Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semne SUMBRE: În curând vom intra într-o CRIZĂ BUGETARĂ

recesiune criza

Lipsa banilor este o consecinta a modului in care se face politica bugetara. Tehnocratii nu au schimbat nimic din ceea ce inseamna politica bugetara – este in continuare, ad-hoc, intamplatoare, fara sa urmareasca obiective clare de dezvoltare, paguboasa, susține jurnalistul Radu Soviani care, intr-un articol publicat de Business Adviser, analizeaza dinamica veniturilor si a cheltuielilor din primele trei luni ale anului.

Potrivit acestuia, veniturile bugetare s-au majorat cu (doar) 1,1% in conditiile in care cresterea economica a fost de peste 3 ori mare anul trecut, ceea ce inseamna ca veniturile bugetare nu urmeaza dinamica cresterii economice. Daca se exclude din acest 1,1% plusul de venituri rezultat in urma cresterilor salariale numai in sectorul bugetar, dinamica veniturilor zero sau chiar negative, ceea ce se va intampla in lunile urmatoare.

BOMBA ZILEI Antifrauda anchetează legăturile dintre Asesoft și Hexi Pharma

Nu este secret de unde provine aceasta dinamica nefericita. Reducerile generalizate de taxe, anuntate iresponsabil si de natura sa impinga Romania in procedura de deficit excesiv la anul (pentru rezultatele economcie din 2016) au avut mai degraba efecte negative: reducerea TVA-ului la alimente la 9% si a TVA-ului la 20% nu a fost compensata spre exemplu de o mai buna absorbtie a fondurior erupene. Dinamica veniturilor din TVA a scazut de +14% (conjuncturala crestere in ianuarie 2016 fata de ianuarie 2015 si conjuncturala tocmai din cazua faptului ca intregul deficit bugetar al anului 2015 a fost realizat intr-o singura luna, in decembrie). O astfel de programare bugetara a permis statului sa plateasca facturi privatilor in luna decembrie, cand acestia nu mai putea cheltui sumele, si prin urmare, TVA-ul aferent acelor facturi nu a fost cheltuit si s-a reintros la stat in luna ianuarie. Aceasta (auto) pacaleala – a cresterii incasarilor datorita reducerii TVA a fost devoalata in februarie, cand ritmul de majorare al TVA a scazut de la +14% la 4%, iar in martie a intrat pe o dinamica negativa (incasarile din perioada ianuarie-martie 2016, din TVA, sunt cu 5% mai mic decat cele din primul trimestru al anului trecut). in mod clar aceasta dinamica imi arata ca in lunile iulie-august 2016, vom intra intr-o criza bugetara, in care deficitul bugetar va fi mult mai mare decat cel estimate, necesarul de imprumuturi bugetare semnificativ mai mare, costurile cu dobanzile mai mari si in final, exista riscul aproape cert al unor masuri economice ad-hoc, ca in 2010, care vor pune presiune pe economie si ne vor dauna. Ne indreptam, ca si in 2007-2008, spre propria criza: de aceasta data una bugetara, spre desosebire de 2008 cand Romania a intrat in propria criza de balanta de plati, independent de criza economica mondiala”, scrie Radu Soviani.

mai mult pe business-adviser.ro

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.