Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scriitor de Nobel, discurs la mitingul uriaş de la Barcelona: 'O conjuraţie pucistă' - VIDEO

Mario Vargas Llosa

Scriitorul Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru literatură, a declarat duminică la Barcelona că nicio "conjuraţie separatistă" nu va distruge democraţia Spaniei şi i-a calificat drept "pucişti" pe reprezentanţii guvernului regional care doresc să proclame independenţa Cataloniei, informează EFE, potrivit Agerpres.

"Democraţia spaniolă tot aici va fi şi nicio conjuraţie separatistă nu o va distruge. Trăiască libertatea, visca Catalonia (trăiască Catalonia, în limba catalană - n.r.) şi trăiască Spania", a spus Vargas Llosa în discursul pe care l-a susţinut în faţa a zeci de mii de oameni care au participat la mitingul din Barcelona în favoarea unităţii Spaniei.

Vezi şi: Vizita ambasadorului Germaniei nu a avut niciun efect asupra opțiunilor lui Tudorel Toader: 'I-am spus următorul lucru'

Llosa, născut în Peru, dar care are şi cetăţenie spaniolă, a adus un omagiu Barcelonei, "capitala spaniolă a culturii, deschisă către lume". "Vrem Catalonia să redevină capitala culturală a Spaniei aşa cum era atunci când eu am venit să trăiesc aici", a declarat romancierul în vârstă de 81 de ani, laureat al premiului Nobel pentru literatură în anul 2010, care a trăit în capitala catalană în anii '70 ai secolului trecut. 

"Pasiunea poate fi distructivă şi feroce atunci când este animată de fanatism şi rasism. Cea mai rea dintre toate, cea care a provocat cele mai mari distrugeri în istorie, este pasiunea naţionalistă", a spus Vargas Llosa. "Este nevoie de ceva mai mult decât o conjuraţie pucistă (...) pentru a distruge ceea ce s-a construit în 500 de ani de istorie, nu vom permite acest lucru. Aici s-au strâns cetăţeni paşnici care cred în convieţuire şi în libertate. Le-am demonstrat acestor separatişti minoritari că Spania este o ţară modernă", a mai declarat scriitorul. Separatiştii, a mai spus Vargas Llosa, reprezintă "o conjuraţie care vrea să reducă (Spania) la o ţară din lumea a treia". 

Peste un milion de oameni, potrivit organizatorilor, 350.000, potrivit poliţiei, au luat parte duminică la marşul organizat la Barcelona împotriva secesiunii Cataloniei de Spania. Marşul are loc cu două zile înaintea unei reuniuni în plen a parlamentului catalan în care s-ar putea declara unilateral independenţa Cataloniei de Spania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.