Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se trage un semnal de alarmă: ATENȚIE, situația la Chișinău este explozivă

La Chișinău au avut aseară loc violențe fără precedent. Manifestanții nemulțumiți de votul deputaților pentru investitura unui guvern propus si susținut de oligarhul Vlad Plahotniuc au devastat Parlamentul republicii și au bătut lideri politici. Noul guvern condus de Pavel Filip a fost nevoit sa depună jurământul în secret și sub protecția unui impresionant dispozitiv de securitate.

Vezi și: IMAGINI tulburătoare pe străzile Chișinăului. Un lider de partid aproape linșat de mulțimea furioasă

Analistul politic Cosmin Gușă atrage atenția că situația peste Prut este dramatică:

”Trebuie să recunoaştem că avem o graniţă total penetrată cu R. Moldova, iar Moldova având la rândul ei o graniţă fluidă cu lumea post-sovietică şi cu ceea ce se întâmplă în Rusia, la Moscova, şi dacă punem axa Siria-Rusia, cu potenţial exploziv pentru România, cei din studio, alături de mine şi de alţii vom explica cum România a devenit foarte fierbinte.

Vezi și FIRUL evenimentelor care au condus la violențele din Parlamentul Moldovei. Scene de coșmar cu lideri politici bătuti

Am 3 lucruri de subliniat şi o fac pe scurt. Avem un plan formal, un plan informal şi un incident la graniţa NATO-UE care înseamnă lupta pentru frontiera pentru euroatlantism şi euroasiatism.

Planul formal. În mod normal la Chişinău avem un Parlament validat, un Guvern validat care nu a depus jurământul, un preşedinte care pare bine stabilit în scaun cu nişie bâlbe de exprimare publică, un lider politic al noului Guvern care este lidel al Partidului Democrat, al d-nului Lupu, dar care este de fapt al lui Plahotniuc şi o inactivitate instalată atât a UE, cât şi NATO.

Planul informal, a ce ştim, dar, noi geopoliticienii, nu prea spunem. Avem un Parlament dezastruos la Chişninău nesusţinut, cu nişte partide care formează majoritatea, dar care mâine nu fac 10 la sută din opţiunile cetăţenilor. Avem un preşedinte care pare santajat cu acţiunile sale, d-nul Timofti care s-a supărat că i-am zis moşulică. Avem un Guvern care pare de casă al lui Plahotniuc. O economie prăbuşită, după cum a descris într-un editorial Dan Dungaciu, cu salarii neplătite şi cu acorduri internaţionale care se vor prăbuşi la rândul lor şi pe care anumiţi oameni de la Chişinău speră să fie rezolvate prin efort românesc; un europenism decedat, în moarte clinică şi un rusofilism care acţionează pe cel puţin 3 planuri politice.

Igor Dodon este un adulator a lui Putin şi s-a pozat în campania electorală, dându-i un avânt electoral lui Dodon, un fost pui al lui Igor Voronin. Avem apoi rusofilism de tip KGB a lui Renato Usatîi care a prins bine la moldoveni şi acel rusofilism de tip nostalgic al lui Voronin. Toate aceste 3 curente ocupă piaţa politică din Moldova într-o proporţie ultra majoritară pe care noi nu suntem în stare să o cuantificăm astăzi, nici ce să facem atât cât avem conflict la graniţă. Statul moldovenesc poate să fie bine descris în imaginile difuzate cu poliţişti care primeau castane din partea unor protestatari care nicidecum nu păreau atât de războinici.

Al treilea punct este cel legat de geopolitică
Conflictul instalat în R. Moldova scoate în evidenţă necesitatea retrasării între EuroAtlantism şi EuroAsiatism. Din nefericire pentru noi, o situaţie care nu este favorabilă EuroAtlantismului, deocamadată este favorabilă doar moldovenismului, adică acelui principiu de a suge la două ţâţe, atât la Moscova, cât şi la Bucureşti, dar asta l-a făcut pe Plahotniuc să avanseze pentru că el este acel moldovean tipic care doreşte aşa ceva.

Conflictul este exploadant, foarte grav. Iar turneul lui Cioloş, care este la început, cred că ar trebui să se concentreze mai mult la discuţia despre frontiera Prutului pe care o apărăm din ce în ce mai greu şi dacă se instalează o stare de megainstabilitate în următoarele două săptămâni, nu mai putem să o apărăm pentru că este total penetrată şi atunci se va pune problema Schengen şi a tuturor acestor calcule economice politicianisme de inspiraţie olandeză care ne-au blocat această integrare în Schengen şi această ranforsare a frontirei pe Prut şi sigur fostul prim-ministru, coruptul Vlad Filat, nu este străin pentru că ţigările Plugaru se fumează peste tot în Europa, probabil şi că dânsul fumează ţigări Plugaru şi că a dorit prin reţeaua de moldoveni de câteva sute de mii prin Europa să poată rotunji veniturile unor foarte corupţi politicieni care s-au dat drept EuroAtlantişti, drept iubitori de România şi de fapt nu au fost decât iubitori de avere personală. 

Responsabili putem găsi, să-i vedem pe foarte vocalii Băsescu şi Ponta. Nimeni nu îi întreabă din partea României.

Domnule Băsescu pe ce s-a bazat favorabilizarea pe care aţi făcut-o lui Vlad Filat, cine v-a spus că dânsul nu este un potenţial pericol pentru România în condiţiile în care este atât de susţinut şi ştim că este atât de corupt?!

Domnule Ponta, aţi fost prim-ministru; cum aţi dezvoltat această relaţie cu Partidul Democrat din Moldova ştiind că acolo se întâmplă lucruri nelalocul lor şi că este echivocă relaţia de iubire cu România. Cine v-a pus să vă pozaţi cu Vlad Plahotniuc dacă nu aţi fost sigur că a fost pro-român? În calitatea de prim-ministru aţi avut interese financiare sau nu?

Doamna Merkel, Germania şi-a asumat relaţia cu Vlad Filat în calitate de prim-ministru, ce a făcut pentru integrarea europeană a R. Moldova, s-a corelat cu acest domn sau dimpotrivă a construit nişte punţi prin Comisarul pentru Integrare Europeană, care a făcut nenumărate vizite la Chişinău şi care nu a pus problema că se ajunge în această stare de stat eşuat-nostalgic după Uniunea Sovietică, un stat post sovietic care va evolua după cum ne arată astăzi ne va duce într-un scenariu de speriat pentru noi, pentru că este exact graniţa noastră.”, a spus el la Realitatea TV.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.