Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se teme de Erdogan: Fethullah Gulen cere SUA să nu-l extrădeze în Turcia

Fethullah Gülen

Opozantul turc Fethullah Gülen a cerut autorităţilor americane, într-un editorial publicat marţi de ediţia electronică a The New York Times, să reziste 'tentaţiei de a-i da lui Erdogan tot ce vrea', referindu-se în special la solicitarea preşedintelui turc privind extrădarea sa, relatează AFP. Autoexilat în SUA din anul 1999, clericul musulman Fethullah Gülen este acuzat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan că se află în spatele tentativei de lovitură militară de stat din 15 iulie. Prin urmare, autorităţile de la Ankara au anunţat că vor cere oficial Washingtonului să-l extrădeze pentru a fi judecat în Turcia.

În editorialul publicat marţi, Gülen respinge din nou aceste acuzaţii, condamnă lovitura de stat eşuată şi susţine că s-a împotrivit mereu violenţei. În opinia sa, Erdogan 'supune Statele Unite unui şantaj cu ameninţarea reducerii sprijinului pentru coaliţia împotriva grupării Statul Islamic'. 'Obiectivul său (al lui Erdogan): să obţină extrădarea mea, în pofida lipsei dovezilor credibile şi fără nicio perspectivă a unui proces echitabil', continuă clericul în vârstă de 75 de ani. El mai scrie că 'guvernul Erdogan evoluează către dictatură', iar pentru a prezerva pacea şi democraţia în Orientul Mijlociu, 'Statele Unite nu trebuie să cedeze în faţa unui autocrat ce încearcă să profite de o tentativă de puci pentru a da propria lovitură de stat cu încetinitorul'.

Fethullah Gülen mai este acuzat de administraţia preşedintelui Erdogan că încearcă să construiască 'o structură paralelă' în armată, justiţie, mass-media şi învăţământ pentru a prelua puterea în Turcia. În consecinţă, în Turcia se desfăşoară în prezent o vastă campanie de epurare prin eliminarea din armată şi administraţie a celor bănuiţi de legături cu organizaţiile lui Gulen. Pe de altă parte, mai mulţi responsabili turci au sugerat că Statele Unite ar fi fost implicate în lovitura de stat din 15 iulie sau că cel puţin ar fi ştiut de pregătirea ei. 'America ştie că Fetullah Gulen este în spatele loviturii de stat', a declarat duminică ministrul turc al justiţiei, Bekir Bozdag.

Acest gen de acuzaţii au fost respinse de oficialii americani, inclusiv de preşedintele Barack Obama, ei menţionând că vor fi solicitate autorităţilor turce dovezi în sprijinul acuzaţiilor formulate împotriva lui Gulen, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.