Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sebastian Ghiță a vrut să lucreze la DNA! Cum a fost refuzat deputatul

ghita

Deputatul Sebastian Ghiţă, cercetat în două dosare penale create de Direcţia Naţională Anticorupţie, a vrut să câştige contracte pe bani publici cu DNA. Totul prin intermediul firmelor sale.

Citeste si: Cum a trecut Messi pe lângă Victor Ponta fără să-l bage în seamă / VIDEO

DNA a atribuit, prin licitatie, in data de 30 iunie, doua contracte pentru achizitia de echipamente IT - servere, statii de lucru fixe si mobile si echipamente firewall, catre firmele Trend Import Export si Webspot, valoarea finala cu TVA a contractelor depasind 450.000 de euro, conform datelor publicate in aceasta luna in Sistemul Electronic de Achizitii Publice. Printre ofertanti s-a numarat si Asesoft Technologies, firma care, potrivit procurorilor, ar fi controlata si in prezent, in mod indirect, de deputatul Sebastian Ghita, trimis in judecata luna trecuta pentru dare de mita, spalare de bani si instigare la abuz in serviciu.

Citește și: Acestea sunt motivele pentru care fostul principe Nicolae a fost decăzut din drepturi / SURSE

Criteriul de atribuire a fost "pretul cel mai scazut". Contractul de achizitie a fost impartit in 4 loturi:

Lot 1 - server

Lot 2 - statii de lucru - 240 buc.

Lot 3 - statii de lucru mobile - 65 buc

Lot 4 - echipamente firewall

Cine sunt actionarii celor doua firma castigatoare

Contractul aferent primelor trei loturi a fost castigat de firma Trend Import Export SRL, iar lotul cu echipamente firewall a fost atribuit catre Webspot SRL.

Vezi și:Reacția fostului principe Nicolae după retragerea titlurilor regale

Actionarii Trend Import Export SRL, conform datelor de la Registrul Comertului, sunt:

- Anghel Ilie - 33% din actiuni

- Ionasek Alexandru - 33% din actiuni

- Iliescu Tudor - 34% din actiuni.

Conform datelor de pe site-ul propriu, Trend Import Export are ca parteneri comerciali pe Hewlett Packard (HP), Microsoft, Lenovo, Oracle, AVG si iiView.

Citește și: Acuzații dure din interior la adresa Casei Regale: Ce s-a întâmplat cu principele Nicolae

Potrivit datelor de la Ministerul de Finante, Trend Import Export a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri neta de peste 30,7 milioane lei si un profit de circa 370.000 lei. Firma are un numar mediu de 28 de salariati.

Actionarii Webspot SRL sunt:

- Mitroi - Nasta Liliana - 10% din actiuni

- Mitroi - Nasta Mircea - 90% din actiuni

La Ministerul de Finante, aceasta companie nu are afisate date despre afacerile demarate.

Cine a mai depus oferte la aceasta licitatie si de ce spun procurorii DNA ca Asesoft Technologies avea toate drepturile de a participa la licitatie.

Citește și: Decizie luată de Klaus Iohannis în privința soțului judecătoarei Iulia Motoc

Datele din SEAP mai arata ca, in afara de Trend Import Export si Webspot, in cadrul acestei licitatii au mai depus oferte si:

1. Asesoft Technologies SRL (care a licitat pentru loturile 1,2, 3, 4)

2. Expertissa HQ SRL (care a licitat pentru loturile 2 si 3)

3. Telekom Romania Mobile Communications (n.a fostul Cosmote care a licitat pentru loturile 2 si 3)

4. Pragma Computers SRL

5. Master Technology Systems SRL

Citește și: Nu mai este principe, dar Nicolae a dat lovitura: E multimilionar după ce a fost 'detronat'

Asesoft Technologies face parte din grupul Asesoft International, fondat de catre deputatul Sebastian Ghita, care in luna iulie din acest an a fost trimis in judecata de DNA pentru dare de mita, spalare de bani si instigare la abuz in serviciu.

In rechizitoriul DNA se arata ca deputatul, aflat la primul mandat, a cesionat partile sociale pe care le detinea ca actionar majoritar la SC Asesoft International SA unei companii de tip offshore din Cipru, companie detinuta in totalitate de el.

In conditiile in care numele firmei Asesoft apare intr-un dosar penal, HotNews.ro a adresat mai multe intrebari catre DNA pentru a afla daca participarea unei astfel de firme la o licitatie publica este posibila.

Intrebare HotNews.ro: Sebastian Ghita mai detine in prezent controlul companiei offshore din Cipru?

Raspunsul DNA: Potrivit rechizitoriului din dosarul nr. 90/P/2015, 'Conform informarii transmise de Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, firmele din grupul Asesoft au fost infiintate de Ghita Sebastian Aurelian si s-au remarcat prin capacitatea de a obtine contracte banoase cu statul, in domeniul IT. In august 2012, Ghita Sebastian Aurelian si-a vandut toate participatiile detinute in societatile comerciale, ca urmare a obtinerii calitatii de deputat in Parlamentul Romaniei. Cu toate acestea, indirect, controleaza si in prezent aceste societati, prin intermediul rudelor si prietenilor.

Pana la data de 14.02.2011, S.C. ASESOFT INTERNATIONAL SA l-a avut ca actionar majoritar pe Ghita Sebastian Aurelian, pentru ca, dupa aceasta data, sa-si cesioneze partile sociale catre (...) LTD Cipru, companie de tip offshore detinuta 100% de Ghita Sebastian Aurelian. (...).'

Intrebare: Firma Asesoft Technologies si grupul Asesoft International au vreo calitate procesuala in dosarul deputatului Sebastian Ghita?

Raspuns DNA: "Cele doua firme nu au, in acest moment, calitate procesuala in dosare aflate in instrumentare la DNA".

Intrebari : - A contat in vreun fel in cadrul acestei licitatii ca firma Asesoft Technologies figureaza intr-un dosar penal?

- Daca nu are o calitate procesuala, Asesoft Technologies ar fi putut castiga licitatia DNA?

DNA: "Potrivit art. 180 si 181 din OUG 34/2006 cu modificarile si completarile ulterioare privind drepturile si obligatiile societatilor comerciale participante la licitatii publice, faptul ca o societate comerciala ar avea calitate procesuala in dosare penale in care nu s-a pronuntat o hotarare judecatoreasca de condamnare, nu reprezinta motiv de respingere a participarii la licitatie".

Intrebare : De ce ati respins oferta Asesoft?

Raspunsul DNA: "Motivele respingerii ofertei Asesoft Tehnologies au fost comunicate reprezentantului legal al societatii, acesta fiind singurul in masura sa decida asupra publicitatii continutului documentului respectiv. Pana la expirarea termenului legal de depunere a contestatiilor, societatea comerciala respectiva nu a depus nicio contestatie", scrie hotnews.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.