Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCENARII în Italia după ce Renzi a pierdut referendumul asupra Constituţiei

Demisia aşteptată a premierului Matteo Renzi deschide o perioadă de incertitudine politică în Italia, preşedintele Republicii, Sergio Mattarella, va juca rolul de arbitru, el dispunând în acest sens de mai multe posibilităţi, conform legislaţiei în vigoare, comentează luni France Presse, conform agerpres.

Imediat după demisie, pe care Renzi ar trebui s-o prezinte luni după ultimul Consiliu de miniştri, Sergio Mattarella ar putea cere şefului guvernului demisionar să formeze un nou executiv.

Citeşte şi: REFERENDUM Italia: Înfrângere categorică pentru premierul Renzi

Acesta ar putea teoretic să obţină votul de încredere din partea parlamentului, fie cu majoritatea actuală, fie cu o nouă majoritate, care să integreze partidul Forza Italia al fostului prim-ministru Silvio Berlusconi (centru-dreapta), aşa cum acesta evocase în ultimele zile.

Dar într-o declaraţie făcută anterior luni dimineaţa, Matteo Renzi părea să excludă o astfel de ipoteză. "Experienţa mea de şef al guvernului se opreşte aici", a spus el. Victoria detaşată a celor care s-au opus reformelor constituţionale promovate de premierul italian - care a ajuns în timpul nopţii la 60%, potrivit rezultatelor parţiale - îndepărtează perspectiva unui "Renzi bis".

Numirea unui guvern tehnocrat este în prezent scenariul cel mai probabil. Mattarella numeşte un şef al guvernului, după ce primeşte în prealabil sprijin din partea actualei majorităţi sau din partea noii majorităţi lărgite. Sunt deja vehiculate mai multe nume, între care cel al actualului ministru de finanţe, Pier Carlo Padoan, sau cel al preşedintelui Senatului, Pietro Grasso.

Acest nou guvern ar urma să impună adoptarea bugetului pe 2017 în parlament şi modificarea legii electorale, înaintea unor eventuale alegeri anticipate.

Citeşte şi: Alegeri prezidențiale în Franța: Manuel Valls își anunță candidatura

Noul guvern ar putea decide să rămână în funcţie până la sfârşitul actualei legislaturi, în februarie 2018, spre nemulţumirea unor anumite forţe politice precum Mişcarea 5 Stele (M5S, populistă), care a cerut alegeri cât mai rapid.

Dizolvarea imediată a parlamentului este un scenariu foarte improbabil: o reformă electorală recentă oferă o primă majoritate puternică pentru Camera Deputaţilor, în timp ce eşecul reformei constituţionale a Senatului menţine sistemul proporţional, ceea ce face ca cele două camere să fie ireconciliabile şi o majoritate parlamentară cvasiimposibilă.

Formaţiunea M5S, dată câştigătoare în sondaje în cazul unui scrutin majoritar, doreşte să ajungă cât mai curând la urne, reformând dacă este necesar legea electorală în Senat pentru a o alinia celei din Camera Deputaţilor.

Dar cele mai multe dintre celelalte forţe politice, majoritare în parlament, refuză aceasta pentru a preveni tocmai o victorie a M5S. În schimb, ele pledează pentru o reformă a legii electorale în Camera Deputaţilor.

Citeşte şi: Şeful Pentagonului vizitează Japonia: 'Alianţa nu a fost niciodată mai puternică'

Revine preşedintelui Mattarella să decidă scenariul final. Arbitru în această situaţie, el trebuie să se asigure de existenţa unei majorităţi pentru a forma un guvern tehnocrat dacă doreşte să evite, aşa cum consideră mai mulţi analişti, alegeri anticipate anul viitor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.