Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se rupe PSD?

adevarul.ro

În aceste zile atât de tulburi pentru politica de la noi, o nouă stea a răsărit pe firmamentul politic autohton și poartă numele de Mihai Chirică. Primarul Iașiului  a devenit, de la momentul în care s-a poziționat împotriva valului de unitate din PSD în ceea ce privește Guvernul Grindeanu și șefia lui Liviu Dragnea, un fel de salvator al social-democrației marca PSD. Și din acel moment, omul tot crește, precum o bulă, sau, dacă ne uităm la ninsoarea de afară, precum un bulgăre de zăpadă.

Este Mihai Chirică un salvator? Poate da, poate nu. Vom vedea. Și asta se va întâmpla destul de curând. Dar ce putem spune cu certitudine este faptul că scenariul Chirică nu este ceva nou în PSD. Cam așa se poartă luptele interne la ei. Ultimul moment de transfer liniștit al puterii în partid, ca de la tată la fiu, a fost cel dintre Iliescu și Adrian Năstase. După aceea, știm cu toții cum s-au jucat lucrurile. Noaptea (PSD-ului se pare că îi place la nebunie noaptea), dar nu ca hoții, ci doar având pe mese tradiționalele cuțite lungi.

Și uite așa, au apărut, pe rând, speranțele, salvatorii: Mircea Geoană, Victor Ponta, Liviu Dragnea și, iată, acum, Mihai Chirică. De fiecare dată când un astfel de lider providențial se ridica, automat apărea în discuție și scenariul ruperii PSD. Nu a fost cazul niciodată. Nici măcar atunci când vorbim de plecarea lui Geoană și Vanghelie nu cred că putem să consemnăm o ruptură a principalului partid de stânga de la noi.

Sunt lucrurile la fel de subțiri și acum? Vocile din interiorul PSD ar spune că nu. Se vorbește de o linie roșie (oh, the irony) care a fost depășită de această dată. Până acum, unitatea era cuvântul de ordine pentru că vorbeam de un partid care funcționa ca o legiune din vremea Romei antice. Nu părăsim pe unul de-al nostru, ne regrupăm toți în jurul lui și îl salvăm. De DNA, de Justiție, de popor. De tot ce se poate.

Acum, toți ochii sunt îndreptați spre Dragnea. Și partidul simte că, pentru un singur om, ca să fie salvat acesta, ar putea să piară tot PSD-ul. Și, ca într-o lecție a istoriei și vieții, ne reîntoarcem la vremurile judecării lui Hristos și a acelor cuvinte: „Este mai bine să piară un om pentru omenire, decât să piară întreaga omenire din cauza unui om„.

Cam așa se poartă discuțiile și acum în PSD. Iar perspectiva unei ruperi a partidului ține doar de un singur lucru: câți din partid vor mai decide să rămână alături de Liviu Dragnea. Nu poți să nu observi ironia acestei povești: Dragnea este cel care a dus PSD-ul la vârful său istoric ca scoruri electorale.

Pentru ca în doar câteva săptămâni de la acele victorii să fie aproape de a-l băga în groapă. Așa dușman al PSD, nici Iohannis nu poate fi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.