Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul de stat american încearcă să-şi liniştească oamenii în faţa tăierilor bugetare

Rex Tillerson

Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, fost lider în industria petrolieră, a evitat cu grijă, miercuri, să răspundă la îngrijorările diplomaţilor şi funcţionarilor săi, care se tem că influentul Departament de Stat va pierde un sfert din bugetul său şi mii de posturi, relatează joi AFP, potrivit agerpres.

Extrem de discretul şef al diplomaţiei americane, fost preşedinte-director general al ExxonMobil, de trei luni în noua funcţie, s-a adresat, într-un exerciţiu pentru el rarisim, timp de circa 40 de minute, miilor săi de angajaţi, reuniţi în marele auditoriu al imensei clădiri 'Foggy Bottom', care găzduieşte Departamentul de Stat, în sudul Washingtonului.

Proteste SÂNGEROASE în Venezuela. 180 de VICTIME, printre care șase deputați / FOTO & VIDEO

Fără notiţe, mai degrabă în largul lui pe scenă, el a creionat în termeni foarte generali orientările politicii externe a SUA în timpul Administraţiei preşedintelui Donald Trump, ales pe valul sloganului 'America first'.

Însă atunci când era aşteptat să abordeze subiectul, Rex Tillerson, un texan de 64 de ani, nu a spus aproape nimic despre ameninţările privind tăierile bugetare în cadrul acestei prime din lume reţele diplomatice, consulare şi de ajutor pentru dezvoltare.

La 16 martie, guvernul Trump a propus o reducere drastică, de 28%, a resurselor anuale ale Departamentului de Stat şi ale Agenţiei sale de Cooperare Internaţională, USAID. Un buget care ar urma să se reducă de la 50 la 37 de miliarde de dolari, în numele unei exigenţe privind 'eficienţa' şi 'transparenţa'.

Acest proiect de tăieri bugetare, în avantajul unei creşteri cu circa 10% a bugetului pentru apărare, are puţine şanse să treacă de Congres, însă i-a îngrijorat pe cei circa 70.000 de diplomaţi, funcţionari şi angajaţi pe bază de contract ce animă venerabilul 'Foggy Bottom', fondat în 1789, imediat după 'naşterea' SUA, şi care administrează astăzi 250 de ambasade şi consulate peste tot în lume.

Dezbatere televizată Macron vs. Le Pen. Centristul considerat mai `convingător`/ SONDAJ

'Facem cu toţii parte din Istoria în mers' şi 'suntem cu toţii pe aceeaşi navă în această călătorie', şi-a asigurat Rex Tillerson angajaţii, însă fără a le spune nimic despre informaţiile din presă potrivit cărora 2.300 din posturile Departamentului de Stat ar urma să fie suprimate până în 2018.

Însărcinat, prin urmare, de preşedintele Trump să reducă cheltuielile, noul secretar de stat s-a limitat să laude o restructurare ce i-ar permite fiecăruia 'să se simtă mai bine în ceea ce face, pentru că va vedea impactul a ceea ce realizează'. Inspirându-se din cei 40 de ani petrecuţi la ExxonMobil, dintre care zece ca preşedinte director general (2006-2016), Rex Tillerson a pledat ca 'oamenii să fie mai satisfăcuţi în carierele lor profesionale'.

El a lansat o mare consultare online în rândul angajaţilor săi, pe care i-a încurajat să-şi exprime doleanţele şi criticile. Însă el nu i-a propus auditoriului său să-i pună întrebări în public.

Dată fiind obligativitatea alternanţei politice, Departamentul de Stat a pierdut de la sfârşitul lui ianuarie sute de înalţi diplomaţi de carieră numiţi de Administraţia precedentă a lui Barack Obama. Două sute de posturi rămân în vigoare, printre care toţi directorii de regiuni - Asia, Europa, Africa, Orientul Mijlociu, Americile - primii adjuncţi ai ministrului atunci când acesta efectuează vizite în lume, cum a fost cazul în timpul mandatelor lui John Kerry, Condoleezza Rice şi Hillary Clinton.

ALERTĂ - Un ministru somalez a fost împușcat MORTAL: Cu cine a fost CONFUNDAT

Într-un editorial critic, The New York Times i-a cerut secretarului de stat să-şi întărească echipa, estimând că 'Departamentul de Stat merită mai mult' decât relativul anonimat în care s-a scufundat de trei luni.

Evaziv în ceea ce priveşte reforma ministerului său, Tillerson a rămas la fel de vag şi în ceea ce priveşte priorităţile în materie de politică externă, în cadrul unui tur de orizont al crizelor de pe glob. El a pus în prim plan apărarea 'intereselor economice şi securitatea naţională' ale 'America first', care trebuie să-şi păstreze în acelaşi timp 'valorile'.

În ceea ce priveşte criza cea mai arzătoare a momentului, cea legată de Coreea de Nord, Tillerson a reafirmat că SUA s-au lansat într-o 'campanie de presiune', în special asupra Chinei, pentru aplicarea sancţiunilor ONU împotriva programelor balistice nucleare ale Phenianului. El a atenţionat că Washingtonul 'va pregăti sancţiuni suplimentare' dacă va fi necesar.

Referitor la Rusia, ministrul american şi-a exprimat încă o dată regretul că 'astăzi nu mai există aproape deloc încredere' între cele două ţări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.