Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se lasă cu demiteri în Guvern? Dezvăluirile lui Cozmin Gușă

cozmin gusa

Cozmin Guşă a afirmat la Realitatea TV că refuzul Bulgariei de a sprijini exerciţiile flotei NATO în Marea Neagră şi eşecul negocierilor de la Sofia arată incompetenţa ţării noastră. "Băsescu are dreptate legat de incompetenţa Guvernului de a pregăti vizita la Sofia. Această incompetenţă generează asemenea dezastre, atât pentru stat, cât şi pentru organizaţiile internaţionale pe care le reprezentăm, adică NATO. Acest refuz înseamnă un mare serviciu pe care Rusia l-a primit indirect, prin intermediul Bulgariei", a explicat Cozmin Guşă.

"Incompetenţa de la masa Guvernului, de la masa instituţiilor statului, generează asemenea dezastre. Atenţie, nu doar pentru statul român, ci şi pentru organizaţiile pe care le reprezentăm şi una dintre acestea este NATO", a afirmat consultantul de politică externă Cozmin Guşă.

Citește și: VIDEO Cea mai tâmpită nuntă din lume: Peste 5.000 de oameni au participat, dar rămâi interzis când afli cine au fost mirii

"Am auzit cea a zis preşedintele Traian Băsescu. Toate cuvintele sunt grele, apropo de penibil, pentru că aici nu discutăm în termeni care afectează persoana cuiva, ci instituţia prezidenţială, pentru că despre asta este vorba. Penibil alături de instituţia prezindenţială, poate este cam tare cuvântul, dat pe fond Băsescu are dreptate legat de incompetenţa Guvernului în a pregăti această vizită, mai ales că cel puţin pe linie de politică externă şi de apărare, Guvernul îl deserveşte şi pe preşedinte în cazul contactele la nivel înalt şi a lucrurile pe care le pune la cale.

Dar, Băsescu are şi un fel de legitimitatea pentru că el nu a făcut asemenea gafe, a fost foarte atent la zona de politică externă şi, bineînţeles, a cerut să fie mai bine asistam.

Citește și: IMAGINI INCREDIBIL de ȘOCANTE: Femei filmate în timp ce-și fac nevoile în magazin

Ca să spun un lucru de-a dreptul, cred că s-a băut multă vodcă la Moscova de bucurie că a apărut o asemenea ruptură în flancul estic al NATO, că despre asta vorbim.

Acest refuz, uşor impertinent, al Bulgariei înseamnă un mare serviciu, în termeni geopolitici, pe care Rusia l-a primit indirect prin intermediul Bulgariei şi sigur prin mijlocirea acestui eveniment în care a fost implicată diplomaţia românescă, din păcate, şi cu preşedintele României.

Citește și: Doar 3 persoane din lume au acest pașaport: Cine îl emite și de ce e rar

Dacă diplomaţia românească gafa fără să îl aibă pe şeful adevărat al diplomaţiei, respectiv preşedintele ţării, era un eveniment mai puţin grav. Însă, din acest punct, evenimentul este gravisim şi, repet, aduce un mare serviciu acestui război rece instalat, de data asta serviciul fiind de partea Moscovei", a detaliat Cozmin Guşă.

"Domnul Dacian Cioloş, îmi pare rău că îl critic aşa dur, dar cei doi domni, Lazăr Comănescu şi Mihnea Motoc sunt membrii ai Guvernului său de tehnocraţi, ar fi mai puţin atent la gesturile de imagine gratuită pe care le face şi ar fi mult mai atent la o bună guvernare a ţării, în special pe linia de politică externă, care în acest an este foarte fierbinte.

Citește și: Șarpele care a atacat bucătarul în timp ce îl gătea / VIDEO

Nu ştiu la ce îi vizita în Canada, în condiţiile în care în sarcina lui ar fi fost să pregătească bine, împreună cu echipa lui, summitul NATO de la Varşovia, în urma căruia multe lucruri se vor decide şi car ar putea fi şi în dezavantajul României dacă nu suntem atenţi. Lucurile care se vor decide în plan geostrategic vor avea incidenţe economice.

Asta nu se înţelege. Bulgarii şi-au făcut jocul, noi spunem de un an de zile că România este o insulă pro-americană care nu aduce un avantaj decât în relaţia directă cu Statele Unite pentru că o insulă pro-americană trebuie să se păzească foarte bine la negocierile bilaterale pe care le are cu partenerii săi, precum Ungaria, Bulgaria, parteneri instituţionali atât din UE, cât şi din NATO, dar pe care îi suspectăm şi avem şi dovezi că ar face un joc dublu de multe ori în favoarea celuilat bloc strategic euro-asiatic, mai ales în favoarea Rusiei", a explicat consultantul de politică externă.

Citește și: VIDEO Surpriza care revoluționează industria porno! Te așteptai la așa ceva?

Acesta a mai afirmat că dacă eşti om politic, "fie că eşti tehnocrat sau nu, domnul Cioloş sau cum s-o chemat, Motoc, trebuie să ştii că în condiţii de război te pregăteşti bine. "Şi suntem într-un război rece instalat, deci domnii trebuie să se pregătească bine şi să nu îl pună pe preşedintele României în asemenea posturi, să nu pună România într-o asemenea pierdere de viteză, să nu genereze o atât de mare problemă Alianţei NATO extract înainte de un summit foarte important", a declarat consultantul de politică externă.

"Lovitura este şi în devafoarea Alianţei NATO la care noi am contribuit prin incompetenţa celor de acolo, inclusiv a celor din SIE, cum zice Băsescu, pentru că acest serviciu care se ocupă de foarte multe afaceri, mai puţin de a pregăti demnitarii României cu informaţii, vezi scandalul Black Cube sau altele, este cel care generează şi partea de politică externă şi de intelligence-ul din acea zonă, mă refer inclusiv la domnul Lazăr Comănescu", a completat Cozmin Guşă.

Citește și: Dotore Ponta a ajuns de rasul lumii! Poanta de care rad sute de milioane de oameni!

Întrebat dacă e rost de demisii, consultantul de politică externă a spus: "E rost de demiteri. Noi nu avem pretenţii la demisii pentru că nu s-a văzut onoare în politica românească şi la Guvernul tehnocrat cu atât mai puţin. E rost de demiteri pentru că situaţia este gravisimă şi cei care înţeleg politică externă înţeleg unde am ajuns şi cât de jos. Dar repet, când incompetenţa stă la masa Guvernului, asta e situaţia".

Citeşte şi: Cine sunt victimele tragediei din Braşov: Dramele de lângă microbuz / FOTO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.