pot să fac asemenea presupuneri, pentru că nu am toate elementele, atâta că sunt curios. Doar întreb, nu am zis nimic mai mult. Dar, în același timp, eu vă întreb: un Guvern politic care dă socoteală în fața cetățenilor credeți că și-ar fi permis să ceară românilor să plătească sau să urmărească transmisiile întrerupte non-stop de publicitate de la Jocurile Olimpice și de la un Campionat European la care, culmea, participă și România? Un guvern politic era executat cu pietre în piața publică (...) Sper din tot sufletul ca în acest Guvern să fie vorba de lipsă de pricepere și nu de rea credință sau mai rău, de interese obscure.

Georgică Severin susține că actualul Guvern putea să intervină fie și prin intermediul unui angajament guvernamental luat în fața EBU, iar principalele competiții sportive s-ar fi văzut la TVR. De altfel, cei de la EBU au arătat cu degetul Guvernul României susținând că nu au făcut nimic pentru a rezolva problema datoriilor.

De partea cealaltă, Guvernul arată cu degetul către Parlament.

”Problema datoriilor pe care televiziunea publică le are este veche, de aproape 10 ani. În toţi acești ani, datoriile către EBU (European Broadcasting Union)  au fost mereu amânate şi neglijate. Situația de fond în care ne aflăm nu este cauzată de vreo decizie a guvernului, iar încercarea de a considera guvernul actual responsabil este nepotrivită şi nefondată.

Televiziunea publică este o instituție în subordinea parlamentului, care trebuie să aleagă conducerea acestei instituții. Guvernul așteaptă o decizie în această privință, pentru a avea un partener decizional în toate aspectele executive care vizează activitatea televiziunii. Faptul că, după mai bine de o lună de la începerea acestui proces, nu există încă o conducere care să îşi asume responsabilitatea deciziilor executive în ceea ce privește TVR, face ca orice proiect de restructurare sau clarificare a situației financiare să fie imposibil.

Situația televiziunii publice a fost adusă la cunoștința parlamentului încă de la începutul acestui an, iar, în urma întâlnirii pe care comisiile de cultură ale parlamentului au organizat-o cu reprezentanții TVR şi ai guvernului, s-a ajuns la concluzia ca guvernul să prezinte soluțiile de modificări legislative care să permită restructurarea TVR şi gestionarea problemei datoriilor. Aceste propuneri au fost trimise la parlament în data de 28.03, aşa încât modificările Legii 41/1994 să poată avea loc în timp util. Aceste modificări legislative sunt în curs, dar nu sunt finalizate. În consecință, în actualul cadru legal nu există posibilitatea plății parțiale a datoriilor doar pentru unul din creditorii televiziunii. Un eventual ajutor financiar care să nu fie susceptibil de nerespectare a condițiile de concurenta nu poate fi acordat decât în cadrul unui plan de restructurare, sub o formă sau alta, de administrarea specială a televiziunii”, se arată în comunicatul Guvernului.

Un lucru este cert: TVR nu va transmite Campionatul European de Fotbal, Eurovisionul și în proporție de 90% nu va transmite nici Jocurile Olimpice de la Rio.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.