Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scenariul Alinei Mungiu-Pippidi: 'Iohannis îi dă mandat lui Dacian Cioloș să facă un partid nou'

iohannis ciolos

Alina Mungiu-Pippidi propune un scenariu suprinzător pentru 2017! "Președintele își dă seama că nu mai poate continua cu partide care au un trecut, și îi dă mandat lui Dacian Cioloș să facă un partid nou.", a scris politologul pentru Romaniacurata.ro.

"Aici chestiunea care se pune este dacă din USR se poate face un partid prezidențial serios sau va rămâne cum e acum, sub nivelul de coerență și competență politică de la precedentele încercări, adică PAC (mare succes, dar s-au scindat și au dispărut), Alternativa României/UFD (oameni buni, băgați de Varujan la Vîntu și alte combinații) sau URR (oameni excelenți, nu au făcut nici un compromis și au cîștigat alegeri doar la Cîmpulung, au dat faliment).

Citește și: Jennifer Lopez s-a sucit: Ce zice despre viața ei sexuală

Situația PAC, care a fost în parlament, e probabil cea mai apropiată de USR, deși PAC era mai omogen ca pregătire și ideologie. Dar la drept vorbind nu contează de la ce pleacă USR, vorba e ce potențial are care să îi servească lui Klaus Iohannis. Nu are lider- cu Clotilde s-a terminat- dar acesta e mai degrabă un avantaj în relația cu președintele. Are puțini oameni, dar vorba este, vor să mai crească, au înțeles că problema cu partidele este scăzuta lor reprezentativitate, și că doar partide deschise cu mulți membri pot fi reprezentative, sau se va întîmpla și la ei ce s-a întîmplat la toate partidele, chiar cele minuscule, primii ocupanți ai sediului închid ușa? Și unde există această elită alternativă la care să se extindă USR? Sau e peste tot ca la USR Ilfov (Pantelimon, Voluntari, Popești Leordeni, etc) unde un fost pesedist, un fost penelist și un supraviețuitor al Partidului Democrației Sociale au făcut o vajnică filială și au recuperat votanții lui Gabi Oprea (3000 doar în Popești-Leordeni), greșind doar un picuț cînd au sărit gardul guvernului Grindeanu, de au trebuit reținuți de ceilalți manifestanți? Se poate, cu alte cuvinte, face un mare partid în România fără ca el să fie un fel de PPDD, pur și simplu pentru că asta e resursa umană în țara profundă, sau oricum asta e cea care cîștigă alegeri prin filiale, dînd deoparte naivii și idealiștii, cum a fost la toate partidele? Reiese acum că USR nu a avut nici un control de integritate la alegeri, comisia lui Moroianu nu a verificat nici un candidat (în timp ce verifica simpli membri drastic), deci obstacole veritabile în fața creșterii nu există, cum au venit pe lista electorală de București Tehnocrați Nenumiți de la poziția 2 la poziția 12 la fel pot veni recruții de la alte organe și pe viitor.

Citește și: Politolog: 'Cei de la PSD o vor lăsa mai moale cu lupta cu Sistemul'

Între timp cei deja intrați învață lecția realității repede, inclusiv cei veniți din societatea civilă, pentru că deși aș fi crezut că mai mulți din ei știu că parlamentarul moral nu propune amendament bugetar cu cheltuieli suplimentare (scriu de ani de zile aici că țările care au progresat în lupta cu corupția au făcut neconstituționale asemenea amendamente), tot au sfîrșit prin a propune cu toții autostrăzi, aeroporturi și șosele de centură, că ăsta e electoratul, trebuie să îi arăți ceva, nu numai pancarte. Astfel încît contradicția între idealiștii din prima serie și recruții de mai tîrziu se poate atenua lin și fără probleme, cît eu încă mai aștept ca dl. Manuel Costescu, trimisul USR în comisia de supraveghere a SRI, să ne informeze cum a supravegheat el SRI și eventual de ce fondurile europene, inclusiv în fostul său guvern, servesc la supravegherea neconstituțională și ineficientă a populației de către servicii prin intermediul unor firme de securiști de toate generațiile…

Citește și: Elon Musk, anunț cutremurător: Oamenii trebuie să devină cyborgi, altfel… / VIDEO

Alternativa, desigur există: recrutarea se face numai pe studii, partidul devine o școală de politici publice, recunoscîndu-se că sunt multe de învățat și nu poți toată viața (de partid) să produci doar texte pe Facebook scrise de copywriteri, partidul devine un laborator, și, deși primele idei erau nerealiste – că promisiunile se fac, și ordonanțele se dau, de TOATE partidele și guvernele, pur și simplu că așa merg statul și electoratul, se coagulează treptat ceva de alt nivel decât miniștrii feisbuciști care se exprimă ca Dragoș Pîslaru (”Am călcat pe bec“, “aceste palme pe care le luăm, si eu, si Vlad (n.red. Voiculescu, fostul ministru al sănărății), sunt îndreptățite” (măcar e onest, nota mea, AMP) și au de fapt doar competența să mobilizeze lumea pe Facebook. Sau nu? Care din variante ar crește mai repede, că pînă la prezidențiale mai sunt mai puțin de trei ani, cea superficială sau cea substanțială? Sau e cu putință ca proiectul USR să fie deja considerat un eșec, și facem altul de la zero, mutăm iarăși votanții din Popești Leordeni, că intermediar să îi mute se găsesc (traseismul, ca și legiferarea prin ordonanțe, au niște cauze, și nu vor dispărea prin lichidarea unor persoane, sunt 12 ani de cînd încercăm, ci doar a cauzelor, dar tedința e inversă…). Enfin, unim ce a mai rămas din PNL în Noua Creație Sintetică de Dreapta, vin prezidențialele, cîștigă Klaus și ne-am liniștit.", a scris Alina Mungiu-Pippidi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.