Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şcoala SRI, fabrică de demnitari. Zeci de politicieni au fost şcoliţi de SRI

sri

Zeci de politicieni, ministri in functie, parlamentari, europarlamentari si conducatori de institutii si-au facut studii in securitate la Academia Nationala de Informatii Mihai Viteazul, institutie de invatamant superior a SRI. Printre cei care au facut cursuri post-universitare, de masterat ori si-au obtinut doctoratul la ANI se numara cinci ministri, iar vicepremierul Gabriel Oprea este conducator de doctorat la aceeasi academie. Numerosi parlamentari au studii similare, la fel ca si un consilier prezidential sau nou-numitul sef al Institutului Cantacuzino, notează HotNews.ro.

Frecventarea cursurilor Academiei Nationale de Informatii nu inseamna ca respectivii cursanti sunt ofiteri sau colaboratori ai SRI. Numarul mare de politicieni care studiaza la ANI arata insa existenta unui fenomen, la fel cum fenomen poate fi considerata si aparitia in functii numite a unor personaje cu acelasi tip de studii.

Datele de mai jos provin din CV-urile oficiale, postate pe site-urile institutiilor publice.

Ministri cu studii de securitate:

Gabriel Oprea (ministrul Internelor, vicepremier, UNPR): Din 2001, Oprea este profesor la Colegiul National de Aparare, iar din 2008 este profesor universitar si conducător de doctorat la Academia Naţională de Informaţii. In perioada 2004-2008 Oprea a fost membru al Comisiei Parlamentare Permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea Controlul Parlamentar asupra Activităţii SRI.

Mihai Tudose, ministrul Economiei (PSD). Tudose si-a obtinut in anul 2010 titlul de Doctor în domeniul Ştiinţe Militare şi Informaţii - Protectia infrastructurilor critice la Academia Naţională de Informaţii. Din 2013, Mihai Tudose este si conferentiar universitar la ANI. Ministrul Economiei a mai urmat in 2006 un Curs post-universitar în domeniul securităţii naţionale la Colegiul Superior de Securitate Naţională (Serviciul Român de Informaţii).

Sorin Mihai Cîmpeanu, ministrul Educatiei (sustinut in guvern de Partidul Conservator). In 2013, Cimpeanu a obtinut un Certificat de atestare a competențelor profesionale, Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul", Colegiul National de Informații.

Sorin Mihai Grindeanu, ministrul Comunicatiilor (PSD): In 2013, Grindeanu a urmat un Program postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională în domeniul Ştiinţe Militare, Informaţii şi Ordine Publică – Academia Naţională de Informaţii. Sorin Grindeanu este si membru în Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.

Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene (PSD): In 2003, Nica si-a obtinut diploma de licenta la Academia Nationala de Informatii, Facultatea de Informatii.

Angel Tîlvăr, ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de peste Hotare (PSD). Tilvar a urmat un curs post-universitar la Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul".

Deputati:

Georgian Pop, deputat PSD. In 2009 a absolvit Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul” - Colegiul Naţional de Informaţii. Este presedintele Comisiei comune Permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii S.R.I.

Octavian-Marius Popa, deputat PSD. In 2011 a absolvit Colegiul Naţional de Informaţii. Este vicepresedinte al Comisiei comune Permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii S.R.I.

Ioan Balan, deputat PNL. 2009 - Certificat de absolvire al cursurilor postuniversitare de perfecţionare în specializarea Securitate naţională la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazu” - Colegiul Naţional de Informaţii. In 2008 a fost membru in Comisia comună Permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii S.R.I.

Dan Bordeianu, deputat PSD. Masterat la ANI in Managementul Informațiilor în combaterea Terorismului, plus cursuri postuniversitare la ANI Securitate nationala. Este membru in Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Cezar Preda, deputat PNL: Certificat absolvire a cursului postuniversitar de perfecţionare cu durata de trei luni în specializarea „Securitate naţională”, Colegiul Naţional de Informaţii, seria 2009 Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” Bucureşti; 16 martie - 16 iunie 2009. Este membru in Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.

Florin-Costin Paslaru, deputat PSD. Studii postuniversitare la ANI in 2010.

Stefan Burlacu, deputat UNPR - masterat absolvit in 2009 la ANI cu tema Managementul Educational in Cultura de Securitate. A fost ofiter SPP in anii 90.

Mircea-Vasile Cazan, deputat PNL. In 2007 a absolvit Academia Naţională de Informaţii - Colegiul Superior de Securitate Naţională. Este de profesie inginer geolog.

Laurentiu Chirvasuta, deputat UNPR. In decembrie 2010 a absolvit Colegiul Naţional de Informaţii.

Marcel Ciolacu, deputat PSD. Este doctorand la ANI din 2014.

Claudiu Iulian Manda, deputat PSD. In 2011 a absolvit Colegiul Naţional de Informatii.

Ninel Peia, deputat PSD. In 2011 a absolvit Academia Nationala de Informatii Mihai Viteazu, Colegiul National de Informatii, specializarea Securitatea Nationala.

Alin Popoviciu, deputat PNL. A absolvit un curs la Academia Nationala de Informatii „Mihai Viteazul”, Colegiul National de Informatii, martie 2013-iunie 2013.

Cornel Cristian Resemerita, deputat PSD. In 2013 a absolvit ACADEMIA NAŢIONALĂ DE INFORMAŢII „ MIHAI VITEAZUL”, Facultatea de Informaţii - Program postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională continuă Colegiul Naţional de Informaţii în domeniul Ştiinţe Militare, Informaţii şi Ordine Publică.

Valentin Rusu, deputat PNL - absolvent ANI in 2010. Este membru in Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Ionut Stroe, deputat PNL - studii postuniversitare absolvite in 2013; diploma de absolvite - Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică, la Academia Nationala de Informatii

Dan-Cristian Popescu - deputat PNL. In 2014 a absolvit Academia Națională de Informații „Mihai Viteazu”, programul postuniversitar de formare și dezvoltare profesională - "Știinte de Securitate și Informații"

Cosmin Necula - deputat PSD. A absolvit in 2010 cursul "Securitate națională" la Colegiul Național de Informații de la Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul".

Claudia Boghicevici - deputat PNL: In 2010 a absolvit Colegiul Naţional de Informaţii de la Academia Naţională de Informaţii.

Senatori:

Leonardo Badea, senator PSD: 2009 - Certificat Absolvire, Colegiul Național de Informații

Catalin Boboc, senator PNL: 2012, Academia Nationala de Informatii, masterand, Managementul Informaţiilor privind Securitatea Naţională

Gabriel Mutu, senator PSD: Colegiul National de Informatii. In perioada 2009-2011 a fost membru al Comisiei pentru controlul SRI

Dumitru-Dian Popescu, senator PNL: 2010, Colegiul Naţional de Informatii Mihai Viteazul, Securitate Naţionala; Doctorand, Academia Nationala Mihai Viteazul. Este membru in Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Daniel Savu, senator PSD: 2008 Master Academia Nationala de Informatii. Este membru in Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI. In perioada 1992-1999 a fost ofiter SRI.

Tudor Barbu, senator PNL: In 2004 a absolvit Colegiul de Siguranta Nationala - Studii Post-Universitare sub egida S.R.I.

Europarlamentari:

Cristian Busoi (PNL): 2013 – Absolvent al Colegiului National de Informatii, Bucuresti

Ramona Manescu: In perioada martie - iunie 2006 a urmat Cursuri postuniversitare de perfecţionare, Academia Natională de Informaţii – Colegiul Superior de Securitate Naţională

Mai multe detalii pe HotNews.ro!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.