Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Seceta, în atenția Guvernului. Ce impact va avea asupra prețurilor la alimente

seceta

Guvernul nu estimează în acest moment că seceta va avea un mare impact asupra preţurilor la alimente, a declarat joi vicepremierul Vasile Dîncu. 

"În acest moment, nu estimăm că ar fi un mare impact asupra consumatorilor, asupra preţurilor la alimente. (...) Cu siguranţă însă că în fiecare an când există secetă, trebuie compensată producţia de cereale mai ales şi alte produse agricole din import şi câteodată există şi efecte asupra pieţei de alimente. În cazul acesta nu estimăm încă (...) că ar fi un efect sever", a spus Dîncu, la Radio România Actualităţi, întrebat cum estimează că vor fi afectaţi consumatorii din cauza secetei, transmite Agerpres.

Un primar controversat PLEACĂ din PSD


Vicepremierul a precizat că Guvernul a luat deja o serie de măsuri în cazul terenurilor agricole afectate de inundaţii şi este monitorizată şi situaţia în privinţa secetei. 

"Noi am început încă de săptămânile trecute, am avut multe probleme legate şi de inundaţii, care au distrus de asemenea atât căi de comunicaţie, au inundat case, cartiere, dar şi terenuri agricole. S-a făcut inventarierea pagubelor, este un mecanism destul de complicat pentru asta, dar s-a făcut repede inventarierea pagubelor şi am avut deja câteva tranşe în care din Fondul de Rezervă Bugetară am compensat aceste pierderi. Sigur era vorba, în primul rând, de pierderi care puteau fi plătite la nivel municipal, la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, pagube să spunem colective, pierderile care erau legate de case, pierderi în ceea ce priveşte o zonă care ar fi trebuit conform legii să facă parte din sistemul de asigurări. Acolo unde nu a fost, nu s-a putut face acest lucru. Dar am început împreună cu prefecturile, cu Consiliile Judeţene, cu Primăriile, cu inspectoratele în construcţii, în cazul agriculturii - APIA - şi ceilalţi se monitorizează continuu acest proces al pagubelor, se evaluează acestea. Deci lucrăm nu numai în domeniul acesta, ci şi în cel care este legat de calamităţile legate de inundaţii", a explicat Dîncu.

Mircea Badea, reacție FURIBUNDĂ: Ne va lua dracu


Potrivit acestuia, în România există o strategie în legătură cu irigaţiile, care va fi prezentată în cadrul unei videoconferinţe cu autorităţile locale care se va desfăşura joi la Guvern. 

"Noi o să prezentăm astăzi, ministrul Agriculturii va veni alături de mine (...) o să explice despre existenţa unui program naţional privind compensarea, modul în care se apelează la acest program, metode de calcul şi ceea ce are Guvernul în acest moment într-un fond pentru compensarea în caz de secetă. Pe de altă parte, (...) astăzi, ministrul va discuta cu administraţiile locale şi alte măsuri legate de iniţiative pe care în acest moment le are pentru ca pe termen lung să putem revigora un program de refacere a sistemului de irigaţii. Sigur că acesta s-a pierdut în timp, nu se poate face peste noapte", a spus Dîncu. 

El a precizat că refacerea sistemului de irigaţii ar putea dura câţiva ani. "Înseamnă câţiva ani, doi-trei ani, în care în fiecare an să adăugăm la sistemul nostru de irigaţii noi suprafeţe care pot fi irigate", a arătat vicepremierul. 

Vasile Dîncu a anunţat că în cadrul videoconferinţei va fi prezentată şi o hartă cu zonele cele mai afectate de secetă din România. "Ministerul Agriculturii monitorizează continuu prin autorităţile locale acest sistem. Astăzi o să se prezinte zonele cele mai calamitate", a completat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.