Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnal de ALARMĂ: Asistăm la o `enclavizare` a României/ ANALIZA

stiripeprotv.ro
Romania harta

Asistăm la o ”enclavizare” a României, care capătă statutul de insulă proamericană în regiune, după ce, duminică, în Republica Moldova a devenit președinte prorusul Igor Dodon, iar în Bulgaria a fost ales candidatul socialist Rumen Radev, a declarat Cozmin Gușă la emisiunea ”Jocuri de Putere”, de la Realitatea TV, realizată de Rareș Bogdan. Astfel, Rusia arată că are nevoie de lideri care să spună clar că simpatizeză cu Moscova și cu politicile ei, a completat consultantul politic, care a explicat și ce ar trebui să facă țara noastră în noul context geopolitic.

Vezi și: Sondaj interesant înainte de alegeri. La cât a ajuns diferența dintre PSD și PNL

Vezi și: Băsescu a RĂBUFNIT: Cine este 'șeful SISTEMULUI'

”Oamenii sunt cu probleme care țin de gospodărie, care țin de masa salarială, de viața lor și nu-și dau seama cât de important ar fi fost pentru ei să fie mai activi azi, apropo de cei din Diaspora și de cei din București. Așa se scrie istoria”, a declarat consultantul politic Cozmin Gușă.

Concluzia cea mai importantă după rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și din Bulgaria este că România are statut de insulă proamericană și trebuie să-și modifice negocierile de la nivelul structurilor de stat implicate, pentru a putea rezista acestei presiuni, a afirmat Gușă.

Consultantul politic evidențiază că, după ce în Bulgaria a câștigat alegerile socialistul Rumen Radev, considerat a fi apropiat al Moscovei, iar în Republica Moldova a devenit președinte candidatul prorus Igor Dodon, la care se adaugă faptul că liderul de la Moscova a ”bătut palma” cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, Marea Neagră a devenit ”o prietenă a Rusiei și mai puțin un spațiu marin de sorginte euroatlantică”.

În opinia sa, asistăm la imaginea de ”enclavizare” a României.

”Veștile din Chișinău și din Bugaria arată foarte clar că Moscova nu dorește să negocieze simpatia față de Eurasia sau față de Rusia cu niciunul dintre liderii gen Borisov (premierul demisionar al Bulgariei, n.r.). Jocul se acutizează și se radicalizează. Semnul cel mai prost pentru geopoliticieni este că Rusia, prin socialistul de la Sofia, ne arată că nu dorește să negocieze influența în zonă cu intermediari de tip Germania în calitatea sa de lider informal al UE”, a precizat Cozmin Gușă.

Acesta este efectul Obama, care a neglijat complet această zonă și care n-ar fi trebuit să aibă al doilea mandat, este de părere consultantul politic.

”Acum patru ani, Bulgaria nu era atât de prorusă și nici Ungaria nu făcuse toți pașii decisivi către Moscova. Serbia mai stătea să se gândească. Obama a neglijat această zonă. Noi am crezut în niste emisari care ne spuneau că această regiune este în atenția Americii pentru un parteneriat strategic, ca să ne trezim o insulă în care Moscova își face simțită prezența prin unelte extrem de tari. Acum, după efectul Obama, să vedem care va fi efectul Trump - cineva care nu doar că și-a exprimat simpatia față de politicile lui Putin, dar nu este preocupat de zona post-comunistă. Rusia nu are nevoie de vecini care să îi pună probleme”, a explicat Gușă.

În acest moment, mai spune consultantul politic, semnul axei Chișinău-Sofia este că Rusia nu negociază. Rusia arată că are nevoie de lideri care să spună clar că simpatizeză cu Moscova și cu politicile ei.

Referitor la alegerile prezidențiale de peste Prut, Gușă susține că Maia Sandu, candidata pro-europeană, ar trebui felicitată, întrucât a dus o bătălie ”total inegală” cu un ”sistem oligarhic”, cu mass-media obedientă din Republica Moldova și cu mass-media din România ”care nu și-au făcut treaba”. ”Contribuția noastră la vot a fost poate mai puțină decât a fost contribuția Transnistriei”, a completat consultantul politic.

Prin acest vot direct de duminică se observă că există două Moldove, arată Gușă. ”Dacă punem la socoteală că Diaspora a votat într-o proporție extrem de mică, ne dăm seama că Moscova nu este total câștigată. Singurul gest direct al Moscovei a fost prin transnistreni”, a completat acesta.

În acest context, problema se pune la negociere, este de părere consultantul politic. Cei care vor negocia vor fi reprezentanții oligarhiei de la Chișinău, ”care nu știm dacă sunt rusofili, sau au rădăcini în România”. Aceștia, precizează Gușă, își vor apăra interesele în fața unei Europe paralizate de birocrație, a unor lideri din Comisia Europeană care doresc să-și protejeze privilegiile, a unui Parlament European blocat, care nu discută aceste lucruri extrem de concrete despre UE, și cu o Franță care ”se va virusa după efectul Trump” și va face o opțiune clară pentru un alt gen de Brexit, după ce Le Pen, care e cotată cu prima șansă, își va spune cuvântul la alegeri.

”Viitorul este sumbru. România pare nepregătită. Exemplul Moldova plus Bulgaria trebuie să ne dea serios de gândit. Moscova joacă deja cu simpatizați clari. Ne arată că nici Germania nu este foarte bine primită în această zonă și ceea ce speram, când gândeam repoziționarea de politică externă a României, pare din ce în ce mai puțin probabil. Rusia va apăsa puternic pe accelerație pe fondul unei preocupări mult prea mari dintr-o Americă scindată pentru politică internă”, a conchis Cozmin Gușă.

- See more at: https://www.realitatea.net/gu-a-romania-statut-de-insula-proamericana-in-regiune-dupa-alegerile-din-r-moldova-i-bulgaria_2002726.html#sthash.fBR78Puv.dpuf

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.