Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful forţelor americane în Orientul Mijlociu pledează pentru o întărire a trupelor în Afganistan

bbc.com
cutremur afganistan

Şeful forţelor militare americane în Orientul Mijlociu s-a pronunţat joi în Congresul SUA pentru o întărire a trupelor americane în Afganistan, ceea ce ar inversa tendinţa în descreştere din ultimii ani, informează AFP. Întrebat despre măsurile ce ar trebui luate pentru a ajuta guvernul afgan să recâştige teren în faţa rebelilor talibani, generalul Joseph Votel a spus că 'aceasta implică forţe (militare americane) suplimentare pentru ca misiunea lor de consiliere şi asistenţă să fie mai eficientă'.

La începutul lunii februarie, generalul John Nicholson, comandantul forţelor militare americane în Afganistan, a pledat deja pentru o întărire a trupelor NATO în această ţară, invocând 'impasul' în care se află în prezent trupele afgane în faţa talibanilor. Forţele NATO 'duc lipsă de câteva mii' de soldaţi pentru a-şi putea desfăşura misiunea pe lângă forţele afgane, a explicat el. Potrivit generalului Votel, întărirea trupelor americane în Afganistan este discutată în prezent de militarii americani şi secretarul de stat pentru apărare, James Mattis.

Poziţia lui Donald Trump cu privire la Afganistan nu este cunoscută, actualul preşedinte american făcând foarte puţine declaraţii pe marginea acestui subiect în timpul campaniei sale electorale. Predecesorul său, Barack Obama, a promis că va retrage trupele americane din Afganistan, însă nu şi-a putut ţine promisiunea din cauza reîntăririi talibanilor. SUA au în total 8.400 de soldaţi în Afganistan, dacă sunt incluse forţele speciale antiteroriste care luptă împotriva Al-Qaida şi grupării Statul Islamic şi care nu fac parte din misiunea NATO, conform Agerpres.

În 2016, trupele afgane au continuat să piardă teren în faţa rebelilor islamişti radicali şi pierderile lor au crescut cu 35%, la 6.785 de militari ucişi în primele zece luni din 2016. Anul 2016 a fost de asemenea cel mai sângeros de când ONU a început să recenzeze victimele civile, în 2009, cu aproape 11.500 de morţi, în creştere generală cu 3% într-un an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.