Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Schimbări masive în UE după Brexitul din Marea Britanie

comisia europeana

Premierul ceh Bohuslav Sobotka s-a alăturat marţi apelurilor lansate de lideri din state central şi est-europene ale Uniunii Europene pentru reducerea atribuţiilor Comisiei de la Bruxelles, în urma votului britanicilor în favoarea ieşirii ţării lor din Uniune, transmite Reuters. Rezultatul referendumului de joi, 23 iunie, a alarmat aceste guverne, care vedeau în Marea Britanie un aliat în eforturile de reducere a controlului centralizat din partea Bruxelles-ului. 'Trebuie să schimbăm funcţionarea de ansamblu a Uniunii Europene şi consider că este nevoie să schimbăm funcţionarea Comisiei Europene', a afirmat Sobotka, la Bruxelles, înaintea participării la summitul la care se vor discuta paşii de urmat după ce alegătorii britanici au votat pentru retragerea din UE.

În opinia premierului ceh, 'statele membre ar trebui să fie motorul schimbărilor pozitive în UE', Sobotka mai declarând că ar fi 'foarte bucuros dacă executivul comunitar ar ajuta mai mult la găsirea unor compromisuri în interiorul Uniunii'. Tensiunile între executivul comunitar şi statele membre - reunite în Consiliul UE - au reprezentat o constantă în funcţionarea Uniunii, însă Comisia condusă de Jean-Claude Juncker a iritat în mod special unele ţări, mai ales din est, prin eforturile sale de a impune cote obligatorii de migranţi. Cu toate acestea, Sobotka nu a mers atât de departe precum ministrul său de externe, Lubomír Zaorálek, care a declarat că Juncker este nepotrivit în funcţie, sau precum şeful diplomaţiei poloneze, Witold Waszczykowski, care a sugerat că liderii instituţiilor europene ar trebui să demisioneze după votul pentru Brexit.

'Aş vrea ca executivul comunitar să respecte mai mult deciziile Consiliului European. Dacă noi am convenit că nu există un consens faţă de, de exemplu, un mecanism permanent obligatoriu de repartizare de refugiaţi, este imposibil pentru Comisie să ignore acest lucru', a punctat Bohuslav Sobotka, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.