Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se anunta scandal mare: inscripțiile în maghiară, interzise? / DOCUMENT

Liderul Partidului România Unită, deputatul Bogdan Diaconu, a lansat astăzi pe pagina sa de socializare ”propunerea legislativă pentru respectarea utilizării limbii române ca limbă oficială a statului român”. Proiectul este rezultatul consultării publice desfășurate de liderul naționalist ca urmare a apariției imaginilor cu mașina Poliției Locale din Odorheiu Secuiesc inscripționată în maghiară și va fi depus la Parlament săptămâna viitoare.

La întrebarea lui Diaconu ”Sunteți de acord să interzicem prin lege inscripțiile în limba maghiară în România?”, peste 1200 de răspunsuri de susținere au curs pe pagina sa de Facebook de ieri încoace. Ca urmare, liderul PRU a prezentat astăzi proiectul de lege care prevede, la art. 1, că ”Este interzisă folosirea sub orice formă în cadru oficial a altor limbi decât limba română, limba oficială a statului român conform Constituției, în instituțiile publice de orice fel, de către autoritățile centrale, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, precum şi de către serviciile publice deconcentrate și de către angajații de orice fel ai statului român”.

De asemenea, spune proiectul de lege al lui Diaconu, ”Ședințele Consiliilor Locale, Consiliilor Județene și orice fel de întâlniri oficiale ale angajaților, funcționarilor și demnitarilor statului român se desfășoară obligatoriu numai în limba română”. Riscând să inflameze toți politicienii maghiari, liderul PRU prevede în legea sa că ”Autorităţile administraţiei publice locale vor asigura ștergerea inscripţionării în alte limbi a denumirii localităţilor, a instituţiilor publice sau a altor însemne în limbi străine din localitățile aflate sub autoritatea lor”. Anunțurile de interes public, comunicările oficiale, site-urile de instituții, toate vor utiliza numai limba română, mai prevede legea lui Diaconu.

Lovitura de grație vine însă la art. 6 potrivit căruia cine mai folosește altă limbă decât limba română în instituțiile publice își pierde mandatul, funcția și locul de muncă, ”fără posibilitatea de reangajare sau de realegere într-o instituție a statului român”.

Vezi aici proiectul de lege

Vezi aici expunerea de motive

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.