Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul SIPA, pe masa CSM: Un judecător vrea EXPLICAȚII de la Tudorel Toader

CSM

Judecătoarea Gabriela Baltag le-a solicitat marţi membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să voteze formularea unei adrese către Ministerul Justiţiei în care să se explice situaţia actuală a arhivei SIPA, informează Agerpres

"Am văzut că erau de făcut mai mulţi paşi, în sensul că urma să fie desemnată o comisie. De altfel, noi cu toţii am observat că foşti membri ai CSM, care declară că au făcut parte din aceste comisii, amintesc despre derularea acestor comisii, cel puţin în anii 2005-2006, că de fapt pe 8 februarie 2006 s-a desfiinţat SIPA, trebuia realizat un raport la cele constatate în acea arhivă. (...) Dacă au existat comisii care să inventarieze arhiva SIPA este bine să cunoaştem acest lucru, care a fost componenţa acestor comisii, dacă au fost fost întocmite rapoarte şi dacă ele au fost supuse aprobării. (...) Cel care ne poate lămuri este Ministerul Justiţiei, pentru că Ministerul Justiţiei este custodele acestei arhive, cel puţin aparent. Dacă este păstrată, dacă a fost sigilată, procesele verbale de predare-primire, toate aceste aspecte CSM trebuie să le cunoască. Motiv pentru care vă supun atenţiei formularea unei adrese către Ministerul Justiţiei cu aceste aspecte", a precizat Gabriela Baltag.

Se pregătește Guvernul din iunie


Ea a adăugat că ar exista informaţii în spaţiul public potrivit cărora că ar fi deschis un dosar penal cu privire la anumite scurgeri de informaţii. "Şi, desigur, tot din spaţiul public ar exista chiar un dosar penal cu privire la aceste scurgeri de informaţii şi putem crede că ceva s-a întâmplat, vorbesc cei care au făcut parte din comisia de inventariere sau din una din comisiile de inventariere au făcut declaraţii chiar şi foşti miniştrii de justiţie. Ar exista un dosar penal, dacă există acest dosar penal, care este stadiul lui? Ce anume se investighează la Parchetul General. CSM este bine să cunoască şi acest aspect", a spus Gabriela Baltag.

Cozmin Gușă CUTREMURĂ scena politică: 'Justiția, manipulată prin dosare de șantaj'


Preşedintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, a susţinut propunerea venită din partea Gabrielei Baltag, fiind de părere că trebuie cunoscută situaţia arhivelor SIPA. 

"Eu susţin în totalitate demersul doamnei judecător. Sunt de acord cu propunerea pe care a formulat-o. Deocamdată nu avem nicio informaţie în afară de cele vehiculate în spaţiul public. Se pare că s-ar dori ca şi problema care vizează aspecte ce ţin de independenţa sistemului judiciar, ceea ce ar fi de natură a atrage şi competenţa noastră în această materie. Dar, pentru a putea dispune în cunoştinţă de cauză şi potrivit legii, ar trebui, într-adevăr şi noi să cunoaştem care este situaţia arhivelor SIPA, dacă au fost predate, inventariate, cui au fost predate, cine le-a inventariat şi ce s-a întâmplat cu ele", a precizat Cristina Tarcea.

Plenul CSM urmează să voteze dacă vor formula sau nu o adresă către Ministerul Justiţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.