Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se rupe Occidentul? Falia europeană Vest-Est reapare

sott.net
harta europei

contributors.ro:

Falia europeană Vest-Est reapare pe un continent pacificat, unificat și prosper, într-un Occident care a câștigat toate războaiele, dar e pe cale de a pierde pacea și de a fi erodat de clivaje interne surprinzător de corozive, alimentate copios de duşmanii ordinii liberale, din interior şi din exterior. Apariția curentului naționalist-conservator-protecționist, în special în Polonia și Ungaria (dar care, să recunoaștem, mijește deja și pe la noi, în diverse versiuni anti-corporatiste/anti-globaliste/anti-americane/anti-liberale/anti-europene), are unele explicații istorice și culturale, posibil și unele temeri economice ale unei clase submijlocii care își vede identitatea, siguranța și confortul altminteri mediocru la care a ajuns mai degrabă în statul-național tradițional decât într-o Europă liberală și într-o lume deschisă, globală. Curentul de care vorbim este întreținut totodată de competiția politică locală, în care, după ani buni de guvernări cu orientare generală liberală, de centru-dreapta sau centru-stânga, platformele care au propulsat aceste țări spre integrare occidentală s-au erodat, lăsând locul tentațiilor autoritariste și intoleranței, bine ascunse sub carisma noii generații de lideri.
De câțiva ani, Polonia se pare că nu mai acceptă roluri secundare în Uniunea Europeană, în care centrele de decizie să fie în alte capitale, iar noutatea de anul acesta este că nici Germania și Franța, la rândul lor, nu mai acceptă împotrivirile (sfidările) Europei Centrale, fie că vin dinspre Varșovia, Bratislava sau Budapesta. Același nucleu franco-german, căruia îi datorăm, în mare parte, existența Uniunii Europene extinse de astăzi, nu mai acceptă nici supremația politică a Statelor Unite în Europa. Ce poate ieși așadar de aici, din această combinaţie de orgolii şi antipatii?
Cea mai firească realiniere care ar putea apărea din cele două clivaje (cel european, și cel euro-atlantic) ne-a fost sugerată de summitul de la Varșovia al Inițiativei celor Trei Mări, la care a participat și președintele Trump. Europa de vest, sub coordonarea Germaniei și Franței, inițiază din toamnă reforma Uniunii Europene, centrată pe Zona Euro, care va introduce, printre altele, sancțiuni mai clare pentru statele „deviaționiste”, întâmplător sau nu state non-Euro, mergând până la reducerea accesului la fondurile europene pentru încălcarea statului de drept etc.
Polonia și Ungaria vor continua să se opună Bruxellesului (practic, nucleului dur franco-german), căci pe această opoziţie se bazează, de fapt, suportul politic intern al regimurilor de la Varşovia şi Budapesta, aflate în căutarea unui nou mandat. Dacă ar ceda acum în faţa Uniunii Europene, partidele de guvernământ din Polonia şi Ungaria şi-ar pierde votanţii în alegerile din 2019 (Polonia), respectiv primăvara lui 2018 (Ungaria). Este un cerc vicios în care au intrat guvernările iliberale de la Varşovia şi Budapesta. Pe de altă parte, Statele Unite simt oportunitatea și își consolidează influenţa şi prezența strategică, inclusiv militară și economică, într-o Europă Centrală debusolată, prinsă între Germania și Rusia. Discuţia este şi mai complicată în Ungaria, unde antisemitismul în creştere şi reacţia pe măsură a lobby-ului evreiesc din Statele Unite îl ţin la distanţă pe Viktor Orbán de Donald Trump. (Mai multe detalii AICI

Hotnews:

