Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce spune şefa ÎCCJ despre iniţiativa PSD care poate trimite presa după gratii

Livia Stanciu

Judecatoarea Livia Stanciu, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a declarat, joi, ca "nu este adepta" propunerii legislative initiate de senatorul PSD Serban Nicolae care prevede ca orice cetatean care dezvaluie informatii din dosarele penale risca o pedeapsa de pana la trei ani de inchisoare.

Livia Stanciu a precizat ca, "in masura in care va fi invitata", va prezenta un punct de vedere pe aceasta tema in Comisia Juridica din Camera Deputatilor, care este camera decizionala in cazul acestui act normativ. Livia Stanciu a mai spus ca, din informatiile pe care le-a vazut in presa, modificarea vizeaza "orice persoana, inclusiv presa".

Initial, Biroul de presa al Guvernului a transmis miercuri dupa-amiaza ca Executivul a avizat favorabil proiectul legislativ, dar a revenit cu un comunicat la ora 22.38, in care arata ca avizul a fost nefavorabil, scrie hotnews.ro. Premierul Ponta a luat insa apararea initiativei lui Serban Nicolae intr-o declaratie publicata de Agerpres si Mediafax in jurul orei 21.00, deci inainte de al doilea comunicat al Guvernului, fara sa spuna nimic despre o eventuala eroare a Biroului de presa. La miezul noptii, Guvernul a revenit cu un alt comunicat de presa prin care sustine ca informatia initiala a fost transmisa dintr-o eroare tehnica.

Ce contine proiectul lui Serban Nicolae: "Dezvaluirea de informatii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauza penala aflata in curs de cercetare, se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani. Daca fapta este savarsita de un judecator sau de un reprezentant al organului de urmarire penala, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 5 ani", se arata in proiectul de initiativa legislativa.

Daca proiectul de lege va intra in vigoare, orice jurnalist care publica informatii din dosare penale (ex. stenograme) va risca sa fie condamnat la inchisoare. Proiectul a fost aprobat tacit in luna septembrie de catre Senat. Pentru a deveni lege, proiectul trebuie adoptat si de Camera Deputatilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.