Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Schimbare radicala anuntata la Chisinau. Parlamentul vrea referendum

moldova

Majoritatea parlamentară de la Chişinău este gata să propună organizarea unui referendum pentru modificarea Constituţiei, astfel încât preşedintele Republicii Moldova să fie ales prin vot direct de către cetăţeni, a declarat vineri şeful forului legislativ moldovean, Andrian Candu, citat de Radio Chişinău şi Unimedia.

El şi-a exprimat regretul că liderii protestatarilor nu au dat curs invitaţiei sale şi nu au venit vineri la discuţii, după ce joi, la orele 17:00, a expirat ultimatumul dat de aceştia autorităţilor moldovene pentru dizolvarea parlamentului şi alegeri anticipate.

'Am vrut să discut cu liderii protestarilor şi să le spun că am avut dezbateri în cadrul majorităţii parlamentare în urma cărora am decis că vom organiza un referendum pentru alegerea în mod direct a preşedintelui ţării. Vom veni cu această propunere de a organiza un referendum chiar la primele şedinţe ale parlamentului', a asigurat Candu.

Referitor la declanşarea alegerilor anticipate, preşedintele parlamentului de la Chişinău a menţionat că legislaţia în vigoare interzice autodizolvarea legislativului, iar în prezent nu există alte condiţii juridice pentru a provoca anticipate.

În ceea ce priveşte solicitarea protestatarilor cu privire la demiterea şefilor mai multor instituţii, Candu a afirmat: 'Mandatele membrilor Comisiei Electorale Centrale expiră chiar în luna februarie. Vrem să oferim opoziţiei dreptul de a avea propriii membri în CEC'.

' Dacă ar fi să vorbim despre CNA (Centrul Naţional Anticorupţie) sau CNI (Comisia Naţională pentru Integritate), urmează să fie organizate concursuri publice pentru ocuparea fotoliilor de conducere în aceste instituţii. Cât despre Procuratura Generală, vă pot aminti că deja o nouă lege a Procuraturii se află în parlament', a spus el, adăugând că la conducerea Băncii Naţionale se prefigurează de asemenea schimbări.

Liderii mişcării de protest au prezentat guvernanţilor o listă cu revendicări printre care demisia necondiţionată a şefilor Procuraturii Generale, Centrului Naţional Anticorupţie, Băncii Naţionale, Curţii Supreme de Justiţie, Curţii de Apel, organizarea de alegeri anticipate, demiterea guvernului condus de democratul Pavel Filip, organizarea referendumului privind alegerea preşedintelui de către populaţie.

Liderul socialiştilor, Igor Dodon, a declarat că organizarea unui referendum constituţional este prima 'concesie' din partea guvernanţilor. 'Dar aceasta este prea puţin. Trebuie să continuăm protestele paşnice şi presiunile consecvente până la obţinerea dizolvării parlamentului şi declanşarea alegerilor parlamentare anticipate', a scris Dodon pe o reţea de socializare.

Opoziţia de la Chişinău, care include atât formaţiuni proruse, precum Partidul Socialiştilor şi Partidul Nostru, al controversatului primar de Bălţi, Renato Usatîi, cât şi proeuropene, ca platforma civică Dreptate şi Adevăr (DA), doreşte înlăturarea noului guvern al premierului Pavel Filip (Partidul Democrat) şi organizarea de alegeri anticipate.

AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.