Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful Consiliului European, declaraţii de ultimă oră: Are legătură cu Brexit-ul

consiliul european

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, va efectua un turneu în mai multe capitale europene, inclusiv la Bucureşti, pentru a discuta cu şefii de stat şi de guvern despre planul său prin care urmăreşte evitarea Brexitului (ieşirea Marii Britanii din UE), el exprimându-şi temerea că, dacă Marea Britanie va decide să părăsească blocul comunitar, un asemenea deznodământ ar putea fi folosit ca model de 'alţi politicieni europeni' care doresc să arate că sunt independenţi de 'eurocraţia europeană', transmite agenţia EFE.

'Sunt încrezător că este o propunere echilibrată şi solidă şi sper că o vom finaliza săptămâna viitoare la Consiliului European', a declarat Tusk în faţa eurodeputaţilor din Comitetul regiunilor. 'Totuşi, nu trebuie să ascundem faptul că este vorba despre un proces politic foarte fragil. Din acest motiv am decis să-mi anulez tot programul pentru a avea mai multe întâlniri cu lideri europeni şi cu Parlamentul European', a adăugat el, precizând că obiectivul consultărilor este obţinerea unui sprijin politic cât mai larg faţă de planul propus.

Conform agenţiei EFE, printre liderii pe care Tusk îi va întâlni în timpul acestui turneu se numără cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Francois Hollande, premierul belgian Charles Michel, premierul grec Alexis Tsipras, preşedintele român Klaus Iohannis şi premierul ceh Bohuslav Sobotka. Acesta din urmă asigură în prezent preşedinţia Grupului de la Vişegrad, ţările reunite în acest grup (Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia) având numeroşi cetăţeni care lucrează în prezent în Marea Britanie şi în consecinţă manifestă rezerve faţă de solicitarea Marii Britanii privind limitarea ajutoarelor sociale pentru imigranţi.

Premierul britanic, David Cameron, a condiţionat susţinerea unui vot favorabil rămânerii în UE la referendumul pe această temă, pe care l-ar putea convoca chiar în luna iunie, de acceptarea de către partenerii europeni a unor reforme menite să consolideze suveranitatea statelor blocului comunitar, în detrimentul actualei politici federaliste de adâncire a integrării europene. Cele mai delicate dintre aceste cereri privesc suprimarea ajutoarelor sociale timp de patru ani pentru imigranţii nou-veniţi din alte state ale UE, repatrierea unor atribuţii decizionale dinspre Comisia Europeană către statele membre şi renunţarea la principiul adoptării monedei euro de către toate statele blocului comunitar. În urma ultimelor negocieri cu Cameron, Tusk a venit săptămâna trecută cu mai multe propuneri conţinute într-un preacord ce va trebui aprobat la Consiliul European din 18 şi 19 februarie. Astfel, se acceptă posibilitatea ca un stat membru al UE să poată suspenda acordarea ajutoarelor sociale timp de patru ani pentru imigranţii comunitari nou-veniţi, dar numai în cazul unui aflux migrator masiv şi cu acceptul Comisiei Europene şi al Consiliului European.

Compromisul propus mai prevede, printre altele, crearea unui aşa-numit mecanism al 'cartonaşului roşu', prin care parlamentele naţionale să poată bloca o iniţiativă legislativă a Comisiei Europene, dacă cel puţin 55% din parlamentele naţionale votează de asemenea împotriva ei, precum şi acordarea dreptului statelor ce nu folosesc moneda comună să exprime opinii cu privire la deciziile zonei euro, dar fără să le poată bloca. În declaraţia sa de miercuri, Tusk s-a referit şi la referendumul pe tema rămânerii Marii Britanii în UE. 'Tare mă tem că acest referendum ar putea fi folosit ca model de alţi politicieni europeni în atingerea unor obiective egoiste în ţările lor. Nu este doar o intuiţie, ştiu sigur că unii politicieni europeni sunt dispuşi să urmeze acest model pentru a demonstra că sunt independenţi de Bruxelles şi de eurocraţia europeană', a spus Donald Tusk, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.