Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scenariul Alina Gorghiu premier si instructiva spaima a PSD

ovidiu raetchi

Catalin Predoiu este premierul desemnat al PNL. Si, intr-un spatiu politic precar, in care angajamentele formale de tip “Ponta premier – Antonescu presedinte” sunt incalcate rapid de pontistii dedulciti la toata puterea, respectarea acestui obiectiv asumat de PNL este esentiala pentru fondarea unui mare partid de dreapta capabil sa-si tina cuvantul.

In mod surprinzator insa, daca te uiti pe o analiza a comunicarii PSD din ultimele luni, poti constata ca marea teama a social-democratilor bate in alta directie: noua tinta a atacurilor PSD e Alina Gorghiu. Probabil ca, pregatiti sa intre in Opozitie, pesedistii isi fac calculul ca e mai comod sa combata Guvernul Predoiu in vechea logica anti-PDL (“Predoiu, ministrul lui Basescu”, “PNL a fost preluat de PDL” etc) decat sa fie obligati sa inventeze un nou discurs critic, anti-Gorghiu, care sa nu mai poata fi legat de uriasul capital negativ al epocii Basescu. In plus, tintarul eventualelor dosare DNA – care transforma jocul politic intr-un “Zece negri mititei” unde nu stii cine urmeaza – pare sa faca PSD mai sensibil si mai atent la scenariul Alina Gorghiu premier decat la cel oficial si corect, cu Catalin Predoiu la Palatul Victoria.

Am vazut aceasta sensibilitate manifestandu-se in ziua votului pentru ridicarea imunitatii lui Sova, cand un contract de avocat al copresedintelui PNL a fost rulat de media si politicieni pentru a genera un eventual cuplu imagologic Sova-Gorghiu. Am vazut acest interes intr-o masina pusa discret, de prin aprilie, s-o urmareasca pe Gorghiu. Am vazut-o in luarea la mana arhivei video din 2012 – de unde poate oricand sa mai apara vreun subiect de atac. Am observat-o in tenacitatea cu care comunicatorii PSD trebuie sa repete mantra “Gorghiu e Udrea” si in concentrarea strategica a atacurilor la adresa acesteia exclusiv prin guri de foc feminine – cu Plumb in avangarda.

Caderea de facto a lui Victor Ponta din fruntea Guvernului – dublata de o ciudatenie de jure in care nimeni nu stie prea bine ce e in capul lui Ponta – a crescut semnificativ miza strategiei PSD: scenariul “Gorghiu premier” devine pentru pesedisti o amenintare imediata si critica. De aceea e de asteptat – putem face un pariu – o ofensiva generalizata si incontinenta asupra acesteia incepand cu aceasta saptamana. In mod normal, daca se lucreaza in logica folosita impotriva lui Iohannis in 2014, va fi o ofensiva pe trei paliere:

  1. Profesionala – activitatea Alinei Gorghiu inainte de intrarea in politica va fi analizata si atacata, cu trimitere la ipoteze “penale” (ideea fiind: Gorghiu e ca Ponta, PNL e ca PSD);
  2. Personala – Exemplu: cine nu are copii nu e un bun familist.
  3. Partinica – E izolata in partid, se afla in conflict cu Orban, Blaga sau Predoiu.

In mod normal, daca Gabriel Oprea preia mandatul de premier interimar luni, de la jumatatea saptamanii ar trebui sa vedem primele “dezvaluri incredibile despre omul lui Iohannis” pe piata.

Semn util, de altfel, al unei vulnerabilitati majore a PSD in raport cu doua atribute ale Alinei Gorghiu (“tanara” si “femeie”) care sunt esentiale, totusi, in reforma clasei politice romanesti. Va fi instructiv, de buna seama, sa vedem aceste doua atribute intrand in coliziune cu remarcabilul mecanism de atac al socialistilor.

In noiembrie, in fata atributelor “serios si tacut”, nu le-a mers.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.