Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scapă România de cotele obligatorii de migranți? Anunț important al Comisiei Europene

refugiati

România ar putea să fie ocolită de migranți dacă aceștia vor respinge această țară. Comisia Europeană a recunoscut vineri că migranţii ajunşi în UE nu pot fi obligaţi să se instaleze într-o ţară unde nu vor să meargă, motiv pentru care implementarea relocării a 160.000 de migranţi prin cotele obligatorii stabilite în septembrie este dificilă, potrivit Agerpres.

'Sistemul de relocare nu este unul obligatoriu. Evident că nimeni nu poate fi obligat să meargă acolo unde nu vrea', a declarat la o conferinţă de presă purtătoarea de cuvânt comunitară, Natasha Bertaud, adăugând că ţara de destinaţie propusă solicitanţilor de azil este doar o 'ofertă'. 

Întrucât majoritatea migranţilor preferă Germania şi Suedia, state cu o politică de azil foarte generoasă, executivul comunitar a insistat până în prezent că solicitanţii de azil nu au dreptul să-şi aleagă singuri ţara din blocul comunitar unde doresc să ajungă.

Totuşi, când a fost întrebată despre acest aspect, Natasha Bertaud a sugerat că poziţia Comisiei Europene este neschimbată. 'Solicitantul de azil nu poate alege între statele UE. Noi îi propunem ca cererea sa să fie examinată de un alt stat membru. Dacă respinge oferta, atunci situaţia sa legală rămâne aceeaşi ca şi când nu ar fi existat sistemul de relocare, astfel că cererea sa de azil va fi tratată în ţara unde se află'. 

Prin urmare, purtătoarea de cuvânt a admis că trebuie să se facă 'o muncă de convingere' pentru ca refugiaţii să accepte să plece într-o altă ţară.

La Consiliul extraordinar Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din data de 22 septembrie s-a decis, prin majoritate calificată, ca 160.000 de refugiaţi aflaţi în taberele din Grecia şi Italia şi proveniţi din Siria, Irak şi Eritreea - migranţii din aceste ţări având o rată de acceptare cererilor de azil în UE de peste 75% - să fie redistribuiţi printr-un sistem de cote obligatorii în statele blocului comunitar în următorii doi ani.

Potrivit datelor prezentate la începutul lunii noiembrie de Agenţia europeană pentru supravegherea frontierelor (Frontex), în primele zece luni ale anului au ajuns în Europa peste 1,2 milioane de imigranţi ilegali proveniţi din Orientul Mijlociu, Africa şi Asia. Comisia Europeană estimează că încă 3 milioane de astfel de migranţi vor ajunge în UE în următorii doi ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.