Toti liderii planetei care-l injura pe Soros, in afara de Dragnea, au cate un motiv, discutabil sau nu, dar in tot cazul puternic motivat ideologic. Trump l-ar manca de viu din cauza sustinerii pe fata acordate democratilor lui Clinton in campania electorala. Soros a promovat intens progresismul, stanga americana cu toate miscarile ei opuse valorilor traditionalismului, nationalismului si conservatorismului imbratisate de Trump.
In Ungaria vecina, Orban a declansat o furibunda campanie cu accente anti-semite impotriva lui Soros, acuzat ca impune in forta politica pro-refugiati a Uniunii Europene. Campania lui Orban a generat deja un imens scandal. Afisele cu Soros de pe strazile Budapestei amintesc de campaniile anti-semite din anii nazismului.
Soros face un intens lobby la Bruxelles in favoarea refugiatilor si finanteaza ONG-uri active in Ungaria pentru a sustine politicile europene intr-o tara care a ridicat garduri si refuza cotele de refugiati. Actiunile miliardarului l-au scos din minti pe Orban.
Acesta a mers pana intr-acolo incat a incercat sa-i inchida Universitatea Central Europena. De notat ca si guvernul Orban, la fel ca Trump, este de orientare conservatoare. Premierul maghiar si partidul sau FIDESZ au inventat conceptul democratiei iliberale, diametral opus celui promovat de ONG-urile lui Soros, care militeaza pentru o societate deschisa.
Pana si israelienii au un dinte impotriva miliardarului american de origine evreiasca. Dar si  acuzatiile lansate recent de guvernul lui Netanyahu impotriva lui Soros suporta in esenta o explicatie tot politica. Inainte de vizita lui Netanyahu la Budapesta, un purtator de cuvant al guvernului de dreapta a venit in sprijinul lui Orban declarand ca Soros este “o tinta legitima a criticilor, o amenintare”, ceea ce a scandalizat evreii din Ungaria si opozitia din Israel. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Un raport al Senatului critică politica de deradicalizare lansată sub mandatul lui François Hollande şi destinată tinerilor interesaţi de jihad. Au fost prezentate propuneri pentru a-l ameliora. Totodată, se cere închiderea controversatului centru creat chiar pentru a combate radicalizarea.
Două senatoare au avut sarcina de a prezenta raportul: una de la ecologişti - Esther Benbassa şi o alta de la Republicani - Catherine Troendlé. Acestea au avut la dispoziţie 16 luni pentru a desena situaţia de fapt.
Raportul este prezentat cu puţin timp înainte ca Senatul să examineze pe 18 şi 19 iulie un proiect de lege antitero care se doreşte a fi transpusă în dreptul comun şi în care se află unele măsuri de securitate, inspirate din starea de urgenţă. Chestiunea radicalizării este un domeniu tot mai neclar – unele asociaţii subvenţionate de stat au fost criticate iar unele condamnate pentru că nu au gestionat cu folos sumele de care au dispus. La finele lui iunie, părinţii unor tineri care au plecat în Siria au fost acuzaţi că « finanţează terorismul ». Alţii se consideră victime şi se plâng că li se fură copii.
Concret, 8 milioane de euro a costat în 2015 şi 2016  toate aceste organisme destinate combaterii radicalizării. Dar, bugetul total, global pe care Franţa l-a alocat în acest timp a fost de 20 de milioane de euro. Jumătate a fost folosit pentru securizarea obiectivelor sensibile – şcoli şi locaşuri de cult precum şi pentru echiparea poliţiei municipale. Singurul centru de deradicalizare francez, aflat la Pontourny a fost închis după nu mult timp de la inaugurarea lui. El a primit o donaţie iniţială de 2,5 milioane de euro iar în februarie ultima persoană aflată aici la deradicalizare a plecat de bună-voie.
În Franţa -  2 600 de persoane şi 800 de familii sunt urmărite de structuri finanţate cu bani publici. Din 2012 încoace, 58 de minori au fost prezentaţi unităţii antitero din Paris pentru asociere la infracţiuni teroriste. Unii încarceraţi iar alţii se află sub control judiciar. Până la 1 iulie 2016 existau însă 360 de minori care se aflau într-un proces de radicalizare. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Atelierele Pegas, compania care a readus la viaţă în 2012 brandul ro­mânesc de biciclete cu acelaşi nume, vizează să ajungă la afaceri de 5 mi­lioane de euro în trei ani.
Prin comparaţie, vânzările bran­dului de biciclete cu o istorie de câteva zeci de ani au urcat anul trecut la 7 milioane de lei (1,6 mil. euro).
Mai mult, compania ţinteşte în aceeaşi perioadă o creştere de zece ori a volumului de biciclete vândute, până la 25.000 de bucăţi anual.
Cea mai recentă mişcare a companiei este intrarea pe piaţa bici­cletelor şi a vehiculelor electrice, un segment în plină dezvoltare.
Anul trecut, firma a ajuns la afaceri de 7 mi­lioane lei, de peste cinci ori mai mari decât în 2015, în timp ce profitul net a urcat şi el la aproape 400.000 de lei, de 18 ori mai mare decât în anul precedent, conform calculelor ZF făcute  pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor Publice. „Colecţia electrică pe care Atelierele Pegas o propune încearcă să acopere cât mai multe zone din activitatea zilnică a oamenilor şi doreşte să combine aspectul util cu cel plăcut“, precizează Andrei Botescu, cofondatorul Ate­lierelor Pegas.
Pe lângă biciclete, compania intră pe două segmente noi de piaţă cu trotineta electrică Scandal sau longboard-ul electric Scandal. Lansarea colecţiei de biciclete şi vehicule electrice are loc între 12 şi 16 iulie în cadrul Festivalului Electric Castel de lângă Cluj-Napoca, Transilvania. (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.