Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se vrea depolitizarea CCR. Judecătorii de la Curte trebuie să nu fi fost membri într-un partid politic în ultimii 9 ani

CCR

Deputaţii şi senatorii USR propun într-un proiect de lege ca judecătorii Curţii Constituţionale să nu fi fost membri ai unui partid politic în ultimii 9 ani. 

Parlamentarii USR au depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege pentru modificarea legii de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale care prevede că judecătorii constituţionali trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională, o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior şi trebuie să nu fi fost membru într-un partid politic în ultimii 9 ani. 

"Judecătorul care au votat împotrivă (unei decizii - n.r.) poate formula opinie separată în baza independenţei judecătorului. Cu privire la motivarea deciziei se poate formula opinie concurentă. (...) Niciunul dintre judecătorii Curţii nu poate interveni pentru modificarea opiniei concurente sau a opiniei separate", se mai arată în acest proiect de lege, potrivit agerpres.ro.

Fost senator PNL, implicat într-un GRAV accident alături de soţie


Iniţiatorii spun în expunerea de motive că "pentru o protecţie efectivă împotriva unor potenţiale abuzuri precum şi pentru consolidarea prestigiului Curţii Constituţionale apreciem că asupra judecătorilor constituţionali nu trebuie să planeze nicio suspiciune legată de eventuala favorizare a unor grupări politice". 

"Remarcăm că în general formaţiunea politică PSD a nominalizat pentru funcţii de judecători constituţionali membri proprii, chiar având legături de familie cu un membru din conducerea sa, spre deosebire de celelalte formaţiuni politice care, cu câteva excepţii, au înţeles să nominalizeze personalităţi independente neafiliate politic", mai menţionează iniţiatorii. 

Proiectul de lege se află în dezbatere publică la Camera Deputaţilor până pe 9 octombrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.