Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Schimbări mari în viaţa politică din Franţa: Ce face Jean-Marie Le Pen

marie le pen

Veteranul extremei-drepte franceze Jean-Marie Le Pen (88 de ani) a anunţat joi că partidul său, recent format, se va prezenta cu candidaţi la viitoarele alegeri parlamentare, într-un demers de provocare directă la adresa fiicei sale, Marine Le Pen, care l-a exclus din Frontul Naţional (FN), pe care el l-a fondat, relatează agenţia Reuters. Într-o declaraţie la televiziunea LCI, Le Pen a afirmat că nu va ezita să vină cu candidaţi în circumscripţiile electorale deţinute de FN pentru a reduce şansele oricărui candidat de extrema-dreaptă de a obţine locuri în camera inferioară a parlamentului francez. Alegerile parlamentare sunt programate pentru iunie anul viitor, după cele prezidenţiale din aprilie-mai.

Marine Le Pen, care este acum preşedinta FN, l-a obligat pe tatăl său să părăsească partidul anul trecut, ca urmare a declaraţiilor sale referitoare la Holocaust. Disputa dintre tată şi fiică a izbucnit după ce Marine Le Pen a încercat să atenueze imaginea antiimigraţie a partidului pentru a o ajuta să ajungă la putere. ''Mă voi prezenta la alegerile parlamentare, deoarece mişcarea Comitetelor Jeanne va veni cu candidaţi, mulţi candidaţi'', a declarat Jean-Marie Le Pen la televiziunea LCI, referindu-se la noua sa formaţiune politică ce poartă numele eroinei naţionale Jeanne d'Arc. ''Fac apel la toţi cei care care cred, ca mine, că linia apărată de Frontul Naţional nu mai este ceea ce a fost, să mi se alăture'', a afirmat el.

Contrar nonconformistului său tată, Marine nu este mulţumită de atragerea voturilor de protest şi ţinteşte puterea. Ca urmare a strategiei de ''de-demonizare'', ea a căutat să facă din FN un partid de masă şi mult mai respectabil din punct de vedere politic, ceea ce tatăl său consideră o greşeală. Popularitatea crescândă a Marinei nu a avut de suferit din cauza excluderii tatălui său din partid. Dar, în timp ce sondajele arată că ea ar putea ajunge în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din aprilie 2017, în al doilea tur ar pierde dacă contracandidatul ei ar fi de centru-dreapta sau de centru-stânga, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.