Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Schengen are un nou regulament: Care sunt schimbările și cum ne afectează

enational.ro
schengen

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat joi cu o largă majoritate de voturi noul regulament Schengen, care prevede că toţi cetăţenii Uniunii Europene şi din state-terţe care vin în UE sau pleacă din UE vor fi verificaţi sistematic în baze de date, cum ar fi cea a documentelor furate, relevă un comunicat de presă al co-legislativului european.

Rezoluţia a fost adoptată cu 469 de voturi pentru, 120 voturi împotrivă şi 42 de abţineri. Raportorul PE privind noul regulament Schengen este eurodeputata română Monica Macovei (grupul europarlamentar Conservatorii şi Reformiştii Europeni).

Citește și: Șoc, Șoc, Șoc! Klaus, divorțat de Carmen!

Noile reguli au fost agreate cu Consiliul UE la 5 decembrie 2016.

'Securizarea graniţelor noastre externe înseamnă construirea unui scut puternic împotriva terorismului în Europa şi protejarea dreptului la viaţă, corolarul tuturor drepturilor. Fiecare viaţă pe care o salvăm descoperind un potenţial luptător străin merită efortul, iar verificările sistematice în bazele de date sunt un pas obligatoriu către protecţia minimă pe care avem datoria de a o asigura cetăţenilor noştri', a spus Monica Macovei.

Citește și: Profesoara de română, soție de preot, mamă a 3 copii, arestată pentru relații sexuale cu un elev de la seminarul teologic: E și gravidă cu el / VIDEO

Noul regulament, care schimbă Codul Schengen pentru graniţe (SBC), a fost prezentat de Comisia Europeană în decembrie 2015. El obligă statele membre să efectueze controale sistematice ale persoanelor care trec graniţele externe ale UE în bazele de date cu documente furate şi pierdute, în sistemul de informaţii Schengen (SIS) şi în alte baze de date UE relevante. Verificările sunt obligatorii la toate graniţele aeriene, maritime şi pe uscat, atât la intrarea, cât şi la ieşirea din UE.

Modificarea regulilor este un răspuns la ameninţările teroriste în Europa, aşa cum au demonstrat recentele atacuri din Bruxelles, Paris şi Berlin, precum şi fenomenul 'luptătorilor străini', adică cetăţeni ai UE care se alătură grupurilor teroriste în zonele de conflict, cum ar fi Statul Islamic în Siria şi Irak.

Citește și: Au făcut dragoste în sala de cinema din Suceava / VIDEO 18+

În cazul în care verificările sistematice întârzie prea mult traficul pe uscat sau pe mare, statele UE pot efectua verificări 'ţintite', cu condiţia ca un studiu de risc să fi arătat că acest lucru nu va crea ameninţări printre altele la securitatea internă sau politicile publice. Cei care nu sunt subiect al unor verificări 'ţintite' vor fi obligaţi să treacă printr-o verificare obişnuită care să dovedească validitatea documentelor lor de călătorie şi să le confirme identitatea.

La graniţele aeriene, statele membre pot utiliza verificări ţintite pentru o perioadă de tranziţie de şase luni după intrarea în vigoare a noului regulament. Această perioadă poate fi prelungită ulterior cu maximum 18 luni în unele cazuri excepţionale, cum ar fi atunci când aeroporturile nu au facilităţi pentru a performa verificări sistematice în bazele de date şi au nevoie de timp să se adapteze.

Citește și: Face portretele vedetelor din…legume: Ce a folosit la portretul lui Donald Trump / VIDEO

Noul regulament Schengen va intra în vigoare în a 20-a zi după publicarea în Jurnalul Oficial al UE. Regulamentul va fi aplicabil imediat, iar în cele mai multe state membre, simultan. Danemarca, Marea Britanie şi Irlanda nu s-au raliat acestui regulament.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